Τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων σε κάθε μορφή άσκησης επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας και την δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, ως βασικούς πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης, ικανοποιεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που εισηγήθηκε εκ μέρους της πλειοψηφίας, ο βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ο βουλευτής στην ομιλία του επί της αρχής κατά τη συζήτηση στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών και Εμπορίου της Βουλής, σημείωσε πως η κυβέρνηση υλοποιεί τους πολιτικούς της στόχους βήμα βήμα, μεθοδικά, από τα πιο μικρά, αυτά που δεν κεντρίζουν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, έως τα πιο εμβληματικά που προκαλούν δημόσιες συζητήσεις.
Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο με τα τέσσερα πρώτα άρθρα του πρώτου κεφαλαίου του νομοσχεδίου, απλουστεύονται οι διαδικασίες για ίδρυση και λειτουργία μονάδων υδατοκαλλιέργειας εντατικής και ημι-εντατικής μορφής, κτηνιατρείων, κλινικών, εκτροφείων ζώων συντροφιάς και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Πιο ειδικά στο νομοσχέδιο προβλέπεται καθορισμένος χρόνος 50 ημερών από την υποβολή της αίτησης εντός του οποίου οι αρχές οφείλουν να απαντήσουν. Αν το χρονικό όριο παρέλθει χωρίς απάντηση, θεωρείται σιωπηρή έγκριση του αιτήματος.
Ξεχωρίζει η αντιμετώπιση του αδικήματος της ιχθυοκλοπής και ιχθυοκτονίας. Συμπληρώνεται ένα κενό στη νομοθεσία, καθώς θεσμοθετείται πλέον το συγκεκριμένο αδίκημα και αυστηροποιούνται οι ποινές και προστατεύονται οι επιχειρήσεις του κλάδου. Το παρόν νομοσχέδιο κλείνει εκκρεμότητες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Μια πρώτη αφορά στη δυνατότητα του ΕΛΓΟ – Δήμητρα να πραγματοποιεί προγραμματικές συμβάσεις με ΟΤΑ, ενώ διευρύνονται τα αναπτυξιακά εργαλεία και παρέχονται νέες θεσμικές δυνατότητες συμπράξεων.
Μια άλλη εκκρεμότητα αφορά στην ασάφεια γύρω από το καθεστώς των νομίμως υφιστάμενων κτιρίων που βρίσκονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Εδώ αντιμετωπίζεται το φαινόμενο να υπάρχουν κτίρια κουφάρια, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να αξιοποιήσουν σε άλλη γεωργική δραστηριότητα από εκείνη για την οποία κατασκευάστηκαν. Το θέμα αυτό λύνεται με τη δυνατότητα αλλαγής της χρήσης των κτιρίων.
Μια άλλη αφορά στον ΕΛΓΑ, τον κατεξοχήν ασφαλιστικό φορέα του αγροτικού κόσμου, ο οποίος θα πρέπει να λειτουργήσει με ασφαλιστικά και όχι πελατειακά κριτήρια, που θα ευνοούν λίγους, σε βάρος των πολλών. Το παρόν νομοσχέδιο λοιπόν, αποκαθιστά την στρέβλωση που προκάλεσε διάταξη του 4351/2015 η οποία κατήργησε το ανώτατο όριο αποζημίωσης των 70.000 ανά δικαιούχο. Ήταν μια διάταξη η οποία συνοδεύτηκε με την προαιρετική επιλογή της ανώτατης ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ύψους 10.000€ με την οποία ο ασφαλισμένος και δικαιούχος αποζημιώνεται χωρίς ανώτατο όριο. Η εφαρμογή της διάταξης επιβάρυνε οικονομικά τον Οργανισμό σύμφωνα με τα στοιχεία της τριετίας 2016-2018.
Το νομοσχέδιο αποκαθιστά άλλη μια στρέβλωση που αφορά στο νομικό καθεστώς ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με νέα διάταξη προβλέπεται ότι δεν θα ανακαλούνται αποφάσεις παραχώρησης ακινήτων που μεταβιβάστηκαν κατά κυριότητα, μετά την παρέλευση εικοσαετίας από την μεταγραφή του παραχωρητηρίου ή της απόφασης παραχώρησης. Πρόκειται για άλλη μια απόφαση δίκαιης μεταχείρισης του κράτος απέναντι στους ιδιώτες.
Το νομοσχέδιο δικαιολογημένα κέντρισε το ενδιαφέρον των φιλόζωων, καθώς αντιμετωπίζει το χρόνιο πρόβλημα νομιμοποίησης υφιστάμενων ιππικών ομίλων και ιππικών εγκαταστάσεων. Ενώ περιλαμβάνει προσθήκη ρητής απαγόρευσης εκτροφής σκύλων και γατών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος και παρασκευής φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών, των ιπποειδών. Ουσιαστικά αντιμετωπίζει φαινόμενα σφαγής της συγκεκριμένης κατηγορίας ζώων.