«Ο Ερωτόκριτος και τα τραγούδια του» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας
Η Εταιρεία Ελληνικής Γλώσσας και Μουσικής, σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, οργανώνει μουσική εκδήλωση με τίτλο: «Ο Ερωτόκριτος και τα τραγούδια του», στην Αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 20.00 με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες.
Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και εντάσσεται στο πλαίσιο του Έτους Ερωτόκριτου 2019, πλαισιώνεται από την ομάδα του Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Γεωργίας Ψαραδέλλη. Προλογίζει ο Αντώνης Περισυνάκης, φιλόλογος και συγγραφέας του βιβλίου «Ερωτόκριτος».
Η Εταιρεία Ελληνικής Γλώσσας και Μουσικής ιδρύθηκε το 2003 από τον μακαριστό π. Ηλία Βολονάκη και μια ομάδα Ηρακλειωτών που ενδιαφέρεται για την ελληνική γλώσσα και μουσική στη διαχρονικότητά τους και έκτοτε λειτουργεί στο Ηράκλειο, με ποικίλες δράσεις που προβάλλουν τη γλώσσα και τη μουσική μας. Η Εταιρεία είναι ανοιχτή στην εγγραφή νέων μελών που επιθυμούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητές της ή να στηρίξουν το έργο της.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
20:00-20:15 Χαιρετισμοί
20:15-20:30 Αντώνιος Περυσινάκης, «Ερωτόκριτος»
20:30-21:30 Εκδήλωση:
«Ερωτόκριτος και τα τραγούδια του…»
Μερικά λόγια για την εκδήλωση
Πηγή έμπνευσης και οδηγός σ’ αυτό το εγχείρημα στάθηκαν τα μαθήματα της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, της Κρητικής λύρας και του λαγούτου στο σχολείο μας, η αναφορά σ’ αυτό το κορυφαίο έργο της Κρητικής της Λογοτεχνίας, τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, στο μάθημα της Λογοτεχνίας της γ’ γυμνασίου και στο βιβλίο «400 χρόνια Ερωτόκριτος και Αρετούσα- Μικρή εισαγωγή στο ποίημα του Βιτσέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος» και στον έμμετρο κρητικό λαϊκό λόγο (μαντινάδα) σε ανθολόγηση, επιμέλεια και διασκευή του Αντώνη Περισυνάκη και εικονογράφηση της Φωτεινής Ζαχαριουδάκη από τις «Κρητικές Εκδόσεις». Την αναζήτησή μας ήρθε να συμπληρώσει και να γίνει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια μας ο ψηφιακός δίσκος του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών «Αστικά τραγούδια Ρεθυμνίων και Μικρασιατών του Μεσοπολέμου σε επιμέλεια του Ανδρέα Γιακουμάκη.
Το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας ιδρύθηκε το 1993 και τα πρώτα είκοσι χρόνια φιλοξενήθηκε στο κτήριο του παλιού ορφανοτροφείου. Από το 2013 στεγάζεται σε δικό του κτήριο στην Ανατολική παραλία Καλαμάτας και αριθμεί 263 μαθητές. Αποτελεί ζωντανό πυρήνα πολιτισμού και πρότυπου φιλικού και δημιουργικού σχολικού περιβάλλοντος που αλληλεπιδρά καθημερινά με τους φορείς και τους πολίτες της πόλης του.
Λαμβάνουν μέρος οι μαθητές του Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας:
Μπορτόνε Ειρήνη, ποιητής, φωνή, κρουστά
Ποταμούσης Νίκος, αφηγητής, λύρα Κρήτης
Θεοδωροπούλου Ραφαέλα, φωνή, λύρα Κρήτης
Γιαννακοπούλου Όλγα, φωνή, λαούτο στεριανό
Κουρής Σωτήρης, φωνή, κρουστά
Κουρμούζη Σοφία, Αρετούσα, φωνή
Κατσιρέας Σωκράτης, φωνή, κρουστά
Μπάκα Γαρυφαλλιά, φωνή, λαούτο πολίτικο
Μπαρούνης Νίκος, Ερωτόκριτος, φωνή
Πετρέας Γιώργος, Ερωτόκριτος, φωνή
Μαούνος Γιώργος, φωνή, λαούτο στεριανό
Τσικρικά Άννα, φωνή
Τσίχλη Ελένη, φωνή, κρουστά
Πτερνέα Ελένη, Αρετούσα, φωνή
Παπουτσόγλου Ερμοφίλη-Μιχαέλα, φωνή, λαούτο στεριανό
Συντονίζει η καθηγήτρια Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, Γεωργία Ψαραδέλλη, φωνή, λυράκι Κρήτης