O X. Μαμουλάκης επανέφερε τις συμβάσεις των νέων επιστημόνων του ΟΑΕΔ
Επανέρχονται, αναδεικνύοντας ξανά την αναγκαιότητα παράτασης του ειδικού προγράμματος του Ο.Α.Ε.Δ. που αφορά 5.500 νέους επιστήμονες, οι οποίοι καλύπτουν νευραλγικές θέσεις διαφόρων υπηρεσιών, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης και Θεοδώρα Τζάκρη.
Μη έχοντας λάβει καμία απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με τη συνυπογραφή 32 ακόμα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν ενημέρωση σχετικά με το εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να παρατείνει το πρόγραμμα πριν την καταληκτική ημερομηνία διακοπής των συμβάσεων των εργαζομένων, που είναι η 21η Φεβρουαρίου 2020. Οι Βουλευτές ζητούν επίσης ενημέρωση για το εάν η Κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα νέων προσλήψεων στους φορείς του στενού δημοσίου, καθώς και για το εάν οι νέοι και οι νέες πτυχιούχοι του προγράμματος, θα έχουν αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους με ειδική μοριοδότηση σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που θα προκύψουν στους φορείς στους οποίους απασχολούνται σήμερα.
«Στην πρώτη ερώτηση που καταθέσαμε προς τον Υπουργό, δεν λάβαμε καμία απάντηση» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Επανερχόμαστε όμως και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πίεση έτσι ώστε να δοθεί μια δίκαιη λύση, στο μείζον αυτό ζήτημα. Ελπίζουμε ότι θα πείσουμε τελικά την Κυβέρνηση ΝΔ στο ότι η αντιμετώπιση του brain drain και η καθιέρωση συνθηκών ικανών να κρατήσουν στην Ελλάδα τους νέους επιστήμονες, απαιτεί πράξεις και όχι λόγια».
Όπως είναι γνωστό, ο Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με αντιπροσωπεία των συμβασιούχων του και είχε δεσμευτεί απέναντί τους ότι θα αναδείξει το θέμα και θα πιέσει με κάθε τρόπο για την ανανέωση των συμβάσεών τους. Στη συνάντηση αυτή, οι εργαζόμενοι είχαν ενημερώσει αναλυτικά τον Χάρη Μαμουλάκη για τις συνθήκες στις υπηρεσίες του δημοσίου όπου υπηρετούν – όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει καν μόνιμο προσωπικό να καλύψει τις θέσεις τους – ενώ είχαν περιγράψει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, αφού σε πολλές περιπτώσεις η υποστελέχωση των φορέων (π.χ. ΕΦΚΑ, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, κ.α.) έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, είχε ως στόχο την απασχόληση 5500 ανέργων πτυχιούχων σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς και αφορούσε σε προσλήψεις τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού (ΠΕ και ΤΕ). Η χρηματοδότηση του προγράμματος προερχόταν από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ αλλά και από δεσμεύσεις ποσών από τον ετήσιο προϋπολογισμό, συγκεκριμένα για το 2018 4.000.000 ευρώ, για το 2019 76.000.000 ευρώ και για το 2020 14.000.000. Βάσει του προγράμματος, υπουργεία και εποπτευόμενοι φορείς στελεχώθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου 2019 με 3200 ανέργους νέους επιστήμονες, πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων ηλικίας 22-29 ετών με διάρκεια σύμβασης 12 μηνών, με απολαβές 1040 € (για ΠΕ) και 990 € (για ΤΕ).
Εκκρεμεί η πρόσληψη των υπολοίπων 2300 πτυχιούχων, ενώ έχουν δεσμευθεί 50 εκατομμύρια ευρώ από τα 90 εκατομμύρια ευρώ που είχαν αρχικά διατεθεί μέσω ΕΣΠΑ. Όποτε υπολείπονται άλλα 40 εκατομμύρια ευρώ τα οποία καθιστούν εφικτή την διατήρηση της ισχύς του προγράμματος χωρίς να υφίσταται πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για την συνέχιση του.