«Νερό Κοινωνικό Αγαθό ή εμπόρευμα για τις ανάγκες των λίγων; Η πρόταση του ΚΚΕ»

Δημοσιεύτηκε στις 18/07/2024 15:07

«Νερό Κοινωνικό Αγαθό ή εμπόρευμα για τις ανάγκες των λίγων; Η πρόταση του ΚΚΕ»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ για το νερό

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, χθες Τετάρτη 17/07, η εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ με θέμα: «Νερό Κοινωνικό Αγαθό ή εμπόρευμα για τις ανάγκες των λίγων; Η πρόταση του ΚΚΕ», με κεντρικό ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ. Η εκδήλωση αποτέλεσε συνέχεια και κορύφωση της συζήτησης που οργάνωσε αυτή την περίοδο η Κομματική Οργάνωση Ηρακλείου του ΚΚΕ με φορείς της περιοχής.

Μετά την κεντρική ομιλία παρέμβαση έκανε η Λίνα Ανδρουλάκη, δημοτική σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση με κατοίκους από διάφορες περιοχές της  πόλης του Ηρακλείου αλλά και την ύπαιθρο να παίρνουν τον λόγο και να αναδεικνύουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Επίσης, παρευρέθηκαν πρόεδροι και εκλεγμένα μέλη Δημοτικών-Τοπικών Κοινοτήτων του Δ. Ηρακλείου.

Στην κεντρική ομιλία, ο Μανώλης Συντυχάκης παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ, ανέδειξε το κεντρικό ζήτημα «ότι σήμερα το νερό αντιμετωπίζεται από το κράτος, την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες τις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, την Περιφέρεια και τις δημοτικές αρχές ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό». Στη συνέχεια τόνισε ότι η πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού, όπως και άλλων κοινωνικών αγαθών όπως η ενέργεια, πολιτική που υιοθετούν όλα τα κόμματα της ΕΕ, εντάσσεται στη λογική «κόστος-όφελος», αφού «για να φτάσει το νερό στο σημείο να είναι κατάλληλο για ύδρευση και άρδευση υπάρχουν έξοδα για γεωτρήσεις, φράγματα, δίκτυα και άλλες υποδομές, έξοδα που θα έπρεπε να πληρώνει το κράτος από τα έσοδα της φορολογίας που πληρώνουμε όλοι και όχι να τα τιμολογεί και να μας τα χρεώνει…μιας και επιδίωξη όλων αυτών δεν είναι η διαχείριση του νερού προς όφελος των λαϊκών νοικοκυριών και βιοπαλαιστών αγροτών, του λαού μας για φθηνή και αποτελεσματική άρδευση και ύδρευση αλλά το κέρδος».

Στη συνέχεια ανέδειξε τις συνέπειες από την εφαρμοζόμενη πολιτική και την προσπάθεια κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών να μεταφέρουν την ευθύνη στον ίδιο τον λαό. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η επίκληση στην κλιματική αλλαγή δε μπορεί να κρύψει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κομμάτων που ακολουθούν τις οδηγίες της ΕΕ (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά κα) και από το 2003 και μετά, οπότε η ελληνική νομοθεσία εναρμονίστηκε με αυτές,  υιοθέτησαν και υλοποίησαν την αντιλαϊκή πολιτική τιμολόγησης του νερού, διαμόρφωσαν το πλαίσιο πλήρους εμπορευματοποίησής του (…) Η απουσία έργων ύδρευσης και άρδευσης δεν είναι αβλεψία, είναι συνειδητή επιλογή (…) είναι συνειδητή επιλογή η υιοθέτηση από όλα τα άλλα κόμματα της κατεύθυνσης της «πράσινης μετάβασης», των «πράσινων επενδύσεων»…της ενσωμάτωσης των ευρωπαϊκών οδηγιών που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση του νερού, στην αύξηση του κόστους του για τον λαό και προωθούν τις ιδιωτικές επενδύσεις στον κλάδο (…) Η λειψυδρία που επικαλούνται, για να ρίξουν την ευθύνη στον λαό και να του ζητήσουν να περιορίσει την κατανάλωση, να μην είναι δήθεν σπάταλος, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις των κομμάτων της ΕΕ και υλοποίησαν οι μέχρι τώρα δημοτικές αρχές, που κρίνουν ως μη επιλέξιμα έργα αντιπλημμυρικά, αντιμετωπίζουν ως κόστος έργα και υποδομές (μικρά φράγματα ανάσχεσης, λιμνοδεξαμενές, καλλιέργεια πηγών κα). Σε αυτά τα πλαίσια το κεφάλαιο και το κράτος χρηματοδοτούν με το σταγονόμετρο έργα για αύξηση της προσφοράς-επάρκειας του νερού και αντίθετα δίνουν προτεραιότητα σε δράσεις περιορισμού της ζήτησης από τους ατομικούς καταναλωτές. Από την άλλη όμως, δεν περιορίζουν την κατανάλωση για τις τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, τις πισίνες τους και τα γήπεδα γκολφ».

Αποτέλεσμα της παραπάνω πολιτικής είναι τα λαϊκά νοικοκυριά να έρχονται αντιμέτωπα με μία σειρά προβλήματα. Πρώτον, τις «συνεχείς διακοπές νερού λόγω ζημιών και διαρροών στο παλαιωμένο δίκτυο που παραμένει παρά τη μερική αντικατάστασή του. Το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα είναι η κακής ποιότητας νερό λόγω του παλαιωμένου δικτύου που συνδέεται με το καινούργιο και της χρήσης δεξαμενών λόγω της μη συνεχούς παροχής αλλά και της έλλειψης έργων υποδομής. Αποτελεί σκάνδαλο να εξαναγκάζεται όλος ο λαός να αγοράζει εμφιαλωμένο νερό, ιδίως όταν στις πιο μεγάλες εταιρείες εμφιάλωσης νερού στο νησί, βασικοί μέτοχοι είναι οι δήμοι! (…) Ταυτόχρονα η άρδευση που έχει παραμείνει στον Δήμο αποτελεί σοβαρό πρόβλημα καθώς υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δεν έχουν καθόλου αρδευτικό νερό(Κνωσσός, Κυπαρίσσι) αλλά και αυτές που απειλούνται από τη δημοτική αρχή με κλείσιμο των γεωτρήσεων λόγω ενεργειακού κόστους…».

«Ταυτόχρονα, υπάρχουν μία σειρά μέτρα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα παραπάνω προβλήματα της περιοχής μας αλλά προσκρούουν στο κόστος:

Η υλοποίηση του σχεδιασμού για 4 ακόμα φράγματα: το φράγμα του Λαδούκου, το φράγμα των Δαφνών, το φράγμα των Ασιτών και, τέλος, η διευθέτηση του Γιοφύρου και ένα φράγμα που απαιτείται στο ξεκίνημα του ποταμού που θα βοηθούσαν να μην χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού στην θάλασσα.
Η αξιοποίηση του νερού από τον Αλμυρό. Υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω αξιοποίηση με ανόρυξη νέων γεωτρήσεων, η αξιοποίηση των γλυκών νερών που εκρέουν για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Η συντήρηση και καθαρισμός των γεωτρήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα για την καλύτερη απόδοσή τους, όπως και η ανόρυξη νέων γεωτρήσεων σε θέσεις με επάρκεια νερού καλής ποιότητας.
Η διερεύνηση και εμπλουτισμός υδροφόρων οριζόντων. Υπάρχουν τομείς που μπορούν να γίνουν εμπλουτισμοί από βρόχινα νερά.
Η πλήρης αντικατάσταση των δικτύων με αντιμετώπιση των διαρροών, νέο δίκτυο ανεξάρτητο του παλιού στο Ηράκλειο ώστε να μην αναμιγνύονται τα ύδατα.
Η δημιουργία ταμιευτήρων μικρών και μεγάλων για την εξασφάλιση σημαντικών ποσοτήτων νερού άρδευσης για τη γεωργία.
Η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων για άρδευση (βιολογικοί καθαρισμοί) που θα πρέπει να επεκταθεί για το σύνολο των ποσοτήτων, ιδιαίτερα για τις περιοχές που υπάρχει αυξημένη ζήτηση για άρδευση καλλιεργειών. Κεντρικό σχέδιο για  τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό ανά δημοτική ενότητα στην ύπαιθρο Ηρακλείου.
Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ είπε ότι «προϋπόθεση για την αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης με εργατική κρατική εξουσία, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Μόνο μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ένας Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού μπορεί να κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα».

Τέλος, έκλεισε καλώντας «να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος με αγώνες ενάντια σε κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, με αγώνες για φθηνό και ποιοτικό νερό για όλους τους εργαζόμενους, για πλήρη σταθερή εργασία των εργαζομένων στον κλάδο που να στοχεύουν στην ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού και του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος που την παράγει».

«Οι ριζοσπαστικοί στόχοι πάλης που προτάσσουμε και διεκδικούμε αποφασιστικά και άμεσα είναι:

Να μην συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ, κατάργηση του νέου νόμου και όλου του πλαισίου εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.
Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από τη αύξηση του ενεργειακού κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπισθεί η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσουν οι δημότες τις αυξήσεις αυτές.
Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται, όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών για τον λαό, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας.
Την κατάργηση του ΦΠΑ στη τιμή του νερού.
Χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, άμεση υλοποίηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων υποδομής, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης.
Επειδή πολύ συζήτηση γίνεται για τα νέα υδρόμετρα, απαιτούμε, με την αλλαγή υδρομέτρων απαλλαγή από χρέη καθώς αυτά δεν έγιναν με υπαιτιότητα πολιτών. Οι χρεώσεις να είναι σε χαμηλή βαθμίδα, όχι με κλιμάκωση. Αν κάτι αποδεικνύεται με την τοποθέτηση των νέων υδρομέτρων είναι το μεγάλο πρόβλημα της αντιλαϊκής τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΗ και όχι αν τα υδρόμετρα μετράνε αέρα».
Στην παρέμβασή της η Λίνα Ανδρουλάκη ανέδειξε πιο συγκεκριμένα τις συνέπειες που αντιμετωπίζουν διάφορες περιοχές του Δήμου Ηρακλείου από την πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού με ευθύνη και της δημοτικής αρχής. Δήλωσε ότι το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση θα «συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε στη Βουλή και την Τοπική Διοίκηση όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Ότι οι κομμουνιστές και οι φίλοι συμπορευόμενοι στις γειτονιές πρωτοστατούμε στον συλλογικό οργανωμένο αγώνα διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων» και τόνισε ότι «αποτελεί μονόδρομο για τους κατοίκους να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από τους μαζικούς τους φορείς απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και χρειάζεται άμεσα η δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει. Μερικά από αυτά είναι:

Στην περιοχή της Κνωσσού και το Κυπαρίσσι να εξασφαλιστεί επαρκές αρδευτικό νερό.
Στο Βενεράτο να αναβαθμιστεί ο βιολογικός καθαρισμός και να διαχωριστούν τα δίκτυα όμβριων από τα λύματα.
Στην Αυγενική να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο αντλιοστάσιο λυμάτων.
Στα Κεράσια να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς βλάβες στην άρδευση λόγω των συνεχών αλλαγών στην πίεση.
Στις Κάτω Ασίτες να κατασκευαστεί υδατοδεξαμενή άρδευσης 800κ.μ. στην τοποθεσία Πλαγάκι.
Στην Πυργού υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης των αγωγών ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων υδάτων.
Στον Αγ. Συλλά να μετατοπιστούν οι αγωγοί άρδευσης από ιδιοκτησίες».


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook