Nέα διερεύνηση του θανάτου του εκλιπόντος στρατιώτη M. Τσικνάκη, ζητά ο Μ. Συντυχάκης (video)
«Συζητάμε ένα εξόχως ευαίσθητο και σοβαρό θέμα που χρήζει από την πλευρά της κυβέρνησης αντίστοιχης αντιμετώπισης» τόνισε σήμερα, Δευτέρα, στη Βουλή, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια την Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την επανεξέταση της τραγικής υπόθεσης του εκλιπόντος στρατιώτη (ΠΖ) Μανώλη Τσικνάκη, ο οποίος υπηρετούσε στη Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης και βρέθηκε νεκρός ενώ είχε οριστεί σκοπός στο Παρατηρητήριο Όψεως «Μάτι», με τον θάνατό του να αποδίδεται σε αυτοχειρία.
Όπως εξήγησε, πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, το συμπέρασμα περί αυτοχειρίας ουδέποτε έγινε δεκτό από την οικογένεια του αποθανόντος στρατιώτη, τους γονείς και την αδερφή του, οι οποίοι διόρισαν ως τεχνική σύμβουλο ιατροδικαστή και πραγματογνώμονα, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του στρ/τη δεν ήταν αποτέλεσμα αυτοχειρίας, αλλά ανθρωποκτονίας: «Καταλογίζουν προχειρότητα ως προς τον τρόπο διερεύνησης των συνθηκών θανάτωσής του και προσπάθεια απόκρυψης των πραγματικών ευθυνών που συνιστούν εγκληματική ενέργεια».
Στη συνέχεια, τόνισε πως μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης υπάρχουν μαρτυρίες δύο φαντάρων μέχρι στιγμής που συνυπηρέτησαν με τον Μανώλη και επιβεβαιώνουν το παραπάνω συμπέρασμα. Προκύπτουν επιπλέον στοιχεία από την ένορκη βεβαίωση φαντάρου που ήταν το πρόσωπο συνέδραμε τα στελέχη κατά την ανάβασή τους στον τόπο του συμβάντος και αντίκρισε ιδίοις όμασι το πτώμα του άδικου Μανώλη, ενώ ήταν ο μοναδικός που τη μέρα του άδικου χαμού του ανέβηκε στο σημείο του τραγικού συμβάντος.
Επίσης, δεύτερος φαντάρος που επίσης υπηρετούσε μαζί με τον Μανώλη έδωσε πρόσφατα κρίσιμες και κομβικές πληροφορίες για την ημέρα του συμβάντος και τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων. Οι πληροφορίες που δόθηκαν ρίχνουν φως στην υπόθεση ακόμα περισσότερο και αποκαλύπτουν σοβαρές κρυμμένες πτυχές αυτής.
Ο Μ. Συντυχάκης πρόσθεσε πως η δικογραφία για την υπόθεση του Στρατιώτη Τσικνάκη Εμμανουήλ έχει τεθεί στο Αρχείο κατόπιν έγκρισης του Εισαγγελέως του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, κατόπιν διενέργειας (αστυνομικής) προανάκρισης και προκαταρκτικής εξέτασης, που διεξήχθη στη Μικρονησίδα Ρω, την 27η-06-2018.
Σημείωσε, ακόμα, ότι η οικογένεια του άτυχου νέου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανεξέταση της τραγικής υπόθεσης. Έχουν ήδη δύο φορές υποβάλλει αίτημα Ενώπιον της Εισαγγελίας του Στρατοδικείου Αθηνών περί ανάσυρσης της δικογραφίας από το αρχείο και επανεξέτασης των πραγματικών συνθηκών υπό τις οποίες έλαβε χώρα ο θάνατος του Μανώλη και έχουν προσκομίσει όλα τα νέα στοιχεία, τα οποία έχουν ανακύψει. Αμέσως μετά τις πληροφορίες του δεύτερου φαντάρου, η οικογένεια υπέβαλε μήνυση στις 27 Ιούνη 2024 κατά παντός υπευθύνου, ευελπιστώντας να ριφθεί άπλετο φως στη διερεύνηση του τραγικού γεγονότος του άδικου χαμού του στρατιώτη Τσικνάκη και να διερευνηθούν ορθώς τα πραγματικά αίτια θανάτου του. Ωστόσο, οι αιτήσεις της οικογενείας περί ανάσυρσης της δικογραφίας από το αρχείο απορρίφθηκαν με ένα απλό έγγραφο, δίχως καν αριθμό πρωτοκόλλου, με την αιτιολογία ότι δεν επικαλούνται νέα περιστατικά ή στοιχεία και ότι η υπόθεση έχει ήδη εξεταστεί.
Ο Μ. Συντυχάκης στάθηκε στο γεγονός πως εγείρονται ερωτηματικά: «Πώς γίνεται να υπάρχουν δύο μαρτυρίες φαντάρων, νέα ατράνταχτα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες, ο υπουργός κ. Δένδιας σε Ερώτηση του ΚΚΕ 30/04/2024 με την υπ’ αρ. 4593 για το ίδιο θέμα να απαντάει ότι “σε περίπτωση δε που προκύψουν νέα στοιχεία είναι πρόδηλο ότι θα παρασχεθεί κάθε συνδρομή στο έργο της στρατιωτικής δικαιοσύνης”, η υπόθεση, όμως, να παραμένει στο αρχείο;».
Ως εκ τούτου, ρώτησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να ικανοποιηθεί το αίτημα της οικογένειας Τσικνάκη περί ανάσυρσης της δικογραφίας από το αρχείο, ώστε να επανεξεταστεί η τραγική υπόθεση του εκλιπόντος Στρατιώτη (ΠΖ) Τσικνάκη Εμμανουήλ, με βάσει και τα νέα δεδομένα που προσκομίζει η οικογένεια.
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, έκανε μια λεπτομερή περιγραφή της ερευνητικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε μετά τον θάνατο του άτυχου στρατιώτη, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως ρόλος της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν είναι να αντικαταστήσει τις αρμόδιες αρχές.
Τόνισε πως αποτελεί ζήτημα τιμής για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου να συμβάλλουν στη διερεύνηση των λεπτομερειών των συνθηκών θανάτου του αδικοχαμένου Μανώλη, κάτι το οποίο δεσμεύθηκε ότι θα γίνει, εφόσον, όμως, ο Εισαγγελέας Στρατοδικείου Αθηνών, ο οποίος και είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος, όπως είπε ο υφυπουργός, δώσει εντολή για εκ νέου εκκίνηση της νομικής διαδικασίας.
Ο Μ. Συντυχάκης, από πλευράς του, υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις, γεγονός που, όπως είπε, σημαίνει ότι «πρέπει και πολιτικά η κυβέρνηση να δείξει ιδιαίτερη προσοχή», διευκρινίζοντας πως δεν γίνεται κάποια προσπάθεια να υποκατασταθούν οι αρμόδιες αρχές.
Ειδική αναφορά έκανε σε όλα εκείνα τα στοιχεία και του ιατροδικαστή, αλλά και του εμπειρογνώμονα που διόρισε η οικογένεια, τα οποία προσπεράστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, δεν αξιολογήθηκαν, με αποτέλεσμα η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο, ωστόσο δείχνουν πως πρόκειται για ανθρωποκτονία και για αυτό συντρέχουν λόγοι περαιτέρω διερεύνησης των συνθηκών του θανάτου του στρατιώτη.
Ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε, επίσης, πως «προκαλεί αλγεινή εντύπωση» το γεγονός ότι μια δικογραφία περιφερόταν σχεδόν για μια 5ετία μεταξύ του Αστυνομικού Τμήματος Καστελόριζου και του εισαγγελέα, ενώ δόθηκε τελικά στην οικογένεια με την εκπνοή της 5ετίας και χωρίς τις απαραίτητες φωτογραφίες.
Υπογράμμισε πως το ΚΚΕ αναδεικνύει συχνά τις συνθήκες ζωής και ασφάλειας στα στρατόπεδα, τονίζοντας πως δεν επινοεί προβλήματα, αλλά αναδεικνύει όλα όσα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι φαντάροι. Σε αυτό το σημείο κάλεσε την κυβέρνηση να εισακούσει το αίτημα της οικογένειας και να δεσμευθεί πολιτικά ότι θα επανεξεταστεί η υπόθεση και θα διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια του θανάτου χωρίς ανοχή σε τίποτα και σε κανέναν για να μην υπάρχει καμία σκιά.