Ο Δημήτρης Βρύσαλης για τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα

Δημοσιεύτηκε στις 20/12/2019 20:21

Ο Δημήτρης Βρύσαλης για τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα
Στην παρακάτω δήλωση προέβη ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, με αφορμή τις συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα και την εμπειρία από το Σουηδικό Μοντέλο στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός.
Αναλυτικά το κείμενο:
Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πιλοτικά σε τρία δημόσια νοσοκομεία χρειάζεται να σημάνουν Αγωνιστικό Συναγερμό, όχι μόνο στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας αλλά και σε όλες τις λαϊκές οικογένειες.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σουηδικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου Καλονίνσκα, που αξιοποίησε ως «πρότυπο» ο πρωθυπουργός και στο οποίο, από το 2014, έχει αρχίσει η εφαρμογή των Συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα.
Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, η διοίκηση ανακοίνωσε, μέσα στο 2019, την απόλυση 250 γιατρών και 350 νοσηλευτών, ενώ είχε προηγηθεί η πρόσφατη απόλυση δεκάδων διοικητικών συναδέλφων, και ο ετήσιος προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι ελλειμματικός κατά 160 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής «της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα» και της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Το Σουηδικό σύστημα υγείας (που αποτελεί «πρότυπο» για τα στελέχη των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ) έχει , εδώ και χρόνια, εφαρμοστεί οι «μεταρρυθμίσεις»  που σχεδιάζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ελληνικές κυβερνήσεις να υλοποιηθούν και στη χώρα μας.
● την ευθύνη για τα νοσοκομεία την έχουν οι Νομαρχίες και για τα Κέντρα Υγείας την έχουν οι Δήμοι (όπως προβλέπει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, που ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) και χρηματοδοτούνται με την επιβολή τοπικού ανταποδοτικού φόρου, που κυμαίνεται από 9-11%., ενώ υπάρχει και «εισιτήριο» 20 ευρώ για «επίσκεψη» στα Κέντρα Υγείας και 35 ευρώ για τα νοσοκομεία.
● βασικός προσανατολισμός των Κέντρων Υγείας είναι να δυσκολεύουν την πρόσβαση των ασθενών στις δευτεροβάθμιες μονάδες υγείας, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το θεσμό των «οικογενειακών γιατρών».
● Στο όνομα της αποασυλοποίησης έκλεισαν δεκάδες ψυχιατρικές κλινικές και ασθενείς πετάχτηκαν στο δρόμο.
● ακόμη και η εξασφάλιση κρεβατιού σε μαιευτική κλινική είναι «πολυτέλεια» και γυναίκες αναγκάζονται να μετακινηθούν δεκάδες χιλιόμετρα για να γεννήσουν
Κερδισμένες είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες φαρμάκου και ιατρικών μηχανημάτων, εταιρείες ενοικίασης προσωπικού κλπ, που επεκτείνουν τη δράση τους, αγοράζοντας ολόκληρα νοσοκομεία.
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που ανυπομονούν να επεκτείνουν τη δράση τους στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης, είναι ο πραγματικός εχθρός. Αυτούς υπηρετούν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με βάση τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για τα δικά τους συμφέροντα, η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει την επέκταση των «συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα».
Για να υπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προώθησε την ανάπτυξη του ελληνικού DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών), που ήταν βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.
Υπολογίζουν όμως χωρίς τους εργαζομένους, που, όλο και περισσότερο, συνειδητοποιούν ότι για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να βασίζεται στην κοινή δράση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στην πηγή των προβλημάτων μας, που είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.