O Δήμος Πλατανιά μετέχει στην Ευρωπαϊκή Δράση Horizon 2020

Δημοσιεύτηκε στις 05/09/2019 18:29

O Δήμος Πλατανιά μετέχει στην Ευρωπαϊκή Δράση Horizon 2020

Ο Δήμος Πλατανιά και το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης συμμετέχουν ως εταίροι (μοναδική Ελληνική Συμμετοχή) στην Ευρωπαϊκή δράση «SUMP-PLUS: Sustainable Urban Mobility Planning: Pathways and links to Urban Systems” προκειμένου να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μέτρα που συμβάλλουν στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα των μεταφορών και στην επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια και το Κλίμα.

Η δράση, μετά από ιδιαίτερα ανταγωνιστική πανευρωπαϊκά διαδικασία δύο φάσεων αξιολόγησης, υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος Horizon 2020 με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την αστική κινητικότητα και να εκμεταλλευτεί νέες ευκαιρίες, μέσω της ανάπτυξης αστικών εργαστηρίων σε διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις. To SUMP-PLUS θα ενθαρρύνει τη μετάβαση προς πιο βιώσιμες πόλεις και οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη δημιουργίας ισχυρότερων δεσμών με άλλους τομείς της αστικής ζωής, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, η εκπαίδευση κτλ.

Στο SUMP-PLUS συμμετέχουν 6 Ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες θα δημιουργηθούν τα αστικά εργαστήρια (Πλατανιάς-Ελλάδα, Manchester-Ηνωμένο Βασίλειο, Antwerp-Βέλγιο, Klaipeda-Λιθουανία, Alba lulia-Ρουμανία, Lucca-Ιταλία), 3 κορυφαία πανεπιστήμια (Πολυτεχνείο Κρήτης, University College London, Sciences Ρο), 5 ιδιωτικές εταιρείες (VECTOS, ΕΙΡ, FGM-AMOR, ΜΕΜΕΧ και SPACE Syntax Limited) και 2 διεθνείς φορείς (ICLEI European Secretariat Gmbh, Union International Des Transports Publics).

Ο Δήμος Πλατανιά, με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα μέσω:

  • Ανάπτυξης Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (συμπεριλαμβανομένων βασικών στοιχείων για τις εμπορευματικές μεταφορές) με ταυτόχρονη εφαρμογή έξυπνων εργαλείων παρακολούθησης δεικτών βιωσιμότητας, αλλά και καθορισμό βραχυπρόθεσμων μέτρων άμεσης απόδοσης.
  • Δημιουργίας διασυνδέσεων μεταξύ του τομέα μεταφορών και των τομέων του τουρισμού, της γεωργίας και της εκπαίδευσης.
  • Απόκτησης τεχνογνωσίας στη συλλογή και διαχείριση δεδομένων κινητικότητας.
  • Δράσεων διαβούλευσης με ενεργό συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων, πολιτών και επισκεπτών, καθώς και αλλαγής συμπεριφοράς για την υιοθέτηση σύγχρονων και βιώσιμων μοντέλων κινητικότητας.
  • Κεφαλαιοποίησης εμπειρίας από καλές πρακτικές άλλων πόλεων.
  • Καθορισμού κατάλληλων λύσεων κινητικότητας, με ταυτόχρονο οικονομικό προγραμματισμό και ανάπτυξη επιχειρηματικού μοντέλου.

Οι δράσεις αναμένεται να βοηθήσουν το Δήμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την κινητικότητα, το κυκλοφοριακό, τις κατακόρυφα αυξημένες ανάγκες κατά την τουριστική περίοδο και τις περιορισμένες πηγές χρηματοδότησης, βελτιώνοντας συνολικά την εικόνα της πόλης ως τουριστικό προορισμό και συμβάλλοντας στην τοπική επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Το SUMP PLUS ξεκινάει τις δραστηριότητες του την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και θα διαρκέσει 3 χρόνια.

Στη συνάντηση εργασίας παρευρισκόταν ο Δήμαρχος Πλατανιά κ.Ιωάννης Μαλανδράκης, ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ.Θεοχάρης Τσούτσος, Διευθυντής Εργαστηρίου Ανανεώσιμων Πηγών και Βιώσιμης Ενέργειας , η συνεργάτης του και συντονίστρια του Προγράμματος κ.Τουρνάκη, η Πρ/νη του Τμήματος Προγραμματισμού Οργάνωσης & Πληροφορικής του Δήμου Πλατανιά κ.Όλγα Μπερτσουλάκη και ο Ειδικός Συνεργάτης Δήμου κ.Μ.Μαλανδράκης.