Ο Δήμος Ηρακλείου τοποθετεί 275 ράμπες για ΑμεΑ

Δημοσιεύτηκε στις 19/02/2020 09:23

Ο Δήμος Ηρακλείου τοποθετεί 275 ράμπες για ΑμεΑ

Ο Δήμος Ηρακλείου, προσπαθώντας να κάνει ευκολότερη την ζωή, των ατόμων με αναπηρία της πόλης μας – και όχι μόνο – τοποθετεί 275 καινούριες ράμπες, «εγκαθιστώντας όπου είναι εφικτό εξοπλισμό που εξυπηρετεί ΑμεΑ», σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, ο οποίος μίλησε στον Politica 89.8 και στην εκπομπή «Δημοσίως» του Νίκου Παπαδάκη.

«Είναι ένα θέμα που είναι αυτονόητη υποχρέωση μας. Δεν μπορεί ένας συμπολίτης μας επειδή έχει κάποια κινητική δυσκολία, είναι σε καροτσάκι, έχει περιορισμένη όραση, να μην μπορεί να απολαύσει τουλάχιστον τα στοιχειώδη που απολαμβάνουν οι άνθρωποι που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα στην κίνηση τους. Τα πράγματα είναι απλά, από άποψη υποδομών και από τεχνικής άποψης δεν είναι τόσο σύνθετο το να καταστήσεις προσβάσιμη μια διαδρομή ή ένα κτίριο. Γίνονται όλα δύσκολα όταν υπάρχει ασέβεια εκ μέρους των δημοτών και όταν υπάρχει έλλειψη ανταπόκρισης και ευαισθησίας από πλευράς του Δήμου» τόνισε ο κ. Αναστασάκης.

«Πάμε να διορθώσουμε το δεύτερο και να έρθουν 275 καινούριες ράμπες, εγκαθιστώντας όπου μπορούμε εξοπλισμό που εξυπηρετεί ΑμεΑ. Θυμίζω ότι πρωτοπορήσαμε με τη συσκευή αυτόνομης πρόσβασης στην θάλασσα στον Καρτερό, όλες οι παιδικές χαρές μας έχουν όργανα για ΑμεΑ, παιδάκια που έχουν κάποιο κινητικό πρόβλημα παίζουν μαζί με τα υπόλοιπα, σε μια ενιαία παιδική χαρά. Το επόμενο βήμα μας περιλαμβάνει τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία που έχουν αυτόματη ράμπα πρόσβασης για ΑμεΑ, πατάει ένα κουμπί ο οδηγός κατεβαίνει η ράμπα και μπορεί να ανέβει το αμαξίδιο. Συζητάμε για προσθήκη αναβατορίων  σε όλες τις αίθουσες εκδηλώσεων του Δήμου ώστε να μπορεί να ανέβει στο βάθρο ένας ομιλητής που έχει μια αναπηρία ή ένα προσωρινό πρόβλημα, μας το ζήτησαν και πρέπει να το κάνουμε. Αυτό είναι μερικά που πρέπει να κάνουμε όσον αφορά τις υποδομές.  Υπάρχουν και μεγαλύτερα πράγματα όπως ένα έργο 60 χιλ. ευρώ που αφορά στο μεγαλύτερο αυτοδιοικητικό κτίριο του Δήμου στην οδό Ανδρόγεω, για να γίνει προσβάσιμο από την οδό Ανδρόγεω, να ενωθεί με τα WC που είναι για ΑμεΑ και να φτάνεις εύκολα και στο ασανσέρ που αλλάξαμε πριν από μερικά χρόνια, είναι κατάλληλο για την εξυπηρέτηση αμαξιδίων και τυφλών».

Για τα round-about, και συγκεκριμένα για εκείνο που υπάρχει στην 62 Μαρτύρων, τοποθετήθηκε ο κ. Αναστασάκης λέγοντας: «Μπαίνει ένα φανάρι όπως έρχεσαι από Γάζι, μετά τη γέφυρα, δίνεται μια ελευθερία κινήσεων στα οχήματα που θέλουν να πάνε προς το πολυκατάστημα των παιχνιδιών, στο σούπερ μάρκετ στα Δειλινά, διαχωρίζουμε τις πορείες ώστε να συνεχίζουν δύο ρεύματα εξόδου προς Γάζι για να μην διακόπτεται η ροή της κυκλοφορίας επειδή κάποιος θέλει να πάει στο κατάστημα. Υπάρχει τρίτη λωρίδα που θα παίρνει αριστερά για να μπορεί να εξυπηρετήσει αυτή την  ανάγκη, και νομίζω ότι έτσι τακτοποιούνται όλα πολύ καλά».

«Έχουμε καταθέσει από το Μάιο του ’17 μια νέα πρόταση, με τα κόπων και βασάνων εγκρίθηκε, και έχει γίνει και η περιβαλλοντική μελέτη που είναι ήδη στα χέρια της Αποκεντρωμένης Μελέτης από την οποία περιμένουμε νεότερα» σημείωσε ο κ. Αναστάσακης.

Βέβαια, ο κ. Αναστάσακης αναφέρθηκε και στο έργο στον Κόλπο του Δερματά, στις παιδικές χαρές καθώς και σε θέματα επικαιρότητας.

Ακούμε τον κ. Αναστασάκη: