Ερώτηση για τα προβλήματα των σπουδαστών στα Δημόσια ΙΕΚ κατέθεσαν στη Βουλή προς του υπουργούς Εργασίας και Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Δελής Γιάννης, Καραθανασόπουλος Νίκος, Κατσώτης Χρήστος, Κομνηνάκα Μαρία, Λαμπρούλης Γιώργος και Συντυχάκης Μανώλης.
Αναλυτικά αναφέρουν:
«Για ακόμα μια χρονιά οι σπουδαστές των Δημόσιων ΙΕΚ έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλά προβλήματα που επιδεινώνουν τις συνθήκες των σπουδών και της ζωής τους. Βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ αγοράς εργασίας και εκπαιδευτικού συστήματος και βιώνουν την αντεργατική και ταυτόχρονα την αντιεκπαιδευτική πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων.
Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε υποδομές και εξοπλισμό εντοπίζονται σε όλα τα ΙΕΚ. Το πρόγραμμα σπουδών δεν είναι ενιαίο με αποτέλεσμα να ισχύει το ίδιο και για τα βιβλία. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με σημειώσεις και corpus τα οποία μάλιστα πληρώνουν οι σπουδαστές, επιπλέον επιβαρύνονται και με το κόστος των αναλώσιμων των εργαστηρίων. Τα εργαστήρια δε, σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν ή είναι τελείως απαρχαιωμένα με αποτέλεσμα οι σπουδαστές να κάνουν μάθημα σε χώρους επιχειρήσεων ή εκκλησιών.
Επίσης σε κανένα σπουδαστή, ακόμα και σε αυτούς που ορίζει ο ίδιος ο νόμος, δεν δίνεται πάσο για την φθηνότερη πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σε πολλές περιπτώσεις επειδή δε διδάσκονται οι ειδικότητες παντού, οι σπουδαστές για να μεταβούν στο ΙΕΚ στο οποίο διδάσκεται η ειδικότητα της επιλογής τους, αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρο ταξίδι κινδυνεύοντας παράλληλα να μείνουν από απουσίες, αφού το όριο απουσιών είναι πολύ μικρό.
Ακόμα δυσκολότερη είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους σπουδαστές για τους οποίους δεν υπάρχει καμία μέριμνα, με το όριο απουσιών να τους οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις στο να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.
Οι σπουδαστές στα ΙΕΚ πλήττονται ιδιαίτερα γιατί οι όροι με τους οποίους πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση, η οποία είναι εξάμηνη και απλήρωτη, δεν έχει σκοπό την ουσιαστική πρακτική τους εκπαίδευση, αλλά την εκμετάλλευση τους. Δεν υπάρχει καμία εποπτεία από τις αρμόδιες αρχές με αποτέλεσμα να αφήνεται ελεύθερο το πεδίο στους εργοδότες, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι αυτοί που ελέγχουν και συμπληρώνουν το βιβλίο πρακτικής και βαθμολογούν. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις σπουδαστών που οι εργοδότες τους δε συμπλήρωσαν το βιβλίο πρακτικής με αποτέλεσμα να μη μετρήσει η πρακτική τους άσκηση.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, στην εξασφάλιση τζάμπα εργατικού δυναμικού σε επιχειρήσεις για ένα εξάμηνο, ενώ συγχρόνως συμβάλλει στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
Την εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης των Δημοσίων ΙΕΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε υποδομές και εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την εκπαίδευση των σπουδαστών.
Την κατάργηση της εγκυκλίου που προβλέπει την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία – πρακτική των σπουδαστών όλων των ΙΕΚ.
Να προβλέπεται η αμοιβή όλων των σπουδαστών των ΙΕΚ (δημόσιων και ιδιωτικών) με το βασικό μισθό, καθώς και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη (συντάξιμος χρόνος, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).
Διανομή δωρεάν από το Υπουργείο Παιδείας, όλων των αναλώσιμων (σημειώσεις κ.ά.) καθώς και τη δημιουργία υποδομών με σύγχρονα εργαστήρια, βιβλία κ.λπ.
Κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικούς.
Δωρεάν στέγαση για όσους σπουδαστές βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους, καθώς και πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».