Οδ. Ζώρας: “Θα καλέσω την αστυνομία αν χρειαστεί ανάγκη για το ακαδημαϊκό άσυλο”

Δημοσιεύτηκε στις 17/07/2019 16:20

Οδ. Ζώρας: “Θα καλέσω την αστυνομία αν χρειαστεί ανάγκη για το ακαδημαϊκό άσυλο”

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας μίλησε στον Politica 89.8 και την εκπομπή του Χρήστου Κώνστα για την κατάργηση του Ακαδημαϊκού Ασύλου και πως θα παρέμβει καλώντας την αστυνομία αν χρειαστεί για να σταματήσει η παραβατικότητα στο Πανεπιστημιο

Κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου

“Nομίζω ότι είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή, πλέον δεν εννοείται καν σαν έννοια το άσυλο, θα πρεπε να χε καταργηθεί χρόνια, στο παρελθόν έπρεπε να υπάρχει στο 1100 γιατί κυνηγούνταν οι επιστήμονες, πλέον όμως πρέπει να καταργηθεί γιατί υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι να το κάνουν, το άσυλο δεν υπάρχει σε κανένα κράτος στο εξωτερικό δεν υφίσταται καν σαν όρος”.

“Υπήρξαν παραβατικές συμπεριφορές και είναι δύο ειδών , η μία άπτεται του ποινικού δικαίου , με διακίνηση ναρκωτικών εγκληματικότητα και κλοπές, και η ακαδημαϊκή παραβατικότητα που αποσκοπεί στο να συμφωνήσεις με τις ιδέες κάποιων με δήθεν υποστηρίζουν την ελευθερία του λόγου”.

“Υπήρξε ένας φαύλος κύκλος στο παρελθόν, η αλήθεια δεν είναι μία, και οι πρυτάνεις φοβόταν γιατί απειλούνταν και η αστυνομία έλεγε βρείτε τα. Κανείς πρύτανης δεν θέλει την αστυνομία, ωστόσο όταν δεν υπάρχει ελευθερία λόγου και παρεμποδίζεται ο ελεύθερος λόγος ο οποίος έχει διαστρεβλωθεί τότε θα πρέπει όλοι να πάρουμε τα μέτρα μας και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να καταργηθεί τώρα το άσυλο γιατί έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες, το θέλει ο κόσμος, το θέλει το κράτος, το θέλουμε εμείς ως πρυτάνεις, το θέλουν οι περισσότεροι φοιτητές γιατί στην πραγματικότητα το 2% θέλει το άσυλο στα Ακαδημαϊκά ιδρύματα”.

“Το κτίριο του Ευαγγελισμού είναι μία χρόνια περίπτωση κατάληψης σε περιουσία του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ρευστό το καθεστώς του Ασύλου, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών, όλο το Πανεπιστήμιο δρα για τους φοιτητές και οι φοιτητές καταληψίες δεν αφήνουν το κτήριο για να αξιοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο προς όφελος των φοιτητών”. 

Στήθηκε στο πόδι για προεκλογικούς σκοπούς η Νομική Σχολή στην Πάτρα

“Η ίδρυση της Νομικής Σχολής της Πάτρας όπως σχεδιάστηκε ήταν επιπόλαια, στήθηκε στο πόδι, ήταν μόρφωμα νομικής σχολής, ο τρόπος με τον οποίο ζητήθηκε να ιδρυθεί η συγκεκριμένη σχολή είχε ένα καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα, στήθηκε με μικροπολιτικό σκοπό. Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις είχαν προεκλογικό χαρακτήρα και πλέον φαίνονται τα προβλήματα στην Παιδεία”.

Πείραμα η μεταφορά της έρευνα από το Υπουργείο Παιδεία στο Υπουργείο Ανάπυτξης

“Η παιδεία με την έρευνα συνεργάζονται κι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία είναι συνυφασμένα και πρέπει να μείνουν μαζί, είναι ένα πείραμα που η έρευνα μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης κι αν λειτουργήσει καλώς να διατηρηθεί, εάν όμως δεν λειτουργήσει πρέπει να αποκατασταθεί αυτός  ο διαχωρισμός.  Έπρεπε να υπάρχει ένα ξεχωριστό Υπουργείο για τα Πανεπιστήμια και την έρευνα για να μειωθούν καλύτερα οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας”.

Αυτοδιοίκητο Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων

“Το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου είναι το ιδανικό,  αυτό προστατεύει την ελευθερία λόγου πρέπει να προστατευτεί το αυτοδιοίκητο και να μην καταργηθεί  , ωστόσο έχει αμιγώς καταργηθεί γιατί και οι πρυτάνεις δεν έχουν προστατεύσει το αυτοδιοίκητο  από την μία και από την άλλη το Υπουργείο Παιδείας θέλει να παρεμβαίνει άμεσα στις πολιτικές των Πανεπιστημίων για να επιβάλλει τις πολιτικές του”. 

Τα ΤΕΙ θα λείψουν στην εκπαίδευση

“Η επιλογή των φοιτητών πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις ικανότητες του και τα αντικείμενα με τα οποία θα προχωρήσουν , πρέπει να υπάρξει μια αξιοκρατική επιλογή. Η κατάργηση των ΤΕΙ είναι ένα πλήγμα γιατί εφαρμόζεται ένα πιο τεχνολογικό κομμάτι έρευνας στην εκπαίδευση, αυτό τα βοήθησε να εξελιχθούν και πλέον θα λείψουν από την εκπαίδευση”.