Να μπει η κρητική γραβιέρα στα σχολικά γεύματα ζητά ο Β.Σμπώκος
Απαντήσεις από την Περιφερειακή διοίκηση Κρήτης ζητά ο Περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου κ.Βασίλης Σμπώκος, για το θέμα των αδιάθετων ποσοτήτων γραβιέρας ΠΟΠ, τη μείωση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλατος στον παραγωγό και το αυξημένο κόστος παραγωγής που βιώνουν οι παραγωγοί με την έναρξη της νέας γαλακτικής περιόδου.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
“Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Ευάγγελο Ζάχαρη
Κύριε πρόεδρε
Ερχόμενος σε επαφή την τελευταία χρονική περίοδο με τυροκόμους της Κρήτης, διαπίστωσα ότι υπάρχει στις αποθήκες πολλών από αυτούς, τόνοι γραβιέρα απούλητοι.
Επειδή απ’οτι μου λένε, δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα, για να απορροφηθεί άμεσα η συγκεκριμένη περιοχή από την κατανάλωση, οι συνέπειες θα είναι άσχημες για την αιγοπροβατοτροφία της Κρήτης.
Βρισκόμαστε στην αρχή της νέας γαλακτικής περιόδου και αυτό που αφήνεται να εννοηθεί από τους εμπλεκόμενους είναι, ότι η τιμή παραγωγού θα είναι μικρότερη 10 έως 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
Αντίστοιχα οι πρώτες ύλες για την παραγωγή ζωοτροφών εμφανίζονται σταθερά ανοδικές και σε συνδυασμό με το ακριβό ρεύμα και καύσιμο αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.
Με δεδομένο όλα τα παραπάνω ερωτάται η Περιφερειακή διοίκηση Κρήτης.
1.Ποιά είναι γραμμή αντίδρασης και διεκδίκησης προς το Κεντρικό Κράτος για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων παραγωγών της Κρήτης που βρίσκονται σε μία κατάσταση αβεβαιότητας, για το αν αξίζει να ασχοληθούν με την παραγωγική διαδικασία;
2.Εχει εξεταστεί το ενδεχόμενο εκ νέου πρότασης προς το αρμόδιο Υπουργείο, για να συμπεριληφθεί κατά παρέκκλιση στα προϊόντα των σχολικών γευμάτων και λοιπών ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η γραβιέρα ΠΟΠ Κρήτης;
Βασίλης Μιχ. Σμπώκος
Περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου