Νέα διεθνής διάκριση για τον Πυρηνικό Ιατρό – Ερευνητή του ΙΤΕ Γ. Παπαδάκη
Το βραβείο καλύτερης διεθνούς ανακοίνωσης (International Best Abstract Award) απέσπασε ο Πυρηνικός Ιατρός και Κύριος Ερευνητής του ΙΤΕ κ. Γεώργιος Ζ. Παπαδάκης, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης που διεξήχθη στο Τορόντο του Καναδά.
Η εργασία στην οποία απεδόθη το βραβείο αναφέρεται στην ανάπτυξη καινοτόμου ραδιοφάρμακου για την ανίχνευση του λεμφαδένα φρουρού και αποτελεί προϊόν ερευνητικής εργασίας που υλοποιήθηκε στη Μονάδα Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης του ΙΤΕ, της οποίας ο κος Γ.Ζ. Παπαδάκης είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος. Η διάκριση είναι πραγματικά μια κορυφαία αναγνώριση επιστημονικής αριστείας, καθώς προέρχεται από τη σημαντικότερη επιστημονική εταιρεία στο πεδίο της πυρηνικής ιατρικής και μοριακής απεικόνιση παγκοσμίως.
Για αυτή τη διάκριση ο κ. Παπαδάκης, μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ανέφερε: «Eίναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς των τελευταίων ετών και επιτεύχθηκε χάρη στη συνεργασία εξαίρετων συναδέλφων από διαφορετικά πεδία, ραδιοχημικοί, ραδιοβιολόγοι, βιολόγοι, πυρηνικοί ιατροί, ιατροί φυσικής ιατρικής οπού μπορέσαμε στο πεδίο ανίχνευσης που λεμφαδένα φρουρού που έχει ιδιαίτερη αξία, σε ασθενείς με συμπαγείς κακοήθειες, οι οποίες μεθίστανται καταρχάς λεμφογενώς, όπως είναι για παράδειγμα ο καρκίνος του μαστού, η το μελάνωμα, όπου έχει τεράστια σημασία να ανιχνεύεται ο λεμφαδένας φρουρός, να καθορίζεται αν έχει διηθηθεί από καρκινικά κύτταρα ή όχι και βάσει αυτής της πληροφορίας να λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για τη θεραπευτική στρατηγική και τη χειρουργική προσέγγιση την οποία θα ακολουθηθεί σε αυτούς τους ασθενείς. Σε αυτό λοιπόν το πεδίο μπορέσαμε και αναπτύξαμε με τους συνεργάτες μου, στους οποίους επιτρέψτε μου να αφιερώσω απόλυτα αυτή την διάκριση, να αναπτύξουμε ένα καινοτόμο πολυτροπικό ραδιοφάρμακο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από μια απεικονιστικές τεχνικές. Αυτή η συνεισφορά αν θέλετε, απέσπασε τη συγκεκριμένη βράβευση στο Συνέδριο της εταιρείας πυρηνικής ιατρικής και μοριακής απεικόνισης των Ηνωμένων Πολιτειών, που ουσιαστικά έχει την έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είναι μια παγκόσμια επιστημονική εταιρεία.»
Για το αν μπορεί να έχει άμεσα εφαρμογή στην πρακτική ιατρική, αυτή η ανάπτυξη του καινοτόμου ραδιοφαρμάκου ο κ. Παπαδάκης απαντά: «Βεβαίως μπορεί, μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία από το εξωτερικό έχει δείξει ενδιαφέρον για αυτή τη συνεισφορά, προκειμένου να προχωρήσουμε στην μεταφορά αυτής της τεχνολογίας, αυτού του ραδιοφαρμάκου στην καθημερινή Κλινική πράξη. Κι είναι σημαντική, πέραν από το ότι το ραδιοφάρμακο είναι πολυτροπικό, η καινοτομία του είναι πως παρουσιάζει γρηγορότερη απομάκρυνση από το σημείο της ένεσης και μεγαλύτερη πρόσληψη από τον λεμφαδένα φρουρό. Έχει δηλαδή συμπερασματικά, μεγαλύτερη diagnostic performance, διαγνωστική απόδοση στο να ανιχνεύεται ο Λεμφαδένας φρουρός στοιχείο πολύ σημαντικό για την θεραπευτική προσέγγιση ασθενών με συμπαγείς όγκους, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού και το μελάνωμα. Είναι μια έρευνα την οποία θα συνεχίσουμε, θα πραγματοποιήσουμε μεγαλύτερη σειρά πειραμάτων και συγκριτικών μελετών κι ο στόχος είναι να μεταφέρουμε αυτή την καινοτομία στην κλινική πρακτική.»
Για το πόσο μπορεί να βελτιωθεί από τη σημερινή πρακτική η ανίχνευση με το συγκεκριμένο ραδιοφάρμακο, ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε: «Σε όλα τα διαγνωστικά χαρακτηριστικά που αξιολογούμε στα ραδιοφάρμακα για την ανίχνευση του λεμφαδένα φρουρού είναι άνω του 20 και 30% η βελτίωση, η διαγνωστική αποτελεσματικότητα. Είναι μια σημαντική συνεισφορά και γι αυτό άλλωστε απέσπασε βράβευση και ενδιαφέρον για αξιοποίηση, αν αναλογιστεί κανείς κι ότι στην επιστήμη πλέον σήμερα δεν υπάρχουν μεγάλα άλματα.»