Ναυαγοσώστες σε ρόλο … ρυθμιστή!

Δημοσιεύτηκε στις 23/04/2020 16:07

Ναυαγοσώστες σε ρόλο … ρυθμιστή!

Την ώρα που ολόκληρη η χώρα περιμένει οδηγίες από τους επιστήμονες για το πως θα λειτουργήσουν φέτος οι παραλίες – και όχι μόνο – το φετινό καλοκαίρι λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού, οι ναυαγοσώστες έχουν ήδη ξεκινήσει να παίρνουν τα μέτρα τους! Μάλιστα, φαίνεται πως οι ναυαγοσώστες φέτος το καλοκαίρι θα έχουν ακόμη ένα “ρόλο”, αυτόν του ρυθμιστή καθώς θα πρέπει να “ρυθμίζουν” την κίνηση στις παραλίες προκειμένου οι λουόμενοι να τηρούν – στο μέτρο του δυνατού – τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

Αρχικά, όσον αφορά τις ναυαγοσωστικές καλύψεις, σύμφωνα και με τον εκπαιδευτή ναυαγοσωστικής και καταδύσεων Μανώλη Μακριδάκη, κάποιοι δήμοι στην Ελλάδα, έχουν προβεί στην ανακοίνωση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όσον αφορά τις παραλίες. Εδώ στην Κρήτη συγκεκριμένα, ο Δήμος Χανίων έχει ξεκινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες ενώ και ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει βγάλει μια σχετική απόφαση. “Πιστεύω αυτή την εβδομάδα πολλοί περισσότεροι Δήμοι να βγάλουν αποφάσεις εδώ στο νησί μας” επισημαίνει ο κ. Μακριδάκης ενώ συμπληρώνει: “Έχει βγει στην Χίο, στην Κόρινθο, στην Πελοπόννησο σε κάποιες περιοχές, έχει βγει στη Βόρεια Ελλάδα, όχι όμως σε όλες τις παραλίες, γιατί ακόμη τα πράγματα όσον αφορά το αν θα ανοίξει ο τουρισμός και πότε θα απελευθερωθούμε από αυτόν τον ιό, αποφασίζει το κράτος”.

Προβλήματα και στους ναυαγοσώστες

Σύμφωνα με τον κ. Μακριδάκη, ο κορωνοϊός φαίνεται να έχει πλήξει και τους ναυαγοσώστες. Όπως μας εξηγεί μάλιστα ο ίδιος, τα δικαστήρια είναι κλειστά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν τα χαρτιά που χρειάζονται για τον διαγωνισμό. “Οι ναυαγοσώστες έχουν και άλλο θέμα. Κλείνουν ραντεβού αλλά πολύ μακρόχρονα ή δεν κλείνουν καθόλου ραντεβού, επομένως δεν μπορούν να βγάλουν χαρτιά, τα δικαστήρια είναι κλειστά οπότε δεν μπορούμε να βγάλουμε ποινικά μητρώα κλπ, οι εφορίες υπολειτουργούν, θέλουμε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, υπάρχει ένα πρόβλημα σε αυτό θα δούμε τι θα γίνει. Πιστεύω θα λυθούν αυτά τα προβλήματα γιατί και ο τουρισμός θα πάει πιο πίσω”.

Ναυαγοσώστες σε ρόλο … ρυθμιστή 

Ως “επιτακτική” χαρακτηρίζει ο κ. Μακριδάκης την ανάγκη να καλυφθούν οι θέσεις των ναυαγοσωστών, καθώς φέτος θα παίξουν κι άλλο έναν ρόλο στην παραλία … εκείνον του ρυθμιστή! Ο ναυαγοσώστης θα φροντίζει “με ευγενικές παρατηρήσεις” οι λουόμενοι να κρατάνε τις απαραίτητες αποστάσεις, να σέβονται την περιοχή που κολυμπούν αλλά να υπάρχει μια γενική καθαριότητα.  “Όσον αφορά την κάλυψη των θέσεων πάντα, είχαμε θέμα στην ναυαγοσωστική κάλυψη και ακόμη και κάποιοι μικροί δήμοι και κάποια ξενοδοχεία δεν συμμορφώνονταν με την διάταξη. Θεωρώ κατά τη γνώμη μου, ότι είναι επιτακτική ανάγκη φέτος να καλυφθούν όλες οι θέσεις και στις παραλίες και στα ξενοδοχεία να μπουν παντού ναυαγοσώστες γιατί και ο ναυαγοσώστης θα παίξει και έναν άλλο ρόλο στην παραλία, του ρυθμιστή πάντα με ευγένεια” επισημαίνει ο κ. Μακριδάκης ενώ τονίζει πως “δεν είμαστε μονάδα καταστολής”. “Με μια ευγενική παρατήρηση στον λουόμενο να κρατάνε κάποιες αποστάσεις, να σέβονται την περιοχή που κολυμπούν, να υπάρχει μια γενική καθαριότητα, να απομακρύνονται και να ειδοποιούνται εγκαίρως οι υπηρεσίες των κατά τόπων δήμων να κάνουν αποκομιδή των σκουπιδιών. Να υπάρχει μια καθαρή παραλία, μια παραλία που θα είναι οι λουόμενοι σε απόσταση και έτσι θα απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα με περισσότερη ασφάλεια. Δεν μας συμφέρει και εμάς να έχουμε περιστατικά, κι εμείς εργαζόμενοι είμαστε και όλοι οι ξενοδόχοι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, και οι ναυαγοσώστες που δουλεύουν σε ξενοδοχεία και σε παραλίες, αν έχουμε ένα κρούσμα θα έχουμε πρόβλημα και στον τουρισμό αλλά και στην υγεία μας”.

Αποστείρωση στους ρυθμιστές 

Ο κ. Μακριδάκης έχει έρθει σε επικοινωνία με κάποια καταδυτικά κέντρα στην Ελλάδα – καθώς και ο ίδιος έχει καταδυτικό κέντρο – και αποφασίστηκε να τοποθετηθούν κλίβανοι στα κέντρα προκειμένου να αποστειρώνονται οι ρυθμιστές. “Το σύστημα δηλαδή που μπαίνει στο στόμα για να αναπνεύσει ο τουρίστας μέσα στο νερό. Θα απολυμαίνεται, θα μπαίνει σε σακούλα και θα την ανοίγει ο λουόμενος που θα αποφασίζει να κάνει μια κατάδυση θα την ανοίγει αυτός ο ίδιος με τα δικά του χέρια και επίσης οι φόρμες κατάδυσης που έτσι κι αλλιώς κάθε χρόνο έμπαιναν σε σαπούνια και μπεταντίν τώρα αυτή η διαδικασία με καλαίσθητα δοχεία θα γίνεται μπροστά στα μάτια πελατών μας. Θα υπάρχει ένα δοχείο με καθαρό νερό, το οποίο θα είναι περίπου μισό κυβικό, και το ίδιο δοχείο από δίπλα με σαπούνι ή μπεταντίν μέσα. Γιατί και αυτό το μέτρο πιστεύω θα κρατήσει και έπρεπε να υπάρχει και στο παρελθόν καθώς η υγιεινή ασφάλεια είναι ότι καλύτερο”.

Τι ισχύει για το ωράριο των ναυαγοσωστών;

Όσον αφορά το ωράριο για τους ναυαγοσώστες, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του κ. Μακριδάκη, από το 2000 που βγήκε η νομοθεσία μέχρι και το 2018 που άλλαξε η νομοθεσία ήταν 10.30 – 17. 30. Τώρα, με πληροφορίες του κ. Μακριδάκη, έχει γίνει 10.00 – 18.00 μισή ώρα παραπάνω δηλαδή. “Αυτό δεν ξέρω αν θα δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά τους ναυαγοσώστες αν θέλουν περισσότερα χρήματα τα παιδιά που θα κατέβουν στις παραλίες ή αν οι δήμοι δώσουν παραπάνω χρήματα στις προκηρύξεις. Πάντως θεωρώ ότι είναι ένα καλό μέτρο γιατί με το θέμα που έχουμε τώρα καλύτερα να υπάρχει ένα μάτι κι ένα αυτί παραπάνω στην παραλία, γιατί όπως έχω πει πολλές φορές είμαστε το μάτι και το αυτί του Λιμεναρχείου κι είμαστε υπό την αιγίδα των κατά τόπων Λιμενικών Αρχών και εκτελούμε δικές τους εντολές”.

“Θεωρώ φέτος, και μόνο από το Λιμεναρχείο, ίσως και άτυπα να μας δώσει μια παραπάνω αρμοδιότητα για να μπορέσουμε να επιτηρούμε καλύτερα και εκτελούμε το κοινωνικό λειτούργημα του ναυαγοσώστη με ασφάλεια και αυτό πρέπει να περάσουμε και στους λουόμενους. Ότι έρχεστε εδώ στον τόπο μας, έχουμε καθαρά νερά, καθαρές θάλασσες, υπάρχει ασφάλεια στην παραλία, ο ναυαγοσώστης είναι υγιής, ελέγχεται από το Λιμεναρχείο και αυτό προσπαθούμε να περάσουμε και στους λουόμενους ότι θα κρατάτε μια απόσταση ασφαλείας, αν κάποιος έχει πρόβλημα άνθρωποι είμαστε καλό να το δηλώσει, και εμείς θα μεριμνήσουμε γρήγορα για να γίνει η απαιτούμενη διαδικασία” κατέληξε ο κ. Μακριδάκης.

Ακούστε εδώ τις δηλώσεις του κ. Μακριδάκη: