Ο Μανώλης Δερμιτζάκης πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας

Δημοσιεύτηκε στις 09/11/2019 08:36

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας

Ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης αναλαμβάνει τη θέση με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για την Έρευνα και την Καινοτομία, Χρίστου Δήμα.

Τη σύνθεση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Χρίστος Δήμας.

Στη θέση του προέδρου τοποθετείται ο Μανώλης Δερμιτζάκης, διευθυντής Κέντρου Γονιδιώματος Health 2030 και καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Όπως δήλωσε ο κ. Δήμας, στόχος του συμβουλίου είναι η αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία. Σημειώνεται πως η συμμετοχή στο ΕΣΕΤΕΚ είναι άμισθη και στη βάση εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Η σύνθεση:

Πρόεδρος: Μανώλης Δερμιτζάκης, διευθυντής Κέντρου Γονιδιώματος Health 2030 – Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Αντιπρόεδρος: Αρίστος Δοξιάδης, εταίρος στο κεφάλαιο επιχειρηματικό συμμετοχών Big Pi Ventures για νέες επιχειρήσεις τεχνολογίας, το οποίο δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Μέλη:

– Βασίλης Αντωνιάδης, Managing Director & Senior Partner Boston Consulting Group Athens – Ευάγγελος Καρκαλέτσης, διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

– Νέλλη Κάτσου, μέλος Δ.Σ. Pharmathen S.A. – Βάσω Κιντή, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ

– Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, Καθηγητής Αυτομάτου Ελέγχου & Ρομποτικής ΕΜΠ

– Ελίζα Κωνοφάγου, καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης – διευθύντρια Εργαστηρίου Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης.

– Ρούλα Μπαχταλιά, διευθύντρια και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος EGG – enter•grow•go

– Ευάγγελος Μπεκιάρης, διευθυντής Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών, ΕΚΕΤΑ

– Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, επικεφαλής R&D Samsung Electronics στην Ελλάδα, Συνιδρυτής και CEO της εταιρίας Innoetics, εταιρίας spin-off από το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά».

Επισημαίνεται ότι:

— Στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας συμμετέχει για πρώτη φορά και εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών.

— Η συμμετοχή στο ΕΣΕΤΕΚ είναι άμισθη και στη βάση εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Ο ρόλος του ΕΣΕΤΕΚ Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) είναι το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας σε ό,τι αφορά τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την έρευνα, την τεχνολογία και την ανάπτυξη της καινοτομίας.

Στην αποστολή του, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: — Η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την έρευνα και την ανάπτυξη της καινοτομίας.

— Η υποβολή προτάσεων για το μετασχηματισμό της έρευνας σε καινοτομία.

— Η εισήγηση μέτρων για τη διευκόλυνση των επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

— Η ενθάρρυνση υιοθέτησης δημόσιων πολιτικών στη βάση του ερευνητικού έργου που εκπονούν τα εποπτευόμενα από τη ΓΓΕΤ ερευνητικά κέντρα.

— Η ενθάρρυνση δημοσίων φορέων να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους ερευνητικά αποτελέσματα και καινοτομικά προϊόντα, τα οποία παράγονται από εποπτευόμενους φορείς της ΓΓΕΤ.

Ποιος είναι ο Μανώλης Δερμιτζάκης

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης κατέχει την έδρα Γενετικής Louis-Jeantet στο Τμήμα Ιατρικής Γενετικής και Ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Δερμιτζάκης πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα την εξελικτική βιολογία και την πληθυσμιακή γενετική του ρυθμιστικού DNA στα θηλαστικά και τη δροσόφιλα, στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Πριν λάβει την τρέχουσα θέση του, εργάστηκε ως ερευνητής τόσο στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης όσο και στο Ινστιτούτο Σάνγκερ της Βρετανίας. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν τη γενετική βάση της ρυθμιστικής ποικιλομορφίας και την ποικιλομορφία της γονιδιακής έκφρασης του ανθρώπινου DNA. Eχει συγγράψει περισσότερα από 80 ερευνητικά άρθρα και, μεταξύ άλλων, είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των επιστημονικών επιθεωρήσεων Science και PLos Genetics.