Ο Αλέξης Μητρόπουλος στον politica 89.8 fm απαντά στις ερωτήσεις σας
Φως στο νέο πεδίο που ανοίγεται για τα εργασιακά θέματα που απασχολούν πολύ κόσμο, έριξε σήμερα ο γνωστός εργατολόγος-καθηγητής πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξης Μητρόπουλος, που μίλησε στον politica 89.8 fm, στην εκπομπή «Δημοσίως» του Νίκου Παπαδάκη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις του κ. Μητρόπουλου για το «πακέτο Βρούτση», που αφορούν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι εξελίξεις με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, στους οποίους ο καθηγητής εφιστά προσοχή και ζητά να μην ενδίδουν σε όσους τους υπόσχονται πως θα τους εξασφαλίσουν χρήματα που μπορεί να μην πάρουν ποτέ.
Χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στη βίαιη φτωχοποίηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα:«Θα ήθελα να τονίσω τρία κρίσιμα ζητήματα για την ενημέρωση του ευρέος κοινού:
Το πρώτο είναι ότι με μια δεσμίδα προτεινομένων διατάξεων διευρύνεται κατά πολύ η ισχύς των επιχειρησιακών συμβάσεων και στενεύει το πεδίο εφαρμογής των κλαδικών. Εν τέλει, παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό Εργασίας να ορίζει και άλλα πεδία επιχειρηματικών δράσεων ή καταστάσεων (πλην των ρητώς αναφερομένων) που εξαιρούνται από την εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων. Με δεδομένο, ως εκ τούτου, ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι συνήθως (ως προς τις αμοιβές και τα λοιπά εργασιακά δικαιώματα) κατώτερες των κλαδικών, η γενίκευσή τους θα οδηγήσει σε πτώση των αμοιβών και περαιτέρω φτωχοποίηση των εργαζομένων.
Το δεύτερο είναι ότι δυσχεραίνεται πολύ (αν δεν αποκλείεται ουσιαστικά) η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των Εργατικών Συνδικάτων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Αχρηστεύεται δηλαδή μία κατάκτηση των εργασιακών σχέσεων: η ανεξάρτητη διαμεσολάβηση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων κυρίως ως προς τον καθορισμό των αμοιβών, αυξήσεων κ.λπ., αφού από κανόνας του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου, όλως απαραδέκτως και αντισυνταγματικώς, μετατρέπεται σε «έσχατο και επικουρικό μέσο» τής ασθενέστερης πάντα εργατικής πλευράς.
Το τρίτο καίριο ζήτημα είναι ότι, ενώ διακηρύσσεται ότι σκοπός των μέτρων είναι και η αντιμετώπιση της μερικής απασχόλησης ώστε να δημιουργηθεί ευνοϊκή τάση για δημιουργία θέσεων πλήρους και ασφαλισμένης εργασίας, τα μέτρα οδηγούν στην αντίθετη κατεύθυνση.
Για παράδειγμα, ορίζεται ότι στη μερική απασχόληση η πέραν του 4ώρου εργασία θα προσαυξάνεται κατά 12%. Έτσι (υποτίθεται) ότι θα αναγκάζεται ο εργοδότης να προσλαμβάνει εργαζομένους με πλήρες ωράριο. Η προσαύξηση όμως για τον υπερωριακώς απασχολούμενο με πλήρες ωράριο είναι 40% επιπλέον για κάθε ώρα πέραν του νομίμου ωραρίου. Ως εκ τούτου, το προτεινόμενο μέτρο αποτελεί κίνητρο για τους εργοδότες υπέρ της μερικής απασχόλησης.
Κατά τα λοιπά, όλες οι μνημονιακές δυνάμεις επαίρονται ότι «βγήκαμε από τα Μνημόνια», τη στιγμή που, όχι μόνο διατηρούνται οι μνημονιακοί νόμοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεινώνονται.
Ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους), απαντώντας στα καταιγιστικά ερωτήματα που του έθεταν οι ακροατές του politica 89.8 fm, αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα και ερωτήματα όπως:
Τι αλλάζει για την αδήλωτη εργασία;
Τι πρόστιμο επιβάλλεται σε περίπτωση που βρεθεί αδήλωτος εργαζόμενος;
Ποια έντυπα και ποια βιβλία πρέπει να τηρεί ο εργοδότης στην επιχείρηση του;
Μπορώ να υποβάλλω ένσταση κατά της πράξης τρίμηνης ασφάλισης;
Τι είναι το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (ΠΕΚΑ); Αλλάζει ο τρόπος που θα ελέγχομαι ως εργοδότης για το προσωπικό που απασχολώ;
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου ως εργοδότης όταν απασχολώ προσωπικό με εξαρτημένη εργασία;
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου ως εργοδότης οικοδομικού έργου;
Ποια είναι τα δικαιώματα & οι υποχρεώσεις των ελεγκτών του ΠΕΚΑ όταν διενεργούν επιτόπιους ελέγχους στην επιχείρησή μου;
Αν ο δημόσιος υπάλληλος που έχει έναρξη σαν αγρότης θα πληρώνει ΕΦΚΑ σαν αγρότης;
Αν μπορεί κάποιος συνταξιούχος να εργάζεται και πόσο ποσοστό γίνεται κούρεμα σύνταξης. Αν αγρότης εγγεγραμμένος στο ΕΦΚΑ και πληρώνει εισφορές μετά πιάνει δουλειά σαν μισθωτός με 25 ένσημα μηνιαίως πρέπει να πληρώνει και ΕΦΚΑ αγροτών;
Ας ακούσουμε τι μας είπε ο κ. Μητρόπουλος: