O Υπουργός Μετανάστευσης στον Politica 89.8: «H Κρήτη μπαίνει στην προμετωπίδα του μεταναστευτικού αλλά θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής-Δεν χρειάζονται λαϊκισμοί»

Δημοσιεύτηκε στις 12/03/2024 16:26

O Υπουργός Μετανάστευσης στον Politica 89.8: «H Κρήτη μπαίνει στην προμετωπίδα του μεταναστευτικού αλλά θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής-Δεν χρειάζονται λαϊκισμοί»

Χωρίς λαϊκισμούς αλλά με ηρεμία και σημαντικά εργαλεία στην φαρέτρα του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, διαβεβαιώνει στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, πως η Κρήτη μπορεί να μπαίνει στην προμετωπίδα του μεταναστευτικού, χωρίς όμως να γίνει Λαμπεντούζα και χωρίς να γνωρίζει την προσφυγική κρίση του 2015.

Για τη Γαύδο και τις μεταναστευτικές ροές που αυξάνονται προς την Κρήτη ο κ. Καιρίδης ανέφερε πως: «Το τελευταίο διάστημα,  παρακολουθούμε μικρές μεν αυξανόμενες, δε  μεταναστευτικές ροές. Ήδη από τον Νοέμβριο, έχω μιλήσει για το ζήτημα, τις τελευταίες εβδομάδες όμως έχει ενταθεί το φαινόμενο για την Κρήτη που δεν ήτανε μέχρι σήμερα προμετωπίδα του μεταναστευτικού, όπως ήταν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Εκεί που βλέπετε ότι το πρόβλημα βαίνει μειούμενο, σημαντικά μειούμενο, θα έλεγα, σε ένα σημαντικό βαθμό έχει αντιμετωπισθεί. Κρατάω πάντοτε μικρό καλάθι, γιατί με αυτά που γίνονται διεθνώς πρέπει να είναι κανείς πάρα πολύ επιφυλακτικός, ενώ μείωση παρουσιάζουν και οι μεταναστευτικές ροές προς τον ‘Εβρο. Στην Κρήτη, ωστόσο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται Αιγυπτιακής υπηκοότητας αλλοδαποί να έρχονται στη Γαύδο ή να  έρχονται στην δυτική μεριά της Νότιας Κρήτης από την Παλαιόχωρα μέχρι την Αγία Γαλήνη αλλά και την περιοχή εκεί στο Ηράκλειο, στο Νότιο Ηράκλειο τους Καλούς Λιμένες. Εκεί φαίνεται να έχει δημιουργηθεί με κάποιο τρόπο, δίκτυο για τους παράνομους μετανάστες από διακινητές και σε αυτό το σημείο είναι  που χρειάζεται το ζήτημα να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση με την οποία είμαστε σε πολύ στενή επικοινωνία. Όπως ξέρετε ο πρωθυπουργός θα πάει στην Αίγυπτο, έχουμε και μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για μια συμφωνία Αιγύπτου – Ευρώπης, που θα περιλαμβάνει και το μεταναστευτικό στο πλαίσιο άλλων συμφωνιών που έχει κάνει ήδη η Ένωση με μεσογειακές χώρες, όπως η Τυνησία που είχαμε πολύ μεγαλύτερα βέβαια προβλήματα εκεί. Για να είμαι ξεκάθαρος, η χώρα δεν πρόκειται να ζήσει να μεταναστευτική κρίση, προσφυγική κρίση, όπως το 2015 ή όπως αναφέρεται κάθ υπερβολήν τύπου Λαμπεντούζα. Έχουμε και την πολιτική και τα εργαλεία για να το αντιμετωπίσουμε το ζήτημα.»

Για το αν η Κρήτη θα μπει στην καρδιά του μεταναστευτικού κι αν υπάρχει σχεδιασμός για να μπορεί να τις διαχειριστεί η κυβέρνηση μαζί με τις τοπικές κοινωνίες του νησιού ο κ. Καιρίδης επεσήμανε: «Δεν υπάρχει υποδομή οργανωμένη στην Κρήτη για την υποδοχή μεταναστών και είναι κάτι το οποίο συζητάμε με τις τοπικές κοινωνίες, δηλαδή το πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ασφάλεια για τις τοπικές κοινωνίες.  Έχουμε μιλήσει με τον  περιφερειάρχη και με τους δημάρχους για το ζήτημα. Υπάρχει πρόγραμμα και νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να μπορούμε από το ταμείο του υπουργείου που έχουμε ένα ποσό, να στηρίξουμε δήμους, ώστε να προετοιμαστούν σε περίπτωση που δεχθεί μεγάλη πίεση από μεταναστευτικές ροές. Ωστόσο, είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, έχουμε την εμπειρία και τα εργαλεία, για να διαχειριστούμε τις μεταναστευτικές ροές που έρχονται προς την Κρήτη. Καταφέραμε και διαχειριστήκαμε πολύ χειρότερη κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο κι αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε.»

Για τις μεταναστευτικές ροές και τις επόμενες κινήσεις προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα ο κ. Καιρίδης σημείωσε πως: «Οι μεταναστευτικές ροές Αιγυπτίων από την Ανατολική Λιβύη, είναι ένα ζήτημα που έχει τεθεί και σε επίπεδο Ε.Ε. γι αυτό και το επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται μαζί με τον Πρωθυπουργό να μεταβεί στην Αίγυπτο και η κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λαίεν και η κ. Μελόνι, καθώς η Ιταλία επίσης δέχεται μεταναστευτικές ροές όπως κι η χώρα μας, αλλά και τον Βέλγο πρωθυπουργό που έχει την Προεδρία στο Ευρωκοινοβούλιο αυτό το διάστημα.  Εγώ θα έρθω στην Κρήτη, για το ζήτημα, να πω όμως πως  θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλείς η Κρήτη, όσον αφορά το μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση έχει σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των κατοίκων, δεν χρειάζονται υπέρμετροι λαϊκισμοί και φωνές που δεν βοηθούν για τη διαχείριση του ζητήματος. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει κάποια εργαλεία να ελέγξει καλύτερα τα χωρικά της ύδατα και να ελέγξει κάπως τις ροές από τη Λιβύη.»

Για την ενσωμάτωση μεταναστών ο κ. Καιρίδης αναφέρει: «Στόχος της κυβέρνησης παραμένει να ελέγξει και να κατάπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση και διακίνηση από τη μία κι από την άλλη να ενσωματώσει τους μετανάστες που ζουν στην χώρα μας και ζουν με χαρτιά νόμιμα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει καλύτερες επιδόσεις από άλλες χώρες και διαχειρίστηκε αυτή τη μεταναστευτική πίεση πολύ πιο αποτελεσματικά σε σχέση με την Ισπανία ή την Γαλλία. Στην Ελλάδα ζουν 720.000 νόμιμοι μετανάστες που έχουν έρθει με χαρτιά και ζούνε με χαρτιά, οι οποίοι προφανώς καλό είναι να ενσωματωθούν κατά το δυνατόν περισσότερο στην ελληνική κοινωνία για να αποφύγουμε φαινόμενα περιθωριοποίησης και εγκληματικότητας.»

Για το αν μπορεί μέσω των μεταναστών που έρχονται από την Αίγυπτο με νόμιμο τρόπο να υπάρξει εισροή εργατικών χεριών που θα βοηθήσουν στον πρωτογενή τομέα ή και σε άλλους τομείς που η χώρα μας έχει έλλειψη ο κ. Καιρίδης ανέφερε: «Στόχος μας είναι και αυτός φυσικά, να εισάγουμε μετανάστες που θα ελέγχονται από την Αίγυπτο και θα έρχονται στη χώρα μας, με όλα τους τα χαρτιά και θα μπορούν να ζήσουν στην χώρα μας μόνιμα συμβάλλοντας και στην επίλυση του ζητήματος έλλειψης εργατικών χεριών, είτε στον τουριστικό, είτε στον πρωτογενή είτε στον κατασκευαστικό τομέα. Αυτό είναι κάτι που  εξετάζουμε. Να δούμε λοιπόν πως αυτή η συμφωνία, η διμερής της εργασιακής κινητικότητας Ελλάδας Αιγύπτου μπορεί να δώσει τη λύση στο ζήτημα, έλλειψης εργατικών χεριών. Εμείς πρεσβεύουμε τη μέση οδό, τη φωνή της λογικής που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, έναντι και στις ξενοφοβικές κραυγές του ενός άκρου που δεν θέλει κανέναν αλλά και των άλλων άκρων που χρησιμοποιούν  αφέλειες τύπου  να ανοίξουμε τα σύνορα μας σε όλους. Επομένως η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον πρωθυπουργό θα πάει και με ένα τέτοιο πλάνο στο Κάιρο.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook