«Οι εμπειρίες από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα δημιουργούν παρακαταθήκη»
Για την άντληση και την απορρόφηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων αλλά και για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για Ευρωπαϊκά- Διεθνή Θέματα, Γιώργος Αλεξάκης.
«Υπήρξε μια ειδική ενημέρωση, με ακροατήριο τους συναδέλφους όπου πολλοί άκουσαν για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα για πρώτη φορά, που είναι διαφορετικά πχ από το ΕΣΠΑ. Και κάναμε μια ιστορική αναφορά από το 2010, μέχρι και σήμερα που έχουμε κερδίσει, έχουν εγκριθεί σχεδόν 50 προγράμματα. Αυτά τα προγράμματα έχουν ένα προϋπολογισμό της τάξης των 7.5 εκ, είναι πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για την Κρήτη. Τι θεματολογία έχουν αυτά. Στα προγράμματα συζητάμε για την κλιματική αλλαγή και την βιώνουμε τον τελευταίο καιρό στην Κρήτη , την κυκλική οικονομία, την προώθηση τουριστικών προϊόντων, την περιβαλλοντική διαχείριση, την ενέργεια, την πολιτική προστασία, την παράκτια θαλάσσια ζώνη, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την μετανάστευση, την αγροδιατροφή και πολλά ακόμη! Μέσα από τα προγράμματα αυτά έχουμε καταφέρει να εκφράσουμε τις καλές πρακτικές της Κρήτης παρόλα αυτά έχουμε ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά μας για να βλέπουμε τι κάνουν και οι άλλοι. Κωδικοποιούμε τα συμπεράσματα μας και θέλουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας. Έχουμε φέρει 50 Ευρωπαϊκά Προγράμματα, έχουν εμπλακεί πολλοί φορείς και ο σκοπός μας είναι αφενός να τα ολοκληρώσουμε και αφετέρου να διαδώσουμε αυτά τα αποτελέσματα παντού» δήλωσε ο κ. Αλεξάκης
Για την χρηστικότητα των προγραμμάτων αυτών στην καθημερινότητα μας, ο κ. Αλεξάκης σχολίασε: «Στην λακκούβα που χαλάει στην γειτονιά, δεν την φτιάχνει κάποιο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Όμως η χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αυτοκίνητα με υδρογόνο, η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, είναι αυτά που μπορούν να βοηθήσουν την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Γιατί αν δεν αντιμετωπιστεί τοπικά δεν θα υπάρξει συνολική αντιμετώπιση. Με αφορμή ένα πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας μάθαμε τι είναι, και το μάθαμε πρώτοι εδώ στην Κρήτη. Με αφορμή αυτό λοιπόν, εμείς φωνάξαμε τους οινοποιούς και τους τυροκόμους της Κρήτης και κουβεντιάσαμε τι κάνουν με τα απόβλητα τους. Να βρούμε τρόπους διαχείρισης ώστε να μην είναι απόβλητα και να είναι πρώτη ύλη για άλλες δραστηριότητες. Είναι ορισμένα παραδείγματα που δεν είναι άμεσα, είναι long-term πολιτικές . Σήμερα δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στο «ενεργώ σήμερα – εισπράττω το βράδυ και οι εμπειρίες από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα αυτά δημιουργούν μια παρακαταθήκη. ».
«Το μοντέλο της Κρήτης για το προσφυγικό είναι αρκετά καλό»
Για το προσφυγικό τοποθετήθηκε ο κ. Αλεξάκης, λέγοντας: «Υπάρχουν καλές πρακτικές για το προσφυγικό και από άλλες περιοχές. Όλα τα μοντέλα μιλάνε, για την καλή ενσωμάτωση των μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Χθες γύρισα από τις Βρυξέλλες που συμμετείχα σε μια γενική συνέλευση που αφορά τις ορεινές περιοχές και πήγε μια διάσταση της συζήτησης στους μετανάστες. Εκεί εκφράστηκε μια θετική έννοια ότι αν φέρουν κάτι νέο στις ορεινές περιοχές είναι καλοδεχούμενοι. Η Ελλάδα ήταν πάντα θετική σε αυτό, μην ξεχνάτε ότι οι παππούδες μας αναγκάστηκαν να μεταναστέψουν. Με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση και στην Κρήτη χωρίς φόβο αλλά με ανοιχτή καρδιά και αλληλεγγύη και με όρους πάντα».
Οι όροι αυτοί σύμφωνα με τον κ. Αλεξάκη είναι η φιλειρηνική συμβίωση, να έχουν καλές σχέσεις με τις περιοχές μας και να τις σέβονται, να είναι θετικοί ώστε να εργαστούν στις τοπικές επιχειρήσεις διότι κάποιοι από τους πρόσφυγες – μετανάστες είναι επιστήμονες και μπορούν να παρέχουν τεχνογνωσία.
«Αυτό που εφαρμόζεται στην Κρήτη είναι η καλή πρακτική του νησιού. Εμείς το έχουμε αναδείξει και το έχουμε προβάλλει στο εξωτερικό, και είχε θετικά σχόλια. Το έχουμε περιγράψει και το έχουμε στοιχειοθετήσει. Το μοντέλο αυτό είναι το καλύτερο γιατί κοινωνικά είναι το καλύτερο κι όχι επειδή το εφαρμόζουμε στο νησί. Δεν δημιούργησε προβλήματα και πολλοί μετανάστες ενσωματώθηκαν» κατέληξε ο κ. Αλεξάκης.
Ακούστε εδώ όλη την συνέντευξη του κ. Αλεξάκη: