Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου θα επισκεφτεί την Άρβη την επόμενη Κυριακή

Δημοσιεύτηκε στις 04/08/2019 09:55

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου θα επισκεφτεί την Άρβη την επόμενη Κυριακή

Μια εξόρμηση στην ευρύτερη περιοχή της Άρβης και στο φαράγγι της, εκεί όπου ευδοκιμεί η καλλιέργεια της υπαίθριας μπανανιάς και που δεν εγκαταλείπουν τα χελιδόνια το χειμώνα.

Η Άρβη όπως και οι λοιποί οικισμοί της Βιάννου και οι παραλιακές πόλεις Σιδωνία (Ψαρή Φοράδα), Κεραία (Κερατόκαμπος), Ίνατος (Τσούτσουρας), έχουν μια μακραίωνη ιστορία 4.000 περίπου χρόνων. Εξάλλου στην ευρύτερη περιοχή (Σύμη) ήκμασε από το 2.400 ΠΧ μέχρι το 300 ΜΧ το Ιερό του Ερμή και της Αφροδίτης με Παγκρήτια ακτινοβολία. Η Άρβη αναφέρεται σαν αυτόνομη πόλη με δικό της νόμισμα τον 18ο ΠΧ αιώνα, είχε όμως μεγάλη ανάπτυξη σαν ναυτική και εμπορική Ρωμαϊκή πόλη μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Ρωμαίους το 67 ΠΧ και μεταγενέστερα. Στην περιοχή λατρευόταν ο Άρβιος Δίας, το Ιερό του οποίου τοποθετείται στη θέση της σημερινής ΙΜ Αγίου Αντωνίου. Η Άρβη όμως, ήταν και η πρώτη πόλη που καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Άραβες που αποβιβάστηκαν το 824 ΜΧ στην Ψαρή Φοράδα. Στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά το ολοκαύτωμα της Επαρχίας Βιάννου η ευρύτερη περιοχή της Άρβης κηρύχτηκε «νεκρά ζώνη» και όσοι εντοπίστηκαν προσπαθώντας να διαφύγουν βρήκαν φρικτό θάνατο από τους Ναζί.

Η Άρβη συνδεόταν με τους βορειότερους οικισμούς με μονοπάτια δυτικά και ανατολικά του φαραγγιού πού άντεξαν στον χρόνο μέχρι και τη 10ετία του 1970 που μπήκε στη ζωή μας το αγροτικό αυτοκίνητο. Μέσα από τα μονοπάτια αυτά διακινούνταν καθημερινά καραβάνια με προϊόντα και μετά τον πόλεμο κυρίως μπανάνες, ένα μοναδικό προϊόν που ευδοκιμεί λόγω του υπήνεμου και θερμού κλίματος της περιοχής.

Η πορεία μας θα ξεδιπλωθεί πάνω στα δύο μονοπάτια που συνέδεαν παλιά την Άρβη με τον Αμιρά και τον Άγιο Βασίλειο, το ένα δυτικά και το άλλο ανατολικά του φαραγγιού της Άρβης.

Θα ξεκινήσουμε από τον Πευκαρά και με πορεία ανατολική και παράλληλη με το Άρβιον όρος (σημερινή Πλευρά), που αποτελεί τον φυσικό ανεμοφράκτη της Άρβης, θα προσεγγίσουμε και θα θαυμάσουμε τον βόρειο πόρο του επιβλητικού φαραγγιού της Άρβης. Στη συνέχεια θα φθάσουμε στα υψίπεδα της Λυγιάς, θα περάσουμε από την εκκλησία της Παναγίας της Λυγιώτισας με πανοραμική θέα από τα Αστερούσια έως το Γαϊδουρονήσι και θα κατευθυνθούμε στον τόπο μαρτυρίου, όπου βασάνισαν και σκότωσαν οι Ναζί τρία μικρά αδέρφια επειδή αρνήθηκαν να καταδώσουν τον πατέρα τους.

Επιστρέφουμε προς την ανατολική κορυφή του Φαραγγιού για να θαυμάσουμε την θέα του από ψηλά, τη Φορτέτσα και το Ιερό. Έπειτα, ακολουθώντας μονοπάτι, θα κατέβουμε από το βουνό στην κοιλάδα της Άρβης και θα επισκεφθούμε την Ι.Μ. του Αγίου Αντωνίου που εικάζεται ότι είναι κτισμένη στη θέση του Ιερού του Άρβιου Δία, καθώς και την έξοδο του Φαραγγιού (το Ποροφάραγγο) που μέχρι τη 10ετία του ‘80 ανάβλυζαν νερά και από την κοίτη και τα τοιχώματά του. Η πορεία μας θα καταλήξει στην Άρβη όπου θα ακολουθήσει μπάνιο και επίσκεψη στα περίπτερα μπανάνας που θα έιναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της μέρας.

Aρχηγός: Στέλιος Μπαρμπαγαδάκης • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2 • Υψομ.διαφορά: 460μ

Ώρα αναχώρησης: 7:30 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες-Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810-227609.

Ενώ σήμερα ο Ορειβατικός Σύλλογος θα βρίσκεται στον Ψηλορείτη.

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook