ΟΑΚ: «Το νερό είναι πολύ επιβαρυμένο στο Φράγμα Αποσελέμη – Μέχρι τον Δεκέμβριο τα αποθέματα»

Δημοσιεύτηκε στις 02/09/2024 17:24

ΟΑΚ: «Το νερό είναι πολύ επιβαρυμένο στο Φράγμα Αποσελέμη – Μέχρι τον Δεκέμβριο τα αποθέματα»

Στους λόγους που θεωρεί πως η συντήρηση στο Φράγμα Αποσελέμη πρέπει να ξεκινήσει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που όρισε το επιστημινικό προσωπικό του Οργανισμού, καθώς το νερό είναι αρκετά επιβαρυμένο αλλά και στα αποθέματα που φτάνουν μέχρι το Δεκέμβρη αν δεν σημειωθούν βροχοπτώσεις που θα δώσουν περισσότερο νερό στους ταμιευτήρες του φράγματος, αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πρόεδρος του ΟΑΚ Αρης Παπαδογιάννης.

O κ. Παπαδογιάννης αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του φράγματος Αποσελέμη σημειώνοντας: «Κατ αρχήν να ξεκαθαρίσω το εξής, ότι ειλικρινά δεν υπάρχει κανένας λόγος εμείς να έχουμε αντιπαράθεση με ένα κοινοβουλευτικό άνθρωπο τους οποίους όλους τιμούμε και για το ρόλο τους και για τις απόψεις τους. Χαρακτηρίζουμε όμως  ατυχείς τις δηλώσεις του κυρίου Μαμουλάκη, γιατί κυριολεκτώ, δεν ήταν αληθινές και τι θέλω να πω με αυτό. Στα ερωτήματα που έβαλε γιατί ανταπάντησε και το ξέρουμε αυτό όλοι, θέτει ζητήματα εάν έχει ξαναδιακοπεί η λειτουργία έστω για μία ημέρα του διυλιστηρίου. Φυσικά δεν έχει διακοπεί ποτέ, αλλά το διυλιστήριο τώρα που μιλάμε, διανύει τον ένατο χρόνο λειτουργίας του. Αυτό είναι πρώτο, το δεύτερο, έχουμε 2 συνεχόμενα πολύ ξηρά υδρολογικά έτη και μία στάθμη τώρα που μιλάμε, στα 4,5 εκατομμύρια  από τα  25,3 που είναι χωρητικότητα του. Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν πολύ μεγάλα θέματα, πολύ μεγάλη προσοχή, στο θέμα της επεξεργασίας του νερού, για να είναι όπως πρέπει να είναι, να είναι ένα νερό που προμηθεύουμε στους πολίτες άριστο ποιοτικά. Εμείς λοιπόν σε  συνεργασία και προσέξτε αυτό είναι το μέγιστο η συνεργασία που υπάρχει με όλους τους άλλους διαχειριστές νερού στην Κρήτη κι ιδιαίτερα στην Ανατολική Κρήτη,  με τις Δ Ε Υ Α, δηλαδή Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, πληροφορήθηκα, συναποφασίσαμε, αποδέχθηκαν,  πλήρως αυτή την πρόταση που έγινε.  Η πρόταση λοιπόν είναι να γίνει μια συντονισμένη προγραμματισμένη συντήρηση ,προληπτικά  στο κομμάτι της οζώνωσης τμήμα, το οποίο παίζει το σημαντικότερο ρόλο, για την ασφάλεια του νερού και αυτό θα απαιτούσε, κάποιες μέρες, για να γίνει . Το τριήμερο,  εμείς που βάζουμε σαν όριο δεν είναι απόλυτο ότι θα τηρηθεί, μπορεί την ίδια μέρα, την πρώτη ημέρα, να είμαστε έτοιμοι να επαναπρομηθεύσουμε τις 3 ΔΕΥΑ. Εμείς βάζουμε ένα όριο ασφάλειες τις 3 ημέρες. Κι εγώ λοιπόν, ερωτώ, δεν είναι λογικό,  όταν μιλάμε για συντήρηση, για ποιότητα, για ασφάλεια και εφόσον συμφωνούμε και συνεργαζόμαστε μετά από 9 χρόνια λειτουργίας, να διακοπεί για 3 μέρες, εφόσον  διαχείριση από τις ΔΕΥΑ, μπορεί να  ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ; Εγώ, χάρηκα τις δηλώσεις  του Δημάρχου Χερσονήσου του κυρίου Δοξαστάκη, ο οποίος ήταν σαφείς , κι έλεγε ως Δήμαρχος τον οποίο εκτιμώ και σέβομαι και σαν συνεργάτη που είναι έμπειρος κι ικανότατος, πως εμείς, έχουμε συμφωνήσει κάποια ποσοστά που θα προμηθευτούμε,  έχουμε εξαντλήσει αυτά, μένουν αυτά, αυτό το τριήμερο το οποίο το γνωρίζουν, εξετάζουμε εναλλακτικούς τρόπους για να μην προκύψει πρόβλημα στην προμήθεια του νερού.»

Για το αν στο παρελθόν δεν είχε γίνει συντήρηση στο Φράγμα και στο νερό, ο κ. Παπαδογιάννης απαντά: «Θα μου επιτρέψετε, δεν θέλω και δεν  είναι και στο χαρακτήρα μου ειλικρινά και θεσμικά, να γυρίσω πίσω το χρόνο και να επιρρίπτω ευθύνες. Λοιπόν, εγώ ξέρω ότι αυτό που πάμε να κάνουμε τώρα έτσι απλά είναι απαραίτητο.  Είναι απαραίτητο στο πλαίσιο της συντήρησης και της ασφάλειας. Συντήρηση γινόταν στο παρελθόν, αλλά το επίπεδο της συντήρησης και στο κομμάτι που θα γίνει αυτή η συντήρηση, δεν μπορώ να το απαντήσω. Εγώ ξέρω ότι μετά από 9 χρόνια είμαστε υποχρεωμένοι να μπούμε σε μια διαδικασία μεγαλύτερης αν θέλετε να το βάλω έτσι  συντήρησης, μιας συντήρησης πιο ευρύτερης.»

Για τους λόγους που δεν υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας του Φράγματος το 2018 που χρειαζόταν και τότε συντήρηση και δεν ήταν επίσης ένα καλό υδρολογικό έτος σε σχέση με σήμερα, ο κ. Παπαδογιάννης απαντά: «Από το 2018,  μέχρι το 2024 είναι ήδη 6 χρόνια, έχουν παρέλθει 6 χρόνια, όσον αφορά τη γήρανση της εγκατάστασης τη λειτουργία της. Το δεύτερο είναι ότι εδώ, έχουμε 2 καταστροφικά  υδρολογικά έτη.  Έχουμε μια στάθμη που απαιτεί την επεξεργασία της με πάρα πολύ προσοχή, διότι είναι πολύ επιβαρυμένο το νερό που έχουμε τώρα μέσα.  Είναι επιβαρυμένο το νερό που έχουμε στον Ταμιευτήρα, συνεπώς θέλει μια ιδιαίτερη επεξεργασία μεγαλύτερης έντασης κι επαναλαμβάνω, ότι η οζώνωση σε αυτόν τον τομέα παίζει ένα πολύ σημαντικό και κρίσιμο ρόλο. Ακούσαμε τη γνώμη του επιστημονικού προσωπικού μας, πρέπει να γίνει εκείνο το διάστημα η όποια συντήρηση κι εργασίες και να σταματήσει η λειτουργία του Φράγματος γι αυτές τις 3 μέρες. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε και να περάσουν ακόμα 15-20, γιατί δεν ξέρουμε πόσο ακόμα θα επιβαρυνθεί το νερό και δεν θέλουμε να φτάσουμε σε τετελεσμένα γεγονότα. Προληπτικά, αποφασίζουμε θεωρούμε απαραίτητο να γίνει αυτή η συντήρηση τώρα.»

Για το έμπειρο προσωπικό που αποχώρησε σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο κ. Μαμουλάκης, ο κ. Παπαδογιάννης απαντά:« Εμείς δεν αφήσαμε κανένα εργαζόμενο. Εμείς τιμούμε τους εργαζόμενους που  απασχολήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια τα περασμένα στην εγκατάσταση και δεν αφήσαμε κανέναν εργαζόμενο. Εάν ο καθένας από τους εργαζόμενους είχε άλλους ορίζοντες, είχε διαφορετικές οικονομικές αποδοχές, γιατί κάποιοι είναι εκτός Κρήτης, εμείς αυτά δεν μπορούσαμε να τα ελέγξουμε. Εγώ ξέρω ότι έχουμε άρτιο προσωπικό, ότι λειτουργεί υποδειγματικά, ότι έχουμε  τον προβλεπόμενο αριθμό εργαζομένων  και συνεχίζει απρόσκοπτα να εργάζεται.  Ο οργανισμός για πρώτη φορά, απέκτησε μόνιμο προσωπικό, από αυτή τη διοίκηση, τις επόμενες μέρες για πρώτη φορά περιμένουμε 8 άτομα μόνιμο προσωπικό από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Έχουμε μεριμνήσει να ενισχύσουμε συνολικά τον ΟΑΚ με μόνιμο προσωπικό. Θα έχουμε μια ενίσχυση 25 ατόμων προσωπικό το επόμενο διάστημα κι αυτό γιατί, δημιουργήσαμε ένα οργανόγραμμα διεκδικήσαμε και μπορέσαμε μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες να το κατορθώσουμε.»

Για το λόγο που απαιτείται να διαθέτει το Φράγμα εξωτερικούς τεχνικούς συμβούλους, εφόσον ο ΟΑΚ διαθέτει έμπειρο προσωπικό κι άρτια εκπαιδευμένο ο κ. Παπαδογιάννης απαντά: «Το φράγμα έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις. Μην ξεχνάτε ότι τροφοδοτούμε περίπου 450.000 πολίτες με πόσιμο νερό. Οι απαιτήσεις του φράγματος και το οργανόγραμμα μας έχει προοπτική να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με μόνιμο προσωπικό. Από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί το φράγμα και η εγκατάσταση και ο οργανισμός απασχολεί με αυτή τη διαδικασία προσωπικό και είναι αναγκαίο και το δέχεται αυτό. Εμείς δεν θα κλείσουμε τα μάτια, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια προκειμένου οι υπηρεσίες που παρέχουμε να προέρχονται από συμβούλους που έχουνε άρτια γνώση και που μπορούν να βοηθήσουν. Εμείς εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και μας ενδιαφέρει να έχουμε να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Θέλω να πω πως, αρκετοί εξωτερικοί τεχνικοί σύμβουλοι υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια.»

Για τους υπεργολάβους και το καθεστώς που λειτουργεί, ο κ. Παπαδογιάννης σημείωσε: «Γίνεται η όποια διαδικασία με Διεθνή διαγωνισμό. Γίνεται υπ όψιν και του Υπουργείου. Προσπαθούμε δηλαδή βήμα βήμα με πολύ μεγάλη ένταση και πολύ μεγάλη προσπάθεια να φτάσουμε στο σημείο, να στελεχώσουμε όχι μόνο την εγκατάσταση του Φράγματος Αποσελέμη αλλά και τον οργανισμό με μόνιμο προσωπικό.»

Για τα αποθέματα στο Φράγμα Αποσελέμη: «Λοιπόν, αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε 4,54 εκατομμύρια κυβικά μέσα στο πράγμα.  Από αυτά μπορούν να αντληθούν 2,5 εκατομμύρια κυβικά νερού  μέχρι τέλη Δεκεμβρίου, γιατί πρέπει να μείνουν κάποια κυβικά μέσα  στο Φράγμα,  και για λόγους ασφάλειας και στα πλαίσια των κανόνων που διέπουν τα φράγματα. Εάν τώρα έχουμε κάποιες βροχοπτώσεις, έχουμε κάποια ενίσχυση πληρότητας στο φράγμα τότε αλλάζουν τα δεδομένα και θα μπορούμε να κινηθούμε πιο ευέλικτα. Θέλω να τονίσω εδώ ότι αυτή η κατάσταση που βιώσαμε φέτος ειδικά δεν σας κρύβω ότι έχει γίνει ένα μάθημα. Ήδη επανασχεδιάζουμε το τρόπο που θα διαχειριστούμε τα νερά στα επόμενα χρόνια. Βρισκόμαστε στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής, θα πρέπει να σχεδιάζουμε συνολικά όχι αποσπασματικά. Επιθυμούμε να συζητήσουμε για τις ς επόμενες μέρες για το επόμενο διάστημα να δημιουργήσουμε τις υποδομές, να δημιουργήσουμε εκείνα τα μεγάλα υδραυλικά έργα, να δημιουργήσουμε εκείνα τα αντιπλημμυρικά έργα , να διεκδικήσουμε, να ωριμάσουμε και να μπορέσουμε κάποια στιγμή μέσα από αυτή τη συνολική συμμετοχή και προσπάθεια, ώστε η Κρήτη μας, να έχει πλήρη επάρκεια νερού.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook