“Ο κορωνοϊός συρρικνώνει την τουριστική σεζόν και τις εξαγωγές”
Με αφορμή ένα άρθρο του όπου περιέγραφε το υποστηρικτικό πλαίσιο που πρέπει να υπάρξει για τις επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας – Εμπορίου- Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Αντώνης Παπαδεράκης.
Για το ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση μίλησε ο κ. Παπαδεράκης λέγοντας: «Αυτό, δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις τώρα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην οικονομία της Κρήτης, σε ότι αφορά το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί, το πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Πριν απ’ όλα να τονίσω, ότι η πιο σοβαρή διάσταση του προβλήματος είναι η προστασία των πολιτών που είναι ευθύνη και προσωπική, με την λήψη ατομικών μέτρων, αλλά και συλλογική της πολιτείας το να στηρίξει το σύστημα υγείας, με το υγειονομικό προσωπικό και τις απαραίτητες υποδομές. Αυτό είναι το πρώτο και αυτή είναι η προτεραιότητα. Από εκεί και μετά βέβαια, μιας και ειδικότερα στην Κρήτη που θέλω να πιστεύω ότι λόγω του κλίματος δεν θα έχουμε, σε ότι αφορά το υγειονομικό σκέλος μεγάλη επέκταση αυτού του θέματος, αυτό θέλω να πιστεύω αλλά θα υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία, και αυτό συμβαίνει σε δύο παράγοντες. Πρώτα απ’ όλα στον τουρισμό που απ’ ότι ξέρω ουσιαστικά ο Απρίλιος έχει χαθεί, με την έννοια ότι έχουν αρχίσει οι ακυρώσεις και πιστεύω ότι θα έχουμε μικρή επισκεψιμότητα τον Απρίλιο» ενώ συμπλήρωσε: «Αυτό είναι το ένα δεδομένο, το δεύτερο είναι ότι θα έχουμε μείωση των εξαγωγών, προς τις Ευρωπαϊκές χώρες και έχοντας υπόψη προς η Ιταλία είναι η δεύτερη χώρα από άποψη εξαγωγών το ’19 αυτό όπως καταλαβαίνεται θα επιβαρύνει και την παραγωγή την κρητική οικονομία και ειδικά στους τομείς που έχουμε εξαγωγική δυναμική όπως είναι ο πρωτογενής τομέας και όπως είναι άλλες κατηγορίες όπως είναι τα δομικά υλικά, τα πλαστικά κλπ. Άρα θα έχουμε και εκεί μια σοβαρή επιβάρυνση η οποία αν προστεθεί στην επιβάρυνση που υπήρχε λόγω του δάκου και της χαμηλής ελαιοπαραγωγής, θα υπάρχει μια δύσκολη περίοδος και για την κρητική οικονομία το επόμενο διάστημα. Προς το παρόν αυτά πρέπει να έχουμε υπόψη μας».
Για το αν θεωρεί ότι οι παρενέργειες στο σώμα της αγοράς, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο, ο κ. Παπαδεράκης απάντησε: «Σίγουρα όχι, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι επιπτώσεις, τα απόνερα προφανώς θα πιάσουν όλο το χρόνο και όλους τους τομείς, αυτό είναι φυσιολογικό, εγώ αυτό που λέω είναι ότι η όξυνση της φάσης να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν. Για να έχουμε και λιγότερα απόνερα. Μιλάμε για πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος, αυτό όπως καταλαβαίνετε τι επιπτώσεις θα έχει στο σύνολο της οικονομίας. Χρειάζονται κάποια προληπτικά μέτρα, ο Υπουργός ανακοίνωσε κάποια μέτρα που είναι σε θετική κατεύθυνση σε ότι αφορά τη στήριξη κάποιων κατηγοριών».
Για το αν απουσιάζει κάτι από αυτή τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε, ο κ. Παπαδεράκης απάντησε: «Προφανώς λείπουν πολλά, άλλωστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα έρθουν κι άλλα μέτρα. Το πιο σημαντικό για εμένα ότι αφορά αυτό το πακέτο, είναι ότι χρειάζεται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, η Ε.Ε. να δείξει αλληλεγγύη, να διαμορφώσει ένα μεγάλο πακέτο χρηματοδότησης και στήριξης των κρατών, είτε επιχειρήσεων είτε υποδομών σε χώρες που πλήγηκαν. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι σημαντικό, μετά χρειάζονται και άλλα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, κάποια άλλα θα παρθούν στη συνέχεια, για τους εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις που θα δώσουν άδειες κλπ.».
Τέλος, για το αν έχει κάποια ενημέρωση για το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο για πως θα συγκληθεί, ο κ. Παπαδεράκης ανέφερε: «Είναι μια συζήτηση να αξιοποιήσουμε και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να υπάρχουν διαδικτυακού είδους. Άλλωστε και ο ίδιος ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στα όργανα να έχουν μια δια περιφοράς συζήτηση αλλά μπορεί να μπούμε και είτε μέσω διαδικτύου» ενώ για το αν έχουμε σύγκληση περιφερειακού συμβουλίου ο κ. Παπαδεράκης απάντησε πως είναι απίθανο, «δια ζώσης τουλάχιστον».