Οι Λεσεψιανοί εισβολείς στο επίκεντρο του Πανελληνίου συνεδρίου Ιχθυολόγων

Δημοσιεύτηκε στις 31/10/2019 13:00

Οι Λεσεψιανοί εισβολείς στο επίκεντρο του Πανελληνίου συνεδρίου Ιχθυολόγων

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων Δημοσίου οργανώνει το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο από σήμερα έως την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 με θέμα την «Διαχείριση Υδάτινων Οικοσυστημάτων: Νέες Προκλήσεις και Προοπτικές» σύμφωνα και με τον διευθυντή Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου  Δρ. Γεώργιο Τσερπέ, που μίλησε στον Politica89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη. 

“Εκτιμώ πως θα είναι ένα πολύ επιτυχημένο συνέδριο”, ανέφερε ο κ. Τσερπές συμπληρώνοντας πως: “Θα γίνει ανταλλαγή ιδεών κι απόψεων, θα συζητηθούν ζητήματα σχετικά με την υδατοκαλλιέργεια, τα Λεσεψιανά είδη που από την Μεσόγειο έχουν εισβάλει στην χώρα μας όπως και τους λαγοκέφαλους. Θα προκύψουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το μέλλον της αλιείας στην χώρα μας. Ευελπιστούμε λοιπόν κατά την διάρκεια του συνεδρίου να γίνει ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών, προτάσεων, και όλα αυτά να κωδικοποιηθούν και να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα εργαστούμε και θα συνεργαστούμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, και αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν προκύψει με τα εισβολικά είδη ψαριών στις θάλασσες μας όπως είναι ο λαγοκέφαλος”

Το συνέδριο στηρίζουν η Περιφέρεια Κρήτης, το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και ο Δήμος Ηρακλείου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  Ειδικοί Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι η Dr. BellaGalil καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του TelAviv, Ισραήλ, ειδική επιστήμονας σε θέματα εισβολικών ειδών στη Μεσόγειο και ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης  Αναστάσιος Ελευθερίου.

Οι τρεις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου στις οποίες θα παρουσιασθούν επιστημονικές εργασίες αντιπροσωπευτικές της πολύπλευρης έρευνας που πραγματοποιείται σήμερα στην Ελλάδα στον Τομέα είναι η συζήτηση για τα Θαλάσσια Οικοσυστήματα και Αλιευτικά Αποθέματα , για τις Λεκάνες Απορροής και την Παράκτια Ζώνη , καθώς και το ζήτημα των υδατοκαλλιεργειών και των Αλιευτικών προϊόντων.

Προσκεκλημένοι  ομιλητές στις θεματικές ενότητες είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, ο Δρ. Ιωάννης Νέγκας και ο Δρ. Χρίστος Αρβανιτίδης Διευθυντές Ερευνών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιχθυολόγων 

  • «Το παρόν και το μέλλον της Αλιείας»(Συνδιοργάνωση με το ΓΕΩΤΕΕ– Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στις 12.15)
  •  «Την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιας ζώνης – Προστατευόμενων Περιοχών»  (Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 9.00)
  • «Τούς Λεσεψιανούς Μετανάστες και τις επιπτώσεις τους στα Μεσογειακά Οικοσυστήματα»  (Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 11.30)
  • «Τις νέες προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα Μεταποίησης αλιευμάτων», (Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 16.00)

Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 στις 12.30 διοργανώνεται Ημερίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π.Αλιείας και Θάλασσας σε σχέση με το ΕΠΑΛΘ 2014-2020.

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Διευθυντή Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ Δρ. Γεωργίου Τσερπέ στον Politica 89.8 :