Ο δημοσιογράφος που νίκησε τον Κορονοϊο εξηγεί γιατί φόρεσε τσιπάκι και στέλνει μήνυμα για αλλαγή τρόπου ζωής
Ο δημοσιογράφος που νίκησε τον Κορονοϊο εξηγεί γιατί φόρεσε τσιπάκι και στέλνει μήνυμα για αλλαγή τρόπου ζωής, στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.
Ο Γιάννης Ευσταθίου περιέγραψε το πως αντιλήφθηκε ότι έχει προσβληθεί από κορονοϊό, την ψυχολογία που είχε όταν έμαθε ότι είναι θετικός, τις μέρες που βίωσε όντας σε καραντίνα 36 ημερών αλλά και τη συμβολή του στην έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών που μελετά τον τρόπο δημιουργίας πλάσματος αντισωμάτων.
Ο κ. Ευσταθίου, αντιλήφθηκε σε επικοινωνία με τον οικογενειακό του γιατρό και τους ανθρώπους που παρακολουθούν την υγεία του, ότι είχε προσβληθεί από κορονοϊό λόγω του συμπτώματος του πυρετού, χωρίς την ακολουθία άλλων σχετικών συμπτωμάτων.« Πριν υποβληθώ σε σχετικό τεστ, είχα πυρετό άνω των 38 βαθμών Κελσίου και επειδή ακριβώς δεν είχα κάποιο άλλο σύμπτωμα, επικοινωνήσα με τους γιατρούς που με παρακολουθούν που μου ζήτησαν να υποβληθώ σε τεστ, καθώς υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να έχω προσβληθεί από τον κορονοϊό. Έλαβα τα αποτελέσματα του τεστ, τα όποια ήταν θετικά, έχοντας προετοιμάσει ωστόσο τον εαυτό μου, με βάση και τα όσα μου είχαν επισημάνει οι γιατροί στο ενδεχόμενο της προσβολής μου από τον ιό. Στην συνέχεια έμεινα σε καραντίνα για 36 ημέρες καθώς με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα απαιτούνται 2 αρνητικά τεστ, μετά το πρώτο θετικό. Στο διάστημα αυτό, πάντα ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών, προσπάθησα όσο γίνεται να αθλούμαι, να τρώω σωστά και να έχω όσο γίνεται καλύτερη ψυχολογία, προκειμένου να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα.»
Μάλιστα ο κ. Ευσταθίου αφότου επέστρεψε στα καθήκοντα του κι επανήλθε στην κοινωνική και επαγγελματική του καθημερινότητα, θέλησε να μετάσχει στην έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών και να φορέσει μέχρι και τσιπάκι που συμβάλλει στις μετρήσεις των ερευνητών. Όπως μας περιέγραψε: «Αμέσως μετά την περιπέτεια μου αυτή, θέλησα να μετέχω, στο πρόγραμμα για την προσπάθεια δημιουργίας πλάσματος αντισωμάτων του Πανεπιστημίου Αθήνων, στην οποία για να μετέχεις προαπαιτείται να έχεις προσβληθεί από τον κορονοίό. Αυτοί μελετούν τις παρενέργειες που μπορεί να παρατηρηθούν στους ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον ιό και παρατηρούν το πόσο έχουν πέσει τα αντισώματα. Στην περίπτωση τη δική μου αυτό, έγινε γύρω στα 40 με 45% ανά εξάμηνο. »
Μάλιστα όπως επεσήμανε, έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες σε ανθρώπους που προσβλήθηκαν από κορονοίό, όπως πνευμονολογικές παθήσεις, καρδιολογικές παθήσεις, ωστόσο αναζητείται αν αυτές έγιναν λόγω κορονοϊόύ η θα εκδηλώνονταν έτσι κι αλλιώς. Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στο τσιπάκι που φοράει στα πλαίσια της έρευνας και το οποίο μελετά, την κόπωση, την διατροφή, τον καλό ύπνο, την ψυχολογική διάθεση κι άλλους παράγοντες.
Μεταξύ άλλων θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας υποστηρίζοντας πως: «Ο κορονοϊός αποτελεί ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, να κάνουμε στροφή στην διατροφή μας, να ανακαλύψουμε την σημασία της άθλησης, να προσέξουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας. Πρέπει να προετοιμάζουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα καθώς, όσο πιο προετοιμασμένο το βρει ο κορονοϊός τόσο πιο ήπια συμπτώματα θα έχει ο ασθενής. »