Ντ. Μαρούδα: ” Η συμφωνία με την Αίγυπτο είναι μία καλή αρχή”

Δημοσιεύτηκε στις 07/08/2020 14:10

Ντ. Μαρούδα: ” Η συμφωνία με την Αίγυπτο είναι μία καλή αρχή”

Την δική της εκτίμηση για την συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τμήμα της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, έκανε η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Χάγη, Ντανιέλα Μαρούδα, στον Politica 89.8 και τον Γιώργο Παπαδάκη.

Σύμφωνα με την κ. Μαρούδα η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου ” είναι μία καλή αρχή”. “Έχουμε πολλαπλές κρίσεις στην επικαιρότητα” τόνισε η κ. Μαρούδα, “Αλλά σε κάθε περίπτωση ζητήματα που ξεκίνησαν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες μπαίνουν σε μία σειρά και αυτό είναι σημαντικό. Αναφέρομαι καταρχάς στην συμφωνία με την Ιταλία, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες και τωρα μιαπρώτη συμφωνία με την Αίγυπτο  για τμήμα της ΑΟΖ.  Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια ζητήματα – εκρεμμή θεματα που περιμένουν κι αυτά να πάρουν την σειρά τους, όπως είναι οι “γραμμές βάσεως” που δεν έχουμε υιοθετήσει στην Ελλάδα και η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης των χωρικών μας υδάτων όπως μας δίνει δικαίωμα το Διεθνές Δίκαιο”.

“Αν ωστόσο περιμέναμε να λυθούν κατά απόλυτο τρόπο τα εκκρεμή ζητήματα με την Αίγυπτο στο σύνολό τους τότε δεν θα είχαμε αυτήν την αρχική συμφωνία, η οποία παρά τα “προβλήματά” της δεν παύει να είναι εκτός από μία καλή αρχή καθοδόν για τον καθορισμό μίας πλήρους γραμμής ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αλλά κυρίως το δεδομένο που δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας στην Ελληνική διπλωματία. Ως σενάριο θα μπορούσε να ειπωθεί πως αντί να βρεθούν στη Χάγη ως “αντίδικοι” η Ελλάδα και η Τουρκία να βρεθούν η Ελλάδα με την Αίγυπτο. Σε αυτή την περίπτωση το Διεθνές Δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να λάβει υπόψιν και τα δικαιώματα των γειτονικών χωρών δηλαδή της Τουρκίας και τη Κύπρου στον καθορισμό της οριογραμμής της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ φέρνοντας έτσι την Τουρκία προ τετελεσμένων. Γι’ αυτό και η σφοδρή αντίδραση της τουρκικής διπλωματίας” .

“Σε κάθε περίπτωση, με την πρόσφατη κρίση η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να λειτουργεί ως ισχυρό κράτος προβάλλοντας και στο πεδίο της διπλωματίας το δεδομένο ότι και οι Ένοπλες Δυνάμεις της είναι “έτοιμες για όλα” , ενώ παράλληλα μπόρεσε να λειτουργήσει και κατ’ εξοχήν Διπλωματικά. Εκείνο που μένει είναι πως οι Έλληνες, ο πολιτικός κόσμος πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει πως τα εθνικά θέματα και ειδικά οι διμερής διεθνής συμφωνίες δεν ενδίκνυνται για μικροκομματική εκμετάλλευση”.

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook