Νέα σύσκεψη για τα κρούσματα πανώλης – Έκδηλη αγωνία των κτηνοτρόφων
Νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρου Τζεδάκη, του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, δημάρχων και κτηνοτρόφων, μετά τα κρούσματα πανώλης στο νησί.
Έκδηλη είναι η αγωνία για τα αποτελέσματα των υπόλοιπων ελέγχων και το φόβο διασποράς στο νησί με τις υγειονομικές αρχές ,το υπουργείο και την Περιφέρεια να διαβεβαιώνουν ότι γίνεται κάθε προσπάθεια να μην επεκταθεί το πρόβλημα σε άλλες περιοχές.
Παράπονα υπάρχουν από τους κτηνοτρόφους και για το ύψος της αποζημίωσης των πληγέντων ενώ από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης.
Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα είχε ανακοινωθεί ότι ξεκινάει ο έλεγχος των εκτροφών στη ζώνη των δέκα χιλιομέτρων, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως όσα προβλέπει το πρωτόκολλο στις περιπτώσεις εκδήλωσης πανώλης.
Σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης όλες οι παράλληλες ενέργειες που προβλέπονται για την απολύμανση και την προστασία των υπόλοιπων περιοχών, μετά τα κρούσματα πανώλης που εντοπίστηκαν στην Κρήτη.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους ότι η περιφέρεια στέκεται στο πλευρό τους, και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να στηριχθεί ο παραδοσιακός και ιδιαίτερα σημαντικός για την οικονομία του νησιού, κλάδος.
Παράλληλα όπως τονίστηκε, από σήμερα ξεκίνησαν οι έλεγχοι στη ζώνη των 10 χιλιομέτρων από τα δύο ποιμνιοστάσια όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα. Τους ελέγχους σε 81 εκτροφές διενεργούν 8 κλιμάκια από κτηνίατρους και το κάθε κλιμάκιο αποτελούν δύο κτηνίατροι που έχουν έρθει από Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές για να ενισχύσουν την προσπάθεια. Μάλιστα δεν αποκλείεται οι έλεγχοι να επεκταθούν και στα 13 χιλιόμετρα.
Δ. Βρύσαλης: “Συγχορδία” του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με την περιφέρειά προσπαθεί να εφησυχάσει
Αναφερόμενος στη σημερινή σύσκεψη ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Βρύσαλης ανέφερε:
Είναι εύλογη η ανησυχία που βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, με την εμφάνιση κρουσμάτων της πανώλης των αιγοπροβάτων στην ΠΕ Ηρακλείου. Η νόσος έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες επιδημίες που τα τελευταία χρόνια έχουν στην κυριολεξία γονατίσει τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα και στα χίλια δυο προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν με το κόστος παραγωγής, κτλ.
Η προσπάθεια εφησυχασμοί από πλευράς περιφερειακής αρχής ,η καλλιέργεια καλού κλίματος με την κυβέρνηση , η προσμονή ικανοποιητικών αποζημιώσεων δεν πρέπει να εξαπατήσει κανέναν κτηνοτρόφο Αν και έχουν περάσει πάνω από 20 μέρες από το πρώτο κρούσμα στην χώρα μας, η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι σε θέση ακόμα να εξηγήσουν πως εισήλθε και αντί να ενισχύσει με μόνιμο και επαρκές επιστημονικό προσωπικό τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και με έκτακτα μέτρα, μένει μόνο στην απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων.
Όσο και να προσπαθεί να εφησυχάσει η “συγχορδία” του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με την περιφέρειά ,στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι παντελώς ανίκανος να μας προστατεύσει και να προλάβει τη μεταδοτική νόσο. Οι όποιες παρεμβάσεις της για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου δεν είναι παρά ημίμετρα, όπως η γενική καραντίνα και το κλείσιμο των σφαγείων και ρίχνοντας έτσι όλο το βάρος στην ατομική ευθύνη και στην προσπάθεια των ίδιων των κτηνοτρόφων με τα όποια δικά τους μέσα.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, έχουν υποστελεχωθεί σε τέτοιο βαθμό, που υπάρχουν μόνο 6 κτηνίατροι, όπου κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια με τα λίγα μέσα που διαθέτουν να κάνουν όσους ελέγχους μπορούν. Ενώ την ίδια ώρα τα κρατικά εργαστήρια, επίσης λόγω υποστελέχωσης, αδυνατούν να ανταποκριθούν, καθυστερούν στην έκδοση αποτελεσμάτων, δεχόμενοι πλέον λιγότερα από αυτά τα δείγματα που έχουν συλλεχθεί
Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την αιτία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την εγκληματική πολιτική της ΚΑΠ και της ΕΕ, βάση της οποίας γίνονται αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου και όλα τα εμπορεύματα (όπως είναι και τα ζώα) δεν επιδέχονται κάποιο περιορισμό ή έλεγχο όταν έρχονται από χώρα της ΕΕ (όπως η Ρουμανία σύμφωνα με τα στοιχεία των κτηνιατρικών υπηρεσιών που είναι η χώρα όπου «μπήκε» και η πανώλη), κάτι που προφανώς ευνοεί την μετάδοση ασθενειών
Με τα ημίμετρα της κυβέρνησης, με την γενική καραντίνα και το κλείσιμο των σφαγείων, υπάρχει ο κίνδυνος οι μεγαλέμποροι να το εκμεταλλευτούν ως αφορμή και να εισάγουν κρέατα αμφιβόλου ποιότητας για να τα διοχετεύσουν στην αγορά.
Για άλλη μια φορά ο κρατικός μηχανισμός – ικανότατος όταν πρόκειται να υπηρετήσει τις επιδιώξεις των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων – αποδεικνύεται παντελώς ανίκανος να προστατεύσει τη λαϊκή περιουσία, να προλάβει τη μεταδοτική νόσο, που είναι προφανές ότι προήλθε από ανεξέλεγκτη εισαγωγή από άλλη χώρα Οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας πρέπει την οργή τους και την αγανάκτηση τους να την κάνουν οργανωμένο αγώνα
Η κυβέρνηση να μην το παίζει Πόντιος Πιλάτος. Να ανακοινώσει τώρα, επίσημα, πώς εισήλθε η πανώλη των αιγοπροβάτων στη χώρα και πώς αυτή έφτασε στη Θεσσαλία. Με ευθύνη της να εντοπιστεί η διασπορά της νόσου και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτή να μην εξαπλωθεί. Να εξασφαλιστούν η πλήρης, στο 100% της ζημιάς, αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους και η στήριξη με ζωοτροφές και απολυμαντικά των κτηνοτρόφων, που θα υποχρεωθούν να θέσουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα. Να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας με όλο το απαραίτητο μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό.