Ο Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου για τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων

Δημοσιεύτηκε στις 17/03/2024 15:07

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου για τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων

Θέση παίρνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου αναφορικά με το μεγάλο ζήτημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της Κρήτης και δη σε περιοχές natura.

iol

Όπως τονίζει:

“Βιάστηκε πολύ η Αρχαιολογική Υπηρεσία (Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου) να ταχθεί υπέρ των αιολικών πάρκων στις κορυφογραμμές της Δίκτης.

Σε μια προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και με υψηλό αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Αυτό τουλάχιστον θεωρούσαμε, ότι το Δικταίο Άντρο, το Καρφί, το Κρόνιο Σπήλαιο, είναι περιοχές υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

 

Την 26/02/24 παρέλαβε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), πρόλαβε τάχιστα να μελετήσει τον τεράστιο όγκο της και γνωμοδότησε την 01/03/24. Μάλιστα βρήκε το χρόνο να κάνει και αυτοψία στην περιοχή του χώρου… Αυτό τουλάχιστον περιγράφεται στη γνωμοδότηση.

Πριν οι άλλοι καν ξεκινήσουν, αυτή ήδη είχε τερματίσει!!!

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι άλλοι φορείς την ημερομηνία εκείνη καν δεν είχαν παραλάβει τη ΜΠΕ. Και αφού την παρέλαβαν, τη μελετούν ενδελεχώς και επιφυλάσσονται να γνωμοδοτήσουν τεκμηριωμένα εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών.

Να συγχαρούμε επομένως την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου για την ταχύτητά της αλλά ως άνθρωποι των βουνών να τη συστήσουμε με την κορυφή Τούμπα Μουτσούνα πάνω από τα χωριά Ψυχρό και Πλάτη του Οροπεδίου Λασιθίου, με υψόμετρο 1.538 μέτρα. Στα σπλάχνα της κρύβει το Δικταίο Άντρο, τόπο γέννησης του Δία.

 

Στην Τούμπα Μουτσούνα, η ΜΠΕ υπέρ της οποίας η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου γνωμοδότησε θετικά, προβλέπει την εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών. Τα χαρακτηριστικά τους πλέον είναι γνωστά. Πέντε στρέμματα πλατείας στη βάση κάθε ανεμογεννήτριας, ύψος κάθε πυλώνα 105 μέτρα και διάμετρος κάθε πτερωτής 162 μέτρα.

Η κορυφογραμμή της Τούμπας Μουτσούνας είναι γεμάτη λακούδια-δολίνες και καρστικά  υδρογεωλογικά συστήματα που συνδέονται άμεσα με το σπήλαιο του Δικταίου Άντρου. Θέματα στατικότητας του σπηλαίου δεν θα υπάρξουν; Πως είναι τόσο βέβαιη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου;

Ο αρχαιολογικός χώρος του Δικταίου Άντρου παρέμεινε κλειστός για αρκετές εβδομάδες προ τριετίας εξαιτίας των σεισμών στο Αρκαλοχώρι. Πιθανότατα για προληπτικούς λόγους. Τώρα που θα ισοπεδωθεί η κορυφή πάνω από το σπήλαιο που χάθηκε αυτή η ευαισθησία; Δεν προβλέπονται κίνδυνοι για το σπήλαιο και για τους επισκέπτες;

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι πολιτιστικά μνημεία και μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος υποβαθμίζονται πλάι στις βιομηχανικές περιοχές με τις ανεμογεννήτριες «ουρανοξύστες». Θα συνεχίσει να έχει το Δικταίο Άντρο την αίγλη που το ακολουθεί μέχρι σήμερα ή θα απαξιωθεί; Ποια η άποψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας;

Ο ίδιος αρχαιολογικός χώρος δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες. Είναι βέβαιο ότι η οπτική όχληση του αιολικού πάρκου που θα εγκατασταθεί ακριβώς πάνω από αυτόν, θα προκαλέσει δυσμενέστατα σχόλια στο κοινό. Η αρχαιολογική υπηρεσία δεν προβληματίζεται ούτε για αυτό;

Πιθανόν να γνωρίζει καλύτερα για όλα τα παραπάνω γι αυτό βιάστηκε πρώτη από όλους να ταχθεί υπέρ της  εγκατάστασης ανεμογεννητριών πάνω από το σπήλαιο του Δία.

Στο αρχαιολογικό μουσείο Αγίου Νικολάου πόσα και ποιας σπουδαιότητας εκθέματα προέρχονται από το Οροπέδιο Λασιθίου και τους αρχαιολογικούς του χώρους; Ούτε από αυτό το γεγονός φαίνεται να συγκινήθηκε.

Οι κορυφογραμμές της Δίκτης και τα σπήλαιά της είναι συνδεδεμένες με την αρχαιότητα και κανένας δεν μπορεί να το αγνοήσει.

Καλούμε όλους τους πολίτες να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους επί της ΜΠΕ και να στείλουν σαφές μήνυμα προς όλους ότι δεν θα δεχτούν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Δίκτης. Ας αποτελέσει τη μοναδική παραφωνία η γνωμοδότηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Δασών Χανίων πήρε ξεκάθαρη θέση και γνωμοδότησε αρνητικά στη διαβούλευση της μελέτης για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νομό Χανίων. Τη συγχαίρουμε γι αυτό.

Καλούμε τη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου να πράξει το ίδιο για τη ΜΠΕ που αφορά την οροσειρά της Δίκτης”.