O A. Πιστόλας για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στη βουλή

Δημοσιεύτηκε στις 12/01/2024 15:58

O A. Πιστόλας για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στη βουλή

Την κομματική πειθαρχία που επέβαλλε ο κ. Κασσελάκης για το Νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και για τις κινήσεις των κομμάτων της βουλής, στην πολιτική σκακιέρα γύρω από το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, σχολίασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πολιτικός αναλυτής και αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς Απόστολος Πιστόλας.

Ειδικότερα επεσήμανε πως:  «O κ. Κασσελάκης ζήτησε κομματική πειθαρχία για το νομοσχέδιο υπερ του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών, που θα φέρει η κυβέρνηση, ώστε να υπερθεματίσει και να περάσει τον πρωθυπουργό εάν θέλετε στο ζήτημα αυτό, ώστε να δείξει ότι γι αυτόν είναι ακόμα πιο σοβαρό το ζήτημα ακόμα πιο σημαντικό οπότε νομίζω ότι εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Αν δε το έκανε, θα πήγαινε ο  μουτζούρης, στον κύριο Κασσελάκη που δεν το ψήφισε, όταν ο ίδιος θέλει να δημιουργήσει επαφές με αυτά τα κοινά. Κι ειδικά όταν έχει αυτά τα κοινά και έχει χαρακτηριστικά προσωπικότητας που δημιουργούν ταύτιση με αυτά τα κοινά. O ίδιος είναι ομοφυλόφιλος. Νομίζω ότι θα έχανε πολύ σε αυτό το κοινό εάν έκανε κάτι οτιδήποτε άλλο ειδικά εάν  το καταψήφιζε το εν λόγω νομοσχέδιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως και το εκλογικό σώμα του σύριζα είναι 51%. Δεν είμαι σίγουρος ότι σε αυτό το ποσοστό, ότι είναι όλοι υπέρ του Νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια ακόμα κι οι ίδιοι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα πολλοί βρίσκουν άλλοθι όταν αντιδρούν στην επιβαλλόμενη κομματική πειθαρχία. Επομένως ναι μένει να δούμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει λαβωμένος από αυτό. Πιστεύω πως με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, όλα τα κόμματα θα έχουν προβλήματα, γιατί είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να μην είναι το βασικό στη ζωή μας, γιατί δεν είναι η ακρίβεια ούτε η εγκληματικότητα, αφορά λίγους, όμως είναι ένα θέμα το οποίο αντιδράει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και μάλιστα οριζόντια. Μπορεί να είναι περισσότεροι αυτοί που αντιδρούν στη νέα δημοκρατία αντιδρούν όμως και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΡΙΖΑ.  Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί το ζήτημα,  γιατί θα πάρει κάνα μήνα παραπάνω μέχρι να ψηφιστεί. Ο Πρωθυπουργός έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα του Νομοσχεδίου, θέλει να υπερψηφιστεί, δεν έχει επιβάλλει όμως κομματική πειθαρχία με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν απώλειες στην κοινοβουλευτική ομάδα σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει επιβάλλει κομματική πειθαρχία, πράγμα που σημαίνει πως αν κάποιος το καταψηφίσει, το κόμμα οφείλει να τον διώξει. Θα έχουμε διαφοροποιήσεις βουλευτών, δεν είναι ένα θέμα που το κόμμα μπορεί να πάρει θέση. Το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα, ζορίζεται να πάρει συγκεκριμένη θέση, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμα και στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά αλλά και στα άλλα κόμματα υπάρχουν μουσουλμάνοι βουλευτές. Αυτοί δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουν και λόγω της θρησκείας τους, να ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο.»

Για το αν εκτιμά πως το Νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί, ο κ. Πιστόλας αναφέρει. «Εφόσον το ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ κι η Νέα Δημοκρατία δεν ξέρω αν θα έχει αποχή ή αν θα βρεθούν πολλοί βουλευτές για να το καταψηφίσουν και μένει να το δούμε. Πιστεύω πως το Νομοσχέδιο θα περάσει. Και κάνω λόγο για την αποχή στη Νέα Δημοκρατία γιατί για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο πρώην Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, υποστηρίζοντας πως, δεν γίνεται να λέμε στους πολίτες να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία αλλά στους βουλευτές να το αποφεύγουν. Προφανώς για να κάνει κάποιους να σκεφτούν να πάνε  προς καταψήφιση του νομοσχέδιου.  Υπάρχουν κι οι ισχυροί δεσμοί με την εκκλησία κάποιων Βουλευτών και η αποχή δεν πιστεύω πως θα τους βοηθήσει. Μάλλον θα τους βλάψει, ενώ και στη Νέα Δημοκρατία, στη συντηρητική της πλευρά θα επέλθει ένα πλήγμα, δεν ξέρω αν αυτό θα είναι τέτοιο ώστε να την πλήξει μελλοντικά με τιμωρητικούς ψήφους στις ευρωεκλογές και φτάσει δηλαδή το ζήτημα να θεωρηθεί ως αξιακό. Εδώ θα είμαστε να το δούμε πάντως. Οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά ήταν δεδομένες πάντως, από την άποψη πως είπε κάτι αρκετά λογικό γιατί όταν είσαι βουλευτής εκπροσωπείς  ένα εκλογικό σώμα και δεν μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Οφείλεις να δρας κατά συνείδηση και να εκπροσωπήσεις και κάποιους ανθρώπους από το εκλογικό σώμα γιατί ουσιαστικά αυτοί σε έβαλαν για να τους εκπροσωπείς με την ψήφο σου σε τέτοια θέματα κι όχι το ανάποδο δηλαδή να απέχεις.»

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατρέψει την διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και αν κερδίζει πόντους,  με τις θέσεις του για το θέμα, ο κ. Πιστόλας υποστηρίζει πως: « Ο κ. Κασσελάκης κάνει κάποια σωστά βήματα τώρα, αν καταφέρει να κάνει το κόμμα του αυτό που λέει δηλαδή μια πατριωτική αριστερά, τότε έρχεται πιο κοντά σε μια εκδοχή μιας κεντρώας νέας δημοκρατίας . Από την άλλη έχουμε το ΠΑΣΟΚ το οποίο λοξοκοιτάει πιο πολύ προς τα αριστερά, και το είδαμε αυτό και στο Νομοσχέδιο με τα ομόφυλα ζευγάρια. Οπότε δεν αποκλείω ακόμα και το ενδεχόμενο να έχουμε μετακινήσεις όπου βλέπω πολύ πιο εύκολα το ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία να έρχονται σε επαφή και το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Αριστερά. Δεν ξέρω αν ο κ. Κασσελάκης πετύχει τους στόχους του για την πατριωτική αριστερά, αλλά αν το κάνει αυτή η μετατόπιση θα είναι πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Αν είδατε ο κ. Μητσοτάκης για το Νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών πήρε θέση, ο κ. Κασσελάκης πήρε θέση, ο κ. Ανδρουλάκης Παλαντζάρει και δεν ξέρει τι θα κάνει. Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όμως δεν είμαι σίγουρος πως το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να κρατήσει τη δεύτερη θέση.  Ειδικά αν δεν έχει μεγάλες αναταράξεις και ο ΣΥΡΙΖΑ από βουλευτές που μπορεί να έρχονται σε διαφωνία με τον κ. Κασσελάκη. Γιατί μέχρι σήμερα αυτές οι αναταράξεις τον έβαλαν τρίτο, αλλά χωρίς μεγάλη διαφορά. Αν συνεχίσει ο κ. Κασσελάκης σε τέτοιους ρυθμούς με θέσεις για όλα τα ζητήματα, όπως τον τελευταίο καιρό δεν είναι δύσκολο να ανατρέψει το αποτέλεσμα και να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος, άλλωστε 2 μονάδες είναι η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook