Με μετακύλιση ευθυνών και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων, χωρίς ωστόσο να συνοδεύονται από πόρους, απαντά η Κυβέρνηση της ΝΔ στην αγωνία των Κρητικών για τις ισχυρές καταιγίδες που έχουν ως φυσικό επακόλουθο καταστροφικές πλημμύρες με κόστος σε περιουσίες, κρίσιμες υποδομές αλλά δυστυχώς και ανθρώπινες απώλειες, όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Νίκος Παπαθανάκης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Τομεάρχη Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, επιχείρησε να ωραιοποιήσει το τεράστιο έλλειμμα υποδομών στην Κρήτη, περιοριζόμενος σε μια απλή παράθεση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που προβλέπονται για την Κρήτη.
Ο Νίκος Παπαθανάσης αν και απέφυγε επίμονα να απαντήσει στο ξεκάθαρο ερώτημα του Χάρη Μαμουλάκη για το αν πρόκειται το Υπουργείο Οικονομικών να εγκρίνει το αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης για τη σύναψη δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕπ), ώστε να αποκτήσει αναγκαίους πόρους για κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα, άφησε να εννοηθεί ότι το αίτημα βρίσκεται μακριά από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες.
«Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της αφήνοντας αθωράκιστη την Κρήτη μπροστά στις φυσικές καταστροφές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται όχι μόνο να τα βγάλει πέρα μόνη της αλλά συναντά και τα κυβερνητικά εμπόδια στην εξεύρεση απαραίτητων πόρων για τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την υλοποίηση κρίσιμων αντιπλημμυρικών έργων. Η ευθύνη για ότι ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια βαρύνει την κυβέρνηση», δήλωσε μετά το πέρας της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης, ο Χάρης Μαμουλάκης.
Υπενθυμίζεται ότι με την Επίκαιρη Ερώτηση, ο Χάρης Μαμουλάκης επεσήμαινε το γεγονός ότι οι πλημμύρες είναι οι πιο συχνές και πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές, σε συνδυασμό με το ότι μέσω της χρηματοδότησης και της κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων σε προληπτικό επίπεδο, οι καταστροφικές τους συνέπειες μπορούν να μετριαστούν. Με αυτά τα δεδομένα, ζητούσε απαντήσεις σχετικά με το εάν για ποια έργα της Περιφέρειας Κρήτης θα εγκριθεί η αίτηση χρηματοδότησης προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ποια είναι η χρηματοδοτική ενίσχυση που έχει χορηγηθεί για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κρήτης κατά το τρέχον έτος και τι ποσό έχει προϋπολογισθεί για το 2025.