Ο Λ. Αυγενάκη στη Βουλή σχετικά με το Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

Δημοσιεύτηκε στις 16/09/2024 10:35

Ο Λ. Αυγενάκη στη Βουλή σχετικά με το Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το Νέο ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ-Τ) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού. Ο χωροταξικός σχεδιασμός και η πολιτική γης στη χώρα έχει καθυστερήσει σημαντικά και κρίνεται απαραίτητη η θεσμοθέτηση ενός Νέου Πλαισίου.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη,και την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ορμώμενος από τις προτάσεις του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης, του Δήμου Χερσονήσου, και του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την κατάρτιση του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου στον τουρισμό. Επισημαίνει ότι, κατά την κατάρτιση του νέου ΕΧΠ-Τ, πρέπει να αξιοποιηθεί το εργαλείο της διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες και προτείνει μια συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς παρουσία εκπροσώπων του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χερσονήσου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Τμήμα Ανατολικής Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αυγενάκης στην Ερώτηση τονίζει ότι «η στρατηγική και η πολιτική ανάπτυξης πρέπει να αναδεικνύουν ως κύριο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης αυτό του βιώσιμου τουρισμού, που βασίζεται στις βασικές λειτουργίες της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με χρήση ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ο σχεδιασμός θα πρέπει να ισορροπεί με το ιδιαίτερο κοινωνικοοικονομικό, πολιτικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο της κάθε περιοχής και παράλληλα με τον κατάλληλο σχεδιασμό να αποκτήσει βιώσιμα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, ώστε το προσφερόμενο «τουριστικό προϊόν» μακροπρόθεσμα να καθίσταται ανταγωνιστικό».

Ο βουλευτής αναφέρει ότι «ο νομός Ηρακλείου αποτελεί κατεξοχήν τουριστικό νομό της χώρας. Η γεωγραφική θέση του, η ποικιλομορφία του, το πολιτιστικό και οικιστικό του απόθεμα και η υψηλού επιπέδου επιχειρηματικότητα των επενδυτών σε πολύ αξιόλογες τουριστικές μονάδες τον έχουν κατατάξει σε νομό πρωταγωνιστή στην τουριστική βιομηχανία».

Κάνοντας μνεία στις προτάσεις του Συνδέσμου Ενώσεων Ξενοδόχων Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χερσονήσου και του Τμήματος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης, υποστηρίζει τη θέσπιση του ΕΧΠ-Τ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας βάσει κριτηρίων που αξιοποιούν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Κλείνοντας, επισημαίνει ότι «κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι ένα μέλλον ανταγωνιστικό και αναπτυξιακό για τη χώρα, με την υιοθέτηση της προώθησης της ανάπτυξης βιώσιμου και ποιοτικού τουρισμού, καθώς και με έναν χωροταξικό σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη τοπικά χαρακτηριστικά, περιβαλλοντικά στοιχεία (οικισμοί, γεωργική γη, ζώνες προστασίας κ.α), αλλαγές που συντελούνται στις χρήσεις γης, τα δίκτυα υποδομής και το φυσικό ή δομημένο περιβάλλον».

Τέλος, ο Βουλευτής ζητά να λάβει απαντήσεις σε σχέση με το εάν:
1) θα προβούν σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες της Ελληνικής Επικράτειας που χαρακτηρίζονται ως τουριστικές και συγκεκριμένα αυτή του Νομού Ηρακλείου, προκειμένου να λάβουν γνώση για τα ορθά δεδομένα, πάνω στα οποία οφείλει να συγκροτηθεί το επικείμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο στον τουρισμό και η Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,
2) θα καταγράψουν τις ελλείψεις και ανεπάρκειες αστικών υποδομών των περιοχών της Επικράτειας, που χαρακτηρίζονται ως τουριστικές, ώστε να έχουν μια ασφαλή δεξαμενή δεδομένων αναφοράς, κατά την διαδικασία κατάρτισης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου στον τουρισμό και
3) σκοπεύουν να θωρακίσουν τις επενδύσεις, δίδοντας σαφή αναπτυξιακά / οικονομικά κίνητρα σε όλους, παρέχοντας λύσεις με πλήρεις μεταβατικές διατάξεις και αποσαφηνίζοντας θέματα πολεοδομικής νομοθεσίας.