Ο Μ. Συντυχάκης στην Ολομέλεια της Βουλής για την ελληνική ιθαγένεια

Δημοσιεύτηκε στις 08/10/2020 20:46

Ο Μ. Συντυχάκης στην Ολομέλεια της Βουλής για την ελληνική ιθαγένεια
Είναι φανερό πως παρόλο που παρουσιάζουν διαφορετικό αντικείμενο και περιεχόμενο όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, «ομονοούν σε έναν κοινό στόχο που είναι η θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος στη λογική του επιτελικού κράτους και τη μεγαλύτερη σύμφυση και προσαρμογή των διοικητικών κρατικών δομών καθώς και των στελεχών δημόσιας διοίκησης στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκηςαπό το βήμα της Βουλής. 

Ειδικότερα για τις διαδικασίες πολιτογράφησης αλλοδαπών ως Ελλήνων είπε ότι η τροποποίηση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, ενώ αυξάνει τα ήδη υψηλότατα παράβολα όταν ο λαός και οι εργάτες στενάζουν από τα βάρη στις πλάτες τους στο όνομα της πανδημίας. Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ τον Μάρτη είχε ήδη χειροτερέψει την απόκτηση της ελληνικής Ιθαγένειας από τα ανάπηρα παιδιά δεύτερης γενιάς, που πέταξε στο δρόμο μετά από χρόνια αναμονής και δουλειάς τις καθαρίστριες των σχολείων γιατί δεν είχαν είτε ιθαγένεια είτε πιστοποιητικό ελληνομάθειας. Είπε ακόμα ότι οι νομοτεχνικές αλλαγές της κυβέρνησης «θέλουν να χρυσώσουν το χάπι» και προσθέτει ένα ταξικό κριτήριο.

Στο όνομα της δήθεν αντικειμενικότητας, συνέχισε, διαχωρίζεται η διαδικασία σε ό,τι αφορά τη συμβολή των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας μέσω πολιτογράφησης «στην πραγματικότητα όμως εισάγεται ένας ακόμα κόφτης» καθώς στο νομοσχέδιο τονίζεται πως ο αιτών πρέπει πρώτα να περάσει γραπτές εξετάσεις ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, πολιτικών θεσμών κλπ. επιπέδου αποφοίτου Γυμνασίου, απαντώντας επιτυχώς στο 70% των ερωτήσεων από Τράπεζα Θεμάτων «και αφού προηγουμένως καταβάλλει παράβολο χαράτσι 150 ευρώ ώστε να αποκτήσει το πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων και πολιτογράφησης». Έτσι, είπε, «θα δούμε να φυτρώνουν φροντιστήρια και να επεκτείνεται η παραπαιδεία και σε αυτόν τον τομέα αφού το ελληνικό κράτος ποτέ και σε καμία κυβέρνηση, δεν φρόντισε να οργανώσει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας, πληρώνουν φόρους και είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία». Αυτό γίνεται, συμπλήρωσε, και με τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

«Με βάση τις παραπάνω αλλαγές, η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας γίνεται υπόθεση για τους λίγους», υπογράμμισε ο Μ. Συντυχάκης και υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοίξει τον δρόμο για την εισαγωγή της έννοιας των εξετάσεων στη διαδικασία πολιτογράφησης, κάτι για το οποίο το ΚΚΕ είχε διαφωνήσει. Τώρα «η ΝΔ, όπως γίνεται και με τις άλλες πολιτικές περιπτώσεις, το απογειώνει και το φτάνει μέχρι τον πλήρη διαχωρισμό της διαδικασίας».

Η δήθεν αντικειμενικότητα πάει περίπατο σημείωσε και στάθηκε στην κατάργηση της ένστασης, «η απλή και προβλεπόμενη για όλους προσφυγή στη διοίκηση», στη χειροτέρευση των όρων για τους ομογενείς που μένουν στη χώρα αλλά και στα παιδιά γονιών που πολιτογραφήθηκαν Έλληνες και διαμένουν στο εξωτερικό.

Παράλληλα χαρακτήρισε άδικη, απαράδεκτη και αντισυνταγματική τη ρύθμιση του άρθρου 19 για τις μεταβατικές διατάξεις όπου οι εκκρεμείς εδώ και 30 χρόνια αιτήσεις θα εξεταστούν με τη νέα διαδικασία. Έθεσε τις επισημάνσεις του ΚΚΕ ως προς τις μετατάξεις και αποσπάσεις στις ΔΕΥΑ και σημείωσε πως η κυβέρνηση προωθεί μέσα από το επιτελικό κράτος τις αλλαγές και τις ανάλογες προσαρμογές στον κρατικό μηχανισμό σε ό,τι αφορά μια κρίσιμη μάζα στελεχών διοίκησης σε Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου ή Ιδιωτικού Δικαίου και μίλησε για τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη διαιώνιση της ομηρίας των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως οι αλλαγές που προωθεί έχουν στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών, ενός πιο ευέλικτου και ικανότερου επιτελικού κράτους», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «με αυτές δεν διαφωνούν τα άλλα κόμματα». Για το ΚΚΕ η ουσία του προβλήματος με τη δημόσια διοίκηση, ξεκαθάρισε, βρίσκεται στο γεγονός ότι αυτή υπηρετεί τις στοχεύσεις της αστικής τάξης που βρίσκονται σε αντίθεση με τις αγωνίες της εργατικής τάξης, της πλειοψηφίας του λαού μας».

Για την παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως το Κόμμα θα ψηφίσει τη διάταξη με μοναδικό κριτήριο να συνεχίσουν να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι και όσοι εντάσσονται σε αυτό ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας. «Υπενθυμίζουμε την πάγια και αταλάντευτη θέση μας για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και μάλιστα την πρόσληψη και άλλων για να καλυφθούν οι ανάγκες πανελλαδικά», επισήμανε.

Τέλος, για τη λεγόμενη αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ εισάγεται «η προκλητική υποβάθμιση των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων με τη μεταβίβαση πλήθους αρμοδιοτήτων τους στις Οικονομικές Επιτροπές, η ενίσχυση των Νομικών Προσώπων, αυτών των επιχειρηματικών εκτρωμάτων όπως οι αναπτυξιακοί οργανισμοί, οι ΑΕ και αναγορεύοντάς τες ως ισότιμους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μπορούν να ασκούν αρμοδιότητες των ΟΤΑ και υπηρεσίες προς τους πολίτες». Δηλαδή, κατέληξε, «η κυβέρνηση συνεχίζει τις απαράδεκτες αντιδραστικές ρυθμίσεις προκειμένου το κράτος να περάσει στην επόμενη φάση των αντιδραστικών εκσυγχρονισμών του, κατ’ απαίτηση των οδηγιών της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου».

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτό το νέο ρόλο των ΟΤΑ, στην ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων των τεχνικών υπηρεσιών τους, στη λειτουργία τους με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και στη λογική του “κόστους – οφέλους”. Όλες αυτές οι θεσμικές αλλαγές αποτελούν συνέχεια των αντιδραστικών θεσμικών πλαισίων του “Καλλικράτη”, του “Κλεισθένη Ι” που διαχρονικά θεσμοθέτησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμπληρώνουν αυτόν τον τελευταίο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών για τη στρατηγική αναπτυξιακή πολιτική των ΟΤΑ που μετατρέπει και τον δήμαρχο από εκτελεστικό σε αποφασιστικό όργανο» είπε κλείνοντας.