Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στον Politica 89.8: Τον Οκτώβριο έτοιμο το εμβόλιο της Οξφόρδης
Εξαιρετικά απίθανο μέσα στο 2021 να μην γίνονται μαζικοί εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό, θεωρεί ο γνωστός καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, αναφέροντας ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης θα είναι έτοιμο στα μέσα Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, δεν αποκλείεται να δούμε μικρή αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες: “Η επιδημία εξακολουθεί να είναι δύσκολη όπως ήταν και στην αρχή. Αυτή την στιγμή έχουμε μία αυξημένη επιδημικότητα και δεν αποκλείεται να δούμε μικρή αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες. Παρ’ όλα αυτά έχουμε δει σχετική σταθεροποίηση σε σχέση με τα μοντέλα που προέβλεπαν διπλασιασμό μέχρι το τέλος του μήνα και συγκεκριμένα να δούμε κρούσματα πάνω από 400 με 500, οπότε είμαστε με μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Το προφίλ της Ελλάδας παραμένει πολύ καλό σε σχέση με άλλες χώρες καθώς έχουμε πολύ μικρό δείκτη θνησιμότητας. Στην χώρα μας, η επιδημία έχει πάει αρκετά καλά και εμείς κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και προς το παρόν θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι για την πορεία της. Για να έχει κάποιος μηδενικά κρούσματα πρέπει να βρίσκεται μονίμως σε απομόνωση και καθολικό lockdown. Ο σκοπός είναι να προχωρήσει η κοινωνία και η οικονομία με έναν αποδεκτό μικρό κίνδυνο τον οποίο τον παρατηρούμε, τον ελέγχουμε και αναλόγως κάνουμε διαφορετικές κινήσεις”.
Για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με ειδικά πρωτόκολλα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε: Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό και είναι παγκόσμια απόφαση, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο τα παιδιά να μείνουν πίσω στην εκπαιδευτική διαδικασία. Από εκεί και πέρα τα πρωτόκολλα τα οποία έχουν προταθεί έχουν σαν σκοπό να περιορίσουν τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό. Ανακουφιστικό είναι πως γενικά η μόλυνση στα παιδιά έχει πολύ λιγότερες επιπτώσεις.
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την κατασκευή και παράδοση των εμβολίων για τον κορωνοϊό στον κόσμο, καθώς θεωρεί απίθανο μέσα στο 2021 να μην γίνονται μαζικοί εμβολιασμοί.
“Ακόμα είμαστε στην φάση αξιολόγησης των δοκιμών φάσης 3, το εμβόλιο το οποίο θα κόψει πρώτο το νήμα του τερματισμού φαίνεται ότι είναι το εμβόλιο της Οξφόρδης το οποίο αν κόψει αυτό το νήμα μέσα Οκτωβρίου θα μπορεί να έχει διαθέσιμο έναν αρκετά ικανοποιητικό αριθμό δόσεων τον Δεκέμβριο. Όσον αφορά τα άλλα εμβόλια, γνωρίζω ότι γίνεται μαζική παραγωγή και σε άλλα εμβόλια που ήδη βρίσκονται σε αξιολόγηση και θεωρώ ότι το 2021, είναι εξαιρετικά απίθανο να μην έχουμε μαζικούς εμβολιασμούς” πρόσθεσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης θα αντικαθιστά τον Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα οδήγησε στην επιστροφή των τηλεοπτικών ενημερώσεων από το δίδυμο Σωτήρη Τσιόδρα – Νίκου Χαρδαλιά. Στη θέση του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσίοδρα, όταν αυτός απουσιάζει, θα βλέπουμε τον επιδημιολόγο Γκίκα Μαγιορκίνη.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το μεσημέρι της Δευτέρας: «Κάθε Τρίτη και Παρασκευή, στις 18:00, θα παραχωρείται συνέντευξη Τύπου του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, κ. Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, στο υπουργείο Υγείας» ενώ όπως συμπλήρωσε: «Όταν ο κ. Τσιόδρας απουσιάζει, όπως αυτή την εβδομάδα, θα τον αντικαθιστά ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης».
Το βιογραφικό του Γκίκα Μαγιορκίνη
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης (MSc) στη Βιοστατιστική και έχει εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή στη Μοριακή Επιδημιολογία Ιογενών Λοιμώξεων (Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ειδικεύτηκε στη Βιοπαθολογία στα Νοσοκομεία «Ανδρέας Συγγρός», «Λαϊκό Νοσοκομείο» και «401».
Στη συνέχεια εργάστηκε από το 2010 μέχρι το 2017 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, υπότροφος «Marie Curie» και υφηγητής του Ιατρικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβάνοντας συγχρόνως τους τίτλους του Νεαρού Ερευνητικού Υποτρόφου από το Κολέγιο St.Cross και του Ερευνητικού Λέκτορα από το Πανεπιστήμιο.
Από το 2013 μέχρι το 2017 εργάστηκε ως άμισθος επιμελητής κλινικής ιολογίας στο Τμήμα Αναφοράς Ιών, στον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) στο Colindale του Λονδίνου. Είναι μέλος του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, και υπότροφος του Βασιλικού Κολεγίου Παθολόγων (Royal College of Pathology) και της Βασιλικής Ιατρικής Κοινότητας (Royal Society of Medicine).
Έχει λάβει το βραβείο ιατρικών επιστημών «Ιωάννη Βλυσσίδη» από την Ακαδημία Αθηνών, το πρώτο βραβείο «Marie Sklodowska-Curie» στην κατηγορία Υποσχόμενο Ερευνητικό Ταλέντο και για την κλινική του συνεισφορά στην Ιατρική Ιολογία εκλέχθηκε στην Υποτροφία του Βασιλικού Κολεγίου Παθολόγων. Είναι μέλος της ομάδας επικεφαλής (sub-domain lead) του Συνεταιρισμού Κλινικής Μετάφρασης των 100.000 γονιδιωμάτων στον οργανισμού Genomics England.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τις εφαρμογές της εξελικτικής ιολογίας στη σύγχρονη ιατρική. Έχει περισσότερες των 60 δημοσιεύσεων, συμπεριλαμβανομένων εργασιών στα περιοδικά PNAS, Current Biology, PLoS Medicine, και PLoS Pathogens, καθώς και επιστολές στα Science, New England Journal of Medicine και Lancet Infectious Diseases.
Ακούστε εδώ όσα ανέφερε στο Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης: