“Ο Παράδεισος είναι η Κρήτη μας” δηλώνει ο Γιώργος Νεονάκης
“Ο παράδεισος είναι η Κρήτη μας, ωραία είναι και η Νέα Ζηλανδία, πρόκειται για μία φιλόξενη κι όμορφη χώρα αλλά δεν έχει καμία σχέση με την χώρα μας που η ομορφιά της είναι ανεπανάληπτη”. Ακριβώς έτσι ξεκινά η συνομιλία μας με τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Ζηλανδία Γιώργο Νεονάκη, στην εκπομπή”Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη, στον politica 89.8fm.
Ενας άνθρωπος χαμογελαστός, με την Κρήτη να έχει καταλάβει κάθε εκατοστό της ψυχής του, κάθε κύτταρο του σώματός του και την αγωνία του στο κατακόρυφο για το μέλλον των Ελληνικών οικογενειών που κατοικούν στη μακρινή αυτή χώρα, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν απομακρυνθεί από την κοινότητα, δεν συμμετέχουν όσο παλαιότερα στις εκδηλώσεις και βέβαια δεν πηγαίνουν τακτικά στην Εκκλησία.
Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση, πως με την άφιξη, εδώ και περίπου ένα χρόνο, του νέου Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνα Κτιστάκη, το ενδιαφέρον του κόσμου έχει αναζωπυρωθεί και σιγά -σιγά η κοινότητα θα βρει τον παλιό καλό της εαυτό.
Ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας είναι άγιος Άνθρωπός, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θέλουμε να μάθουν τα ελληνικά , σε αυτό συμβάλλει κι η εκκλησία και πρέπει να υπάρξει μία μια επανεκκίνηση από πλευράς μας για να μην χάσουμε το Ελληνικό μας στοιχείο. Η Μητρόπολη της Νέας Ζηλανδίας είναι ιεραποστολική και ανοίγει τις αγκάλες τις σε όλο τον κόσμο, στο οικοτροφεία υπάρχουν πολλά παιδιά γύρω στα 27 με τις δράσεις να γίνονται από δωρεές. Η εκκλησία συσφίγγει τις σχέσεις μας, πηγαίνουμε για να δούμε γνωστούς φίλους, ενισχύεται η πίστη μας, αλλά βλέπουμε κι άλλους μετανάστες σαν κι εμάς και ερχόμαστε πιο κοντά σαν Έλληνες όλοι μας».
Ο κ. Νεονάκης αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στους δεσμούς που έχουν οι Νεοζηλανδοί με την Κρήτη, όπου ήρθαν και πολέμησαν ως εθελοντές οι γονείς και συγγενείς τους στον πόλεμο του 1940 και γι’ αυτό ακόμα και σήμερα δίδουν στα παιδιά τους το όνομα Κρήτη!!
Οσον αφορά στους Ελληνες του εξωτερικού και στην επιθυμία τους να ψηφίζουν, ο κ. Νεονάκης αναφέρει: «Επιθυμούμε να μετέχουμε στην εκλογική διαδικασία, είναι δικαίωμα μας, το απαιτούμε και πρέπει να γίνει, θεωρούμαστε πολίτες τρίτης κατηγορία με το να απέχουμε από την λήψη αποφάσεων στην χώρα μας. Είναι δίκοπο μαχαίρι το δικαίωμα της ψήφου και πρέπει να συμπεριλαμβάνεται κυρίως σε επίπεδο επικρατείας. Πρέπει να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια και πρέπει να υπάρξει επιτέλους ο σωστός άνθρωπος στην σωστή θέση».
Βεβαίως αναφέρθηκε και στο θέμα της δημόσιας διοίκησης τονίζοντας πως: Πρέπει να υπάρξει επιτέλους η διαφάνεια και η αξιοκρατία και στην χώρα μας. Στο εξωτερικό δεν γίνονται ανακατατάξεις στις δημόσιες θέσεις για πολιτικά συμφέροντα, οι δημόσιοι υπάλληλοι λειτουργούν χωρίς κομματική ταυτότητα, εργάζονται για το δημόσιο συμφέρον κι όχι για το κομματικό. Υπάρχει ενιαία στρατηγική για την στατιστική υπηρεσία στην Νέα Ζηλανδία, δεν έχει καμία σχέση με την στατιστική υπηρεσία της χώρας μας, υπάρχει διαφάνεια.
Ο Έλληνας του εξωτερικού είναι ο πιο θεσμικός πολίτης στην χώρα που ζει, είναι κρίμα να μην μπορεί να γίνει αυτό και στην χώρα μας, εφόσον μπορούμε να το κάνουμε. Η γραφειοκρατία στην χώρα μας είναι μεγάλη σε σχέση με αυτή της Νέας Ζηλανδίας, σε 10 λεπτά είχα το χαρτί που χρειαζόμουν μέσα από ηλεκτρονική εφαρμογή στην Νέα Ζηλανδία, ενώ στην Ελλάδα για το ίδιο χαρτί θα είχα μεγαλύτερη καθυστέρηση».
Τέλος αναφέρθηκε στους Ελληνες της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και στη ζήτηση επαγγελματιών που υπάρχει: «Έχουμε 4.500 με 5.000 Έλληνες πολίτες, ενώ Έλληνες στην καταγωγή πρέπει να έχουμε γύρω στους 20.000. Στην Νέα Ζηλανδία υπάρχει ζήτηση στους ιατρούς, τους πολιτικούς μηχανικούς, το νοσηλευτικό προσωπικό. Οι μισθοί είναι υψηλοί αλλά και η ζωή είναι πολύ πιο ακριβή, μπορεί η ζωή να είναι ακριβή, αλλά το βιοτικό επίπεδο και οι παροχές είναι άριστες.
Στα 5 χρόνια μπορεί κανείς να αποκτήσει την υπηκοότητα στην Νέα Ζηλανδία, μέχρι αυτό το διάστημα θα πρέπει ανά 6 μήνες να ανανεώνει την σύμβαση εργασίας. Υπάρχει ο δεσμός Μαορί – Κρήτης. Είναι φιλέλληνες οι Νεοζηλανδοί, υπάρχουν πολλά κοινά σημεία Κρήτης και Νέας Ζηλανδίας, είναι ένας ήρεμος λαός».