Νέο πλήγμα: Μείωση 10% στις κρητικές εξαγωγές λόγω λαδιού
Για τις κρητικές εξαγωγές μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Άλκης Καλαμπόκης.
«Όταν ένας εξαγωγέας θέλει να στείλει τα προϊόντα στο εξωτερικό, είναι καλό να κάνει τη λεγόμενη ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων. Να πάει σε έναν ασφαλιστικό οργανισμό, όπου λέει ότι θέλει κάποιος να αγοράσει τα προϊόντα του στο εξωτερικό, και έρχεται ο ασφαλιστικός οργανισμός και λέει «στο ασφαλίζω τόσο τις %» ανάλογα τον πελάτη. Στα 7 χρόνια που η Ελλάδα είχε αποκλειστεί από τον κατάλογο των χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους είχε μεγάλη δυσκολία το θέμα της ασφάλισης» δήλωσε ο κ. Καλαμπόκης ενώ συμπλήρωσε: «Δεν σημαίνει ότι δεν μας ασφάλιζαν αλλά όταν η Ελλάδα ήταν off risk ο ασφαλιστικός οργανισμός είχε απέναντι του μια οδηγία που έλεγε ότι η Ελλάδα είναι χώρα υψηλού κινδύνου άρα θα έπρεπε αυτός να αναλαμβάνει τον κίνδυνο. Αυτό δημιουργούσε θέμα στην καθημερινότητα. Τώρα η άρση αυτού του εμποδίου που λύνει στο τέλος του χρόνου, δίνει μια ανάσα. Πολλές φορές είχαμε τον κίνδυνο και της μη καλής εμπορικής φήμης με τους συνεργάτες μας. Η άρση αυτή θα βοηθήσει να πάμε καλύτερα στις εξαγωγές».
Για το αν το μέτρο αυτό θα διευκολύνει την κατάσταση ο κ. Καλαμπόκης σχολίασε: «Θα διευκολύνει την διαδικασία, είναι θετικό μέτρο και όταν στηλιτεύουμε κάτι και αυτό φεύγει, πρέπει κι εμείς να το χαιρετίσουμε κατάλληλα. Θα διευκολύνει τις συναλλαγές και είναι πολύ σημαντικό, δεν θεωρώ όμως ότι θα παίξει μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση των μεγεθών των ελληνικών εξαγωγών. Στα χρόνια της κρίσης, οι ελληνικές εξαγωγές είχαν σημειώσει καλές κριτικές. Για το 2019, η πτώση εκτιμούμε για την Κρήτη είναι 10%, που σημαίνει ότι θα έχουμε μια απώλεια γύρω στα 50 εκ. αυτά είναι ζωντανό χρήμα το οποίο λείπει. Γιατί οι κρητικές εξαγωγές είναι θεματικές. Όταν βασιζόμαστε σε ένα προϊόν και αυτό έχει κρίση γιατί πχ ο καιρός δεν επέτρεψε, οι καλλιέργειες δεν γίνονται όπως και έχουμε μειωμένη και κακή ποιότητα αυτό θα καταγράψει αρνητικά στο ισοζύγιο των κρητικών εξαγωγών. Το 2020 θα ξεκινήσει με μείωση γιατί όταν δεν έχουμε καλή ποιότητα και λίγη ποσότητα οδηγεί σε μείωση των πωλήσεων. Οι υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων δεν φτάνουν να καλύψουν τη διαφορά, το λάδι και τα κηπευτικά είναι το 90% των τροφίμων και των ποτών στις εξαγωγές μας. Ο δεύτερος κλάδος, τα χημικά δεν φτάνει επίσης να καλύψει τη διαφορά. Αυτή η χρονιά είναι μια συνεχόμενη κακή χρονιά και θα έχουμε μείωση».
Σε περίπτωση που τίθεται σε αμφιβολία μια συμφωνία επειδή η ποσότητα είναι λίγη, και αν πρέπει να εισαχθεί λάδι από άλλη χώρα, για να καλυφθεί η συμφωνία, ο κ. Καλαμπόκης απάντησε: «Όταν υπάρχει μια εταιρία στα Χανιά, στο Ηράκλειο κλπ και έχει υπογράψει μια αλυσίδα το εξωτερικού, αν (με αστερίσκο) μπορεί να βρει αυτές τις προδιαγραφές. Πρέπει όμως εμείς να δούμε τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε γιατί μπορούμε να έχουμε συνέχεια στο προϊόν γιατί η κοινή διαπίστωση που κάνουν τα τελευταία χρόνια, είναι ότι κατηγορούν την πολιτεία για τη δακοκτονία. Από την άλλη όμως, αν κάποιος κάνει μια βόλτα θα δει ότι τα δέντρα δεν φροντίζονται όπως παλιά γιατί το εισόδημα έχει μειωθεί κλπ. Έχουμε χρόνια να βγάλουμε καλά λάδια και κάποτε σαρώναμε τους διαγωνισμούς. Πρέπει να δούμε και τη δική μας ευθύνη. Μπορούμε να δώσουμε τα κίνητρα εκείνα, να παίρνουμε ένα καλό προϊόν, ώστε να παίρνει την τιμή του και την αξία του ο παραγωγός για να μη σκοτώσει μια δουλειά και να δώσει τεράστιες ποσότητες; Οι ποσότητες είναι μεγάλες και τα κέρδη μικρά. Εμείς σαν Σύνδεσμος θέλουμε το κρητικό ελαιόλαδο. Αυτό που υπόσχεσαι και γράφεις στο μπουκάλι, αυτό πρέπει να παίρνει ο καταναλωτής».
Ακούστε εδώ όλη την συνέντευξη του κ. Καλαμπόκη: