“Νίκη” για δανειολήπτη στην Κρήτη – Πέτυχε ακύρωση κατάσχεσης
Mια πρώτη νίκη πέτυχε δανειολήπτης καταφέρνοντας να αποφύγει τον πλειστηριασμό ακινήτων στην Κρήτη. Για ακύρωση κατάσχεσης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου έκανε λόγο η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα η οποία μίλησε στην εκπομπή “Καθαρά Πολιτικά” του Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.
Επρόκειτο για εταιρεία με πέντε επαγγελματικά ακίνητα και ένα σπίτι για τα οποία κερδήθηκε πολύτιμος χρόνος καθώς τα ακίνητα δεν κατασχέθηκαν. H ακύρωση έγινε όπως επισήμανε “λόγω αοριστίας του περιορισμού της απαίτησης για την οποία επιβλήθηκε” σύμφωνα με την κ.Νούκα.
Μάλιστα όπως επισήμανε η δικηγόρος υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να μην οδηγηθεί ένα ακίνητο σε πλειστηριασμό καθώς καταγράφονται προβλήματα στα έγγραφα που προσκομίζονται ,δεν είναι κανονική η ροή των χρηματορροών και υπάρχουν πολλά “θολά” σημεία που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους δανειολήπτες. «Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει ούτε μία κατάσχεση που να μην “μπάζει” νομικά» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ.Νούκα.
Όπως επισήμανε η κ. Νούκα αυτό που επιτυγχάνεται είναι ότι κερδίζεται χρόνος και οι δύο πλευρές (δανειολήπτης και εταιρεία) κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μεγαλύτερη πιθανότητα να επιτευχθεί ρύθμιση επωφελής για τον δανειολήπτη.
Ειδικότερα η κ. Νούκα απάντησε στα παρακάτω ερωτήματα :
Ποιοι είναι οι λόγοι ανακοπής μια κατάσχεσης ;
«Yπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα σε ότι αφορά τις κατασχέσεις, πέραν από το θέμα αυτό που τέθηκε στην απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την νομιμοποίηση των Funds το οποίο έκλεισε το θέμα μέχρις ένα σημείο βέβαια γιατί δεν έχει κλείσει ολοσχερώς. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να ακυρωθεί μια κατάσχεση, η συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρατε, έγινε η ακύρωση, διότι δεν έγινε νόμιμος περιορισμός της οφειλής, κατά την επιβολή της κατάσχεσης, με αποτέλεσμα το δικαστήριο, να κάνει δεκτό τον λόγο της ανακοπής και να οδηγηθούμε σε πλέον ακύρωση της κατάσχεσης και μη διενέργειας πλέον του πλειστηριασμού. Άλλοι λόγοι με τους οποίους γίνονται δεκτές οι ανακοπές και σας το λέω αυτό γιατί είναι μια καθημερινότητα πλέον να βλέπουμε ακυρώσεις κατασχέσεων, έχει να κάνει με τα θέματα απόδειξης, κατά πόσον δηλαδή αυτοί έχουν αποκτήσει αυτό το δάνειο για το οποίο κάνουν την κατάσχεση, γιατί πάντα φέρνουν ελλιπή έγγραφα στα δικαστήρια. Έγγραφα δηλαδή που δεν κατέχουν, αυτό είναι μεγάλο ζήτημα που δεν απασχολεί καθόλου την δημοσιότητα, ότι δηλαδή οι συμβάσεις διαχείρισης ή και πώλησης ακόμα, δεν έχουν γίνει, τουλάχιστον δεν προσκομίζονται τα έγγραφα τους στα δικαστήρια, ώστε να αποδειχτεί η νομιμότητα στο να έχει το δικαίωμα ένα fund ή μια εταιρία διαχείρισης, να προβαίνει σε διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή επιταγή και κατάσχεση. Άλλα θέματα που αφορούν την ακύρωση, είναι θέματα που αφορούν τους λογαριασμούς πχ. Δηλαδή, ότι μέσα από τους λογαριασμούς που προσκομίζουν στα δικαστήρια, για να βγάλουν την διαταγή πληρωμής δεν είναι κανονική η ροή των χρηματοροών, δηλαδή είναι ακανόνιστη η σειρά με την οποία αναφέρονται μέσα στους λογαριασμούς κίνησης του δανειακού λογαριασμού τέλος πάντων, όλες οι εγγραφές. Τέλος πάντων υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, που εντοπίζουμε μέσα από τα έγγραφα που προσκομίζονται και μέσα από τις ενέργειες που αυτοί κάνουνε, με αποτέλεσμα, ναι πάρα πολλές κατασχέσεις να ακυρώνονται. »
Υπάρχουν πολλές υποθέσεις πλειστηριασμών που να ακυρώνονται λόγω των παραπάνω λόγων που αναφέρθηκαν ;
«Να σας πω κάτι από αυτά που έρχονται στα χέρια μου όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δεν έχω δει ούτε μία υπόθεση που να μην μπάζει. Καταλαβαίνετε, τι εννοώ τώρα έτσι ; Δεν έχω δει ούτε μία κατάσχεση που να μην μπάζει. Γι αυτό και σχεδόν σε καθημερινή βάση, εκδίδονται αποφάσεις ακυρωτικές των κατασχέσεων. Ωστόσο πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι που είναι αρκετά σημαντικό. Το να ακυρώσουμε μια κατάσχεση και να μην βγει ένα ακίνητο στον πλειστηριασμό, αυτό που πετυχαίνουμε είναι ένα ότι κερδίζουμε χρόνο και δύο ότι κερδίζουμε διαπραγματευτική ισχύ. Μετά από την ακύρωση της κατάσχεσης, επειδή έχουν γίνει και πολλά έξοδα, για να γίνει αυτή η κατάσχεση, αντιλαμβάνεστε πως το να κάνουν αυτή τη διαδικασία από την αρχή για αυτούς είναι σωρεία εξόδων, κι οδηγεί στο να κάνουμε, μια ρύθμιση, ούτως ώστε ο δανειολήπτης να πληρώσει αυτό που πρέπει να πληρώσει όμως, και να μην έχει πάνω από το κεφάλι του την δαμόκλεια σπάθη της κατάσχεσης. Αυτό είναι που πετυχαίνουμε, το να μπορούμε με περισσότερη ευκολία να κάνουμε μια ρύθμιση, ώστε ο δανειολήπτης να πληρώσει αυτά που πρέπει να πληρώσει.»
Όταν κερδίζετε μια αίτηση ανακοπής η επόμενη πράξη συνήθως ποια είναι ;
«Μετά που υπάρξει ακύρωση της κατάσχεσης, αφού γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν, η πλευρά του δανειολήπτη, επικοινωνεί με την εταιρία διαχείρισης και αφού γίνονται διαπραγματεύσεις που βρίσκεται μια λύση μετά. Αν δεν βρεθεί λύση, γιατί υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, στις οποίες δεν βρίσκεται λύση, ο δανειολήπτης, προχωρά πιο επιθετικά νομικά. Δεν γίνεται να παρακαλάς, ένα Fund να σου κάνει ρύθμιση και να μη σου κάνει ρύθμιση γιατί έτσι, μέχρι και στον εξωδικαστικό είδατε θα μπει μια γκάμα, αιτιολόγησης, γιατί να απορρίψεις μια ρύθμιση, γιατί συνήθως όταν απορρίπτουν μη φανταστείτε ότι μας λένε και καμιά αιτιολογία, σου λέει δεν δέχομαι δεν σου λέει γιατί δεν δέχεται. Κάποια στιγμή πρέπει να πεις γιατί δεν δέχεσαι όμως, η αν δεν πει κι η συμπεριφορά του αυτή είναι καταχρηστική, πρέπει να ξεκινήσουν αποζημιωτικές καταστάσεις. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κινηθεί σε τέτοιο επίπεδο, γιατί συνήθως βρίσκουμε μια λύση, αλλά αν δεν συναιτιστούν για να κάνουν ρυθμίσεις δεν έχεις κάτι άλλο να κάνεις ή θα πεις χάνω το ακίνητο, η θα κινηθείς πλέον νομικά επιθετικά.»
Ποια τα χαρακτηριστικά της υπόθεσης που αναλάβατε στο Ηράκλειο ;
«Ήταν πολλά τα ακίνητα, ακίνητα αρκετά μεγάλης αξίας, μιας εταιρίας και των εγγυητών. Βγαίνανε στον πλειστηριασμό 6 ακίνητα, ήταν επαγγελματικά τα ακίνητα και το σπίτι του εγγυητή και ακυρώθηκε η διαδικασία πλειστηριασμού για όλα τα ακίνητα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη συλλογή των εγγράφων για να ξεκινήσουμε την διαπραγμάτευση. »