Ο Γ.Παπακωνσταντής για την υπόθεση της 15χρονης: «Oι Κρητικοί δεν έχουν εμπιστοσύνη στην τοπική ΕΛ.ΑΣ γι΄ αυτό κάνουν καταγγελίες σε άλλους φορείς όπως το “Χαμόγελο του Παιδιού”»

Δημοσιεύτηκε στις 07/02/2024 19:04

Ο Γ.Παπακωνσταντής για την υπόθεση της 15χρονης: «Oι Κρητικοί δεν έχουν εμπιστοσύνη στην τοπική ΕΛ.ΑΣ γι΄ αυτό κάνουν καταγγελίες σε άλλους φορείς όπως το “Χαμόγελο του Παιδιού”»

Tον προβληματισμό του για την εμπιστοσύνη των Κρητικών στο θεσμό της αστυνομίας αλλά και στον τρόπο λειτουργίας των φορέων σε υποθέσεις, με εγκλήματα σαν κι εκείνα με την δεκαπεντάχρονη στον μυλοπόταμο που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης κατ εξακολούθηση, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Καθηγητής εγκληματολογίας, πρώην αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας Γιώργος Παπακωνσταντής.

Για την τοπική κοινωνία που φαίνεται να γνώριζε και για το αν έπρεπε να είχε μιλήσει νωρίτερα ο κ. Παπακωνσταντής ανέφερε πως: «Φαίνεται ότι κάποιοι το γνώριζαν κάποιοι επωφελούνταν κιόλας, αλλά όπως είπατε, βρέθηκε ένας συνειδητός άνθρωπος έκανε την καταγγελία στο χαμόγελο του παιδιού, από εκεί στην αστυνομία, λειτούργησαν οι θεσμοί όπως έπρεπε να λειτουργήσουν και το ευτύχημα είναι  ότι έπαψε αυτή η κατάσταση και μετά την παρέμβαση της αστυνομίας, οι δράστες θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη. Και λέω τη λέξη ευτύχημα,  γιατί φοβάμαι ότι συμβαίνουν πολλά τέτοια περιστατικά όχι μόνο στη χώρα μας και είναι το είδος του εγκλήματος που δυστυχώς πολύ ελάχιστα βγαίνουν στην επιφάνεια και οι δράστες τιμωρούνται. Είμαι σίγουρος ότι τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κάπου αλλού θα γίνεται κάτι παρόμοιο σε κάποιο άλλο χώρο, ίσως σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας.  Είναι από τα εγκλήματα, δυστυχώς που πραγματικά δεν μιλάει κανείς, δεν καταγγέλλονται, δεν παίρνουν το φως της δημοσιότητας. Κι από αυτή την άποψη, ευτυχώς που παρενέβη η γυναίκα αυτή η πολίτης αυτή και έγινε ότι έπρεπε να γίνει σωστά και παραπέμπονται οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη.»

Για τους 6 μήνες που η αστυνομία ερευνούσε την υπόθεση ο κ. Παπακωνσταντής επεσήμανε πως: «Η αστυνομία όλο αυτό το διάστημα προφανώς παρακολουθεί για να δέσει την υπόθεση, το να πας 12 άτομα κατηγορούμενα,  για βαριές εγκληματικές πράξεις, προφανώς πρέπει να είναι δεμένη και στοιχειοθετημένη η δικογραφία. Δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω κι αυτό είναι ένα ερώτημα, ένα θέμα, γιατί  δεν έχει κάνει η ελληνική αστυνομία επίσημη ανακοίνωση και γιατί γενικά υπάρχει καθυστέρηση που έχω δει και σε άλλες περιπτώσεις στην έκδοση των επίσημων ανακοινώσεων από πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. , με αποτέλεσμα να μπορεί ο καθένας να γράφει για μια τέτοια υπόθεση και να φτάνει ακόμα και στα όρια της ανθρωποφαγίας.»

Για το θέμα της συγκάληψης και αν αυτή αφορά μόνο την Κρήτη ή γενικότερα αποτελεί γνώρισμα που αφορά τοπικές κοινωνίες που είναι μικρές και σφιχτές ο κ. Παπακωνσταντής απαντά: «Νομίζω ότι είναι περισσότερο το δεύτερο. Όπου έχουμε κλειστές κοινωνίες, συντηρητικές κοινωνίες ο κόσμος κρύβει τα προβλήματα πίσω από τις κλειστές πόρτες, αποφεύγοντας να εμπλέξει τις κρατικές υπηρεσίες, κυριαρχεί αυτό που λένε σιωπή και ο καθένας κοιτάζει να μην δημοσιοποιηθεί, να μη γίνει ρεζίλι. Κάπως έτσι το βλέπουμε. Και βέβαια αυτές οι κοινωνίες είναι κατεξοχήν συντηρητικές, είναι πατριαρχικές και αυτό που συμβαίνει είναι ότι πολλές φορές δεν συνειδητοποιούν ακριβώς το μέγεθος του εγκλήματος που διαπράττουν. Δηλαδή αυτή τη στιγμή, όντως μπορεί να ακούγεται σε συζητήσεις το ά μωρέ η κοπέλα τα ήθελε, αγνοώντας ότι πρόκειται για παιδί, και ότι δεν μπορεί να έχει συναίνεση.»

Για το πως μπορεί να απαντηθεί η διαχείριση αντίστοιχων περιστατικών από τις τοπικές κοινωνίες, ο κ. Πακακωνσταντής σημειώνει πως: «Δεν απαντάται μόνο με ένα τρόπο, είναι πολυπαραγοντικό το θέμα, σίγουρα οι κοινωνίες πρέπει να είναι πολύ πιο ανοιχτές οι πολίτες, πολύ πιο συνειδητοποιημένοι να μπορούν να γνωρίζουν τι γίνεται στην πραγματικότητα, να μην έχουν στερεότυπα και προκαταλήψεις,  να μη φοβούνται αυτό που λέμε, το τι θα πει ο κόσμος σε κάθε περίπτωση. Δυστυχώς δεν αλλάζει εύκολα, δεν μπορείς δηλαδή να πεις ότι θα αλλάξω αυτόν το παράγοντα και θα λύσω αμέσως το πρόβλημα. Σίγουρα η παιδεία παίζει ρόλο, σίγουρα οι ψυχολόγοι στα σχολεία, μπορούν να βοηθήσουν όπως επίσης και η ύπαρξη  συγκεκριμένων και αποτελεσματικών κοινωνικών υπηρεσιών και δομών.»

Για το αν είναι προβληματικό το ότι δεν υπάρχει ένας φορέας η μία  καθ ύλην αρμόδια υπηρεσία που να παρεμβαίνει σε ένα τέτοιο περιστατικό πριν την αστυνομία τον οποίο και να γνωρίζουν οι πολίτες ο κ. Παπακωνσταντής απαντά: «Προφανώς είναι προβληματικό και όντως θα πρέπει να μας προβληματίσει κατά πόσο υπάρχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς,  ανεξάρτητα ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει. Ειδικά στην Κρήτη υπάρχει ένα ζήτημα εμπιστοσύνης προς την αστυνομία. Το ποιος φταίει ή δεν φταίει είναι μεγάλη συζήτηση, όμως ειδικά στην συγκεκριμένη περιοχή, υπάρχει ένα ζήτημα εμπιστοσύνης ως προς την ΕΛ.ΑΣ. και στο πως χειρίζεται τα όποια περιστατικά.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook