Νομικά Κενά στις περιπτώσεις εγκατάλειψης θυμάτων οδικών τροχαίων

Δημοσιεύτηκε στις 25/02/2020 12:33

Νομικά Κενά στις περιπτώσεις εγκατάλειψης θυμάτων οδικών τροχαίων

Τα νομικά κενά στον ποινικό κώδικα όπως έχει διαμορφωθεί με το άρθρο 43 που αναφέρει ως πλημμέλημα την περίπτωση που ο οδηγός που εμπλέκεται σε τροχαίο χτυπώντας και εγκαταλείποντας το θύμα του αβοήθητο, και τον τιμωρεί με ελάχιστη ποινή σχολίασε στον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη ο Δικηγόρος Γιώργος Λιονάκης. 

Ο Δικηγόρος Γιώργος Λιονάκης

Μπορεί το άρθρο 306 να προβλέπει την τιμωρία όποιου “εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, αλλά και όποιον με πρόθεση αφήνει αβοήθητο κάποιον που βρίσκεται υπό την προστασία του ή που έχει την υποχρέωση να τον διατρέφει και να τον περιθάλπει, ή ακόμα και ένα πρόσωπο που ο ίδιος τραυμάτισε υπαίτια”, με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών, ωστόσο δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις εγκατάλειψης στον δρόμο θύματος τροχαίου καθώς γι αυτές επικρατεί το άρθρο 43.

Ο οδηγός δηλαδή που εγκαταλείπει στον δρόμο το θύμα του θεωρείται ότι διαπράττει πλημμέλημα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 43 ΚΟΚ και απειλείται με ποινή, η οποία μπορεί να είναι και εξαιρετικά χαμηλή και να φτάσει τους έξι μήνες εξαγοράσιμης φυλάκισης.

Πολυάριθμες οργανώσεις και πολίτες ζητούν να αλλάξει το περιβόητο άρθρο 43. Θέλουμε να είναι κατά τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό ποινικά κολάσιμη η εγκατάλειψη θύματος τροχαίου συμβάντος του άρθρου 43 ΚΟΚ με την κακουργηματική πράξη του άρθρου 306 Ποινικού Κώδικα, δηλαδή με την κακουργηματική πράξη της έκθεσης ανθρώπου σε κίνδυνο που δεν σχετίζεται με οδηγικές συμπεριφορές και τροχαία συμβάντα του 43 ΚΟΚ.

Ευθύνη είχε και η μητέρα στο τροχαίο του Ρεθύμνου

Με αφορμή το σοκαριστικό βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας από τροχαίο που έλαβε χώρα στο κέντρο ρου Ρεθύμνου, δείχνοντας μητέρα που μόλις είχε αποβιβαστεί από λεωφορείο να “πετιέται” κυριολεκτικά στον αέρα, από αυτοκίνητο τύπου SMART, που την ίδια ώρα προσπερνάει το λεωφορείο, ο κ. Λιονάκης τόνισε πως εκτός από την προφανή ευθύνη του οδηγού του αυτοκινήτου, όπου θα έπρεπε να αναμένει την αναχώρηση του λεωφορείου ευθύνη έχει και η μητέρα, η οποία προσπάθησε να διασχίσει το δρόμο έχοντας φυσικά εμπόδια που δεν της επέτρεπαν εκείνη την ώρα να έχει καλή ορατότητα. “Ο Νόμος δηλώνει πως σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πεζός αν δεν βρίσκεται σε λωρίδα διέλευσης πεζών, αν δεν υπάρχουν στο σημείο που επιχειρεί να περάσει κατάλληλες πινακίδες σήμανσης, αν δεν υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες, θα πρέπει να περιμένει, έτσι ώστε ο δρόμος να είναι καθαρός ο δρόμος προκειμένου να τον διασχίσει.”

Aκούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Δικηγόρου Γιώργου Λιονάκη στον Politica 89.8: