Ο φόβος προκαλεί την ύφεση στην Οικονομία κι όχι τα περιστατικά Covid 19

Δημοσιεύτηκε στις 22/06/2020 12:58

Ο φόβος προκαλεί την ύφεση στην Οικονομία κι όχι τα περιστατικά Covid 19

Οι επιπτώσεις στην οικονομία έρχονται εξαιτίας του φόβου που αφήνει ο κορονοϊός, επεσήμανε στον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο  επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης, που έχει προβεί σε έρευνα πρόβλεψη της εξέλιξης των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα. 

Οι επιπτώσεις στην οικονομία δεν οφείλονται στην περιόδο της καραντίνας που οι περισσότερες επιχειρήσεις κι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή, αλλά στον φόβο που αφήνει ο κορονοϊός επεσήμανε επικαλούμενος στοιχεία έρευνας του Πολυτεχνείου Κρήτης ο κ. Ατσαλάκης. “Η Σουηδία που δεν είχε καραντίνα σε σχέση με τη Δανία,  είχε μείωση καταναλωτικής δαπάνης  25%  σε σχέση με τη Δανία που είχε 29% . Αυτό δείχνει πως επικρατεί ένας γενικότερος φόβος που αφήνει ο κορονοϊός κι όχι λόγω των lockdown και της καραντίνας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα με βάση στοιχεία της έρευνας  κ. Ατσαλάκης, μας εξηγεί πως όσο ο φόβος στα μάτια του κόσμου είναι παρατεταμένος ακόμα και λόγω των εξάρσεων των κρουσμάτων,  τόσο θα επηρεάζεται κι η οικονομία. Γεγονός που έρχεται ως επακόλουθο της  αρνητικής ψυχολογίας του κόσμου που ως γνωστόν παίζει σημαντικό ρόλο σε μια οικονομία.

Ανασταλτικός παράγοντας του φόβου που πιθανόν να προσδώσει κι ενέσεις τόνωσης της οικονομίας προσφέροντας καλύτερη ψυχολογία, είναι η διεξαγωγή πολλών και γρήγορων δειγματοληπτικών ελέγχων σύμφωνα και με τον κ. Ατσαλάκη.

Ακούστε τον κ. Ατσαλάκη: