Ο Δημήτρης Βρύσαλης για την παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ Κρήτης

Δημοσιεύτηκε στις 28/01/2020 19:44

Ο Δημήτρης Βρύσαλης για την παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ Κρήτης

Σε κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Δημόσια Υγεία, έχοντας κηρύξει στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, και πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. 

Με αφορμή την σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

“Σήμερα 28/1 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η Υ.ΠΕ., στα πλαίσια της 5ωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ και το σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, με αιχμή τη μη περικοπή και το αίτημα ένταξης όλων των εργαζομένων υγειονομικών στα ΒΑΕ, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και, γενικότερα, τα οξυμμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας-προνοίας. Στο κάλεσμα για την διαμαρτυρία ανταποκρίθηκαν ο σύλλογος εργαζομένων του Βενιζελείου νοσοκομείο, ο σύλλογος εργαζομένων στην 7η ΥΠΕ, ο σύλλογος εργαζομένων στο ΠΕΔΥ, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου και η επιτροπή αγώνα των εργαζομένων στα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας μεταφέρθηκε από όλους η εικόνα της τραγικής υποστελέχωσης που υπάρχει σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας, το καθεστώς των συμβασιούχων που συνεχώς αυξάνονται σε αριθμό, το απαράδεκτο περιεχόμενο των συμβάσεών τους, η έλλειψη σύγχρονων οργανισμών, οι μεγάλες λίστες αναμονής για ραντεβού και χειρουργεία, η έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ καθώς και οι κίνδυνοι από την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας μέσω της επέκτασης των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι απαντήσεις της ηγεσίας της 7ης ΥΠΕ για άλλη μια φορά ήταν στην κατεύθυνση της απόσπασης της συναίνεσης των εργαζομένων και της καλλιέργειας στάσης αναμονής για καλύτερες μέρες από μια διαφορετική διαχείριση της διοίκησης της Υ.ΠΕ., που όμως δεν θα αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική. Οι τοποθετήσεις της ηγεσίας της ΥΠΕ διαπνέονταν από την προσπάθεια να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι χρειάζονται καινοτόμες λύσεις για να καλυφτούν τα κενά της κρατικής χρηματοδότησης του συστήματος υγείας, όπως αυτές των χορηγιών του ιδρύματος «Νιάρχου».

Συγκεκριμένα από πλευράς εργαζομένων τονίστηκε:

· Η ανάγκη διατήρησης και επέκτασης του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών σε όλους τους εργαζόμενους σε δομές υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (μείωση εργάσιμου χρόνου, αύξηση ημερών αδείας, μείωση ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης)

· Έγινε αναφορά (από τους προέδρους εργαζομένων των νοσοκομείων του Ηρακλείου) στους απαράδεκτους όρους των συμβάσεων που αναγκάστηκαν να υπογράψουν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα (6ήμερο, 6ωρο, ανάληψη πολλαπλών καθηκόντων) και στην υποχρέωση των καθαριστριών του Βενιζελείου να υπηρετούν μετά το τέλος του ωραρίου τους το διάλειμμα και το χρόνο προετοιμασίας του καροτσιού καθαριότητας. Απαιτήθηκε κατάργηση των αντεργατικών όρων των συμβάσεων και κατοχύρωση των πλήρων εργασιακών δικαιωμάτων των καθαριστριών.

· Εκφράστηκε η αγωνία των εργαζομένων του «Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5500 ανέργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 ετών» για τις επικείμενες απολύσεις τους και την εργασιακή τους ανασφάλεια και μεταφέρθηκε το αίτημά τους να παραμείνουν στις θέσεις τους

· Έγινε για πολλοστή φορά αναφορά στην απουσία οργανισμού για τους εργαζόμενους της 7ης ΥΠΕ και του ΚΥ Ηρακλείου (πρώην ΠΕΔΥ). Απαιτήσαμε την έκδοση νέου οργανισμού με ανάπτυξη τμημάτων – δομών και αύξηση – επανασύσταση των οργανικών θέσεων ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

· Επισημάνθηκε η μη προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών παρά τις μεγάλες ελλείψεις που έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς τους και την αύξηση του χρόνου αναμονής για ραντεβού στα ΤΕΙ και στις λίστες χειρουργείου. Οι μόνες προσλήψεις γιατρών που γίνονται είναι επικουρικών, που αντικαθιστούν άλλους επικουρικούς που απολύονται ή γιατρούς που συνταξιοδοτούνται.

· Τέλος εκφράστηκε η αντίθεση των εργαζομένων στη νέα επίθεση που ετοιμάζεται στην κοινωνική ασφάλιση με την προώθηση της ιδιωτικοποίησής της και τη μείωση της κρατικής ευθύνης

Από πλευράς διοίκησης της 7ης ΥΠΕ:

· Έγινε αναφορά στις κυβερνητικές εξαγγελίες για 1.350 θέσεις (μη ιατρικού προσωπικού) ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ που «ΘΑ» προκηρυχθούν. Οι θέσεις αυτές, ακόμη κι αν προκηρυχθούν, είναι ψίχουλα μπροστά στις ελλείψεις που ξεπερνούν τις 30.000 σύμφωνα με τους πετσοκομμένους οργανισμούς του 2012, που καμιά σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες (π.χ. πάνω από 650 κενές θέσεις έχει μόνο το ΠΑΓΝΗ, εκ των οποίων πάνω από 300 είναι τα κενά μόνο σε νοσηλευτικό προσωπικό).

· Θα συνεχιστεί η πολιτική επέκτασης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Η διοίκηση της ΥΠΕ δεν δεσμεύτηκε για μη απόλυση των εργαζομένων ΟΑΕΔ και των υπόλοιπων συμβασιούχων

· Καμιά δέσμευση δεν ανέλαβε η διοίκηση της ΥΠΕ για την καθιέρωση 5ήμερου, 7ωρου σε εργαζόμενους σε καθαριότητα και σίτιση, για το δικαίωμα του διαλλείματος, για την απαλλαγή τους από πολλαπλά καθήκοντα, για αύξηση αδειών κλπ.

· Επαναλήφθηκε η διακηρυγμένη εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις θέση για αξιοποίηση «δωρεών» από διάφορα «ιδρύματα» των «φιλάνθρωπων» πλουσίων που θα καλύψουν τάχα τις τραγικές ελλείψεις της κρατικής χρηματοδότησης. «Δωρεές» από τον δικό μας μόχθο που έχουν κατακλέψει και πάντα με το αζημίωτο γι’αυτούς (φοροαπαλλαγές, τζάμπα διαφήμιση κλπ)! Μας βρίσκει απέναντι η τοποθέτηση της Διοίκησης περί αξιοποίησης της Σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού τομέα. Η εμπειρία από άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκαν με διάφορες παραλλαγές δείχνει ότι παντού απέβησαν εις βάρος ασθενών (βλ. ματωμένα εξιτήρια) και υγειονομικών (π.χ. οι 600 απολύσεις νοσηλευτών στο περιβόητο «Καρολίνσκα») .

Το συμπέρασμα είναι ότι, με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης και τις πρώτες κινήσεις της Διοίκησης της Υ.ΠΕ, φαίνεται ότι τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας είναι διαρκή και επιδεινούμενα. Οι πολιτικές που τα γεννούν είναι ο αντίπαλός μας. Χρειάζεται οι εργαζόμενοι να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα. Η διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας προϋποθέτει οργανωμένο, συλλογικό κι ανυποχώρητο αγώνα με συσπείρωση στο σωματείο μας.”