Να ανακληθεί η υπουργική απόφαση για το καθηκοντολόγιο των Βοηθών Νοσηλευτών

Δημοσιεύτηκε στις 15/09/2022 20:07

Να ανακληθεί η υπουργική απόφαση για το καθηκοντολόγιο των Βοηθών Νοσηλευτών

«Να ανακληθεί η υπουργική απόφαση για το καθηκοντολόγιο των Βοηθών Νοσηλευτών που διατηρεί την αδικία σε βάρος τους, διαιωνίζει τη πολυδιάσπαση των νοσηλευτών» διεκδικεί η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΑΣΥ) καθώς και «να καθιερωθεί μια ενιαία κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού, με Πανεπιστημιακή εκπαίδευση».

Όπως αναφέρει η ΑΣΥ, «αγανάκτηση σε χιλιάδες νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές προκαλεί η απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση Γ6/Γ.Π.οικ. 46042/2022 – ΦΕΚ 4209/Β/8-8-2022 “Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών-τριών Νοσοκομείων και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ, καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”, η οποία:

διατηρεί την αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών και ταυτόχρονα τους αναθέτει επιπλέον αλλότρια καθήκοντα, όπως: “μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων, εγγράφων, φακέλων ασθενών και άλλων αντικειμένων, από το ένα νοσηλευτικό τμήμα σε άλλο, στο φαρμακείο ή όπου αλλού παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊστάμενου ή του υπεύθυνου νοσηλευτή” ενώ την ίδια ώρα δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών των σχολών των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών.
διαιωνίζει την πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές και καλλιεργεί παραπέρα το “διαίρει και βασίλευε” ακόμα και μέσα στο ίδιο τμήμα, δεδομένου ότι αναθέτει την “αποκλειστική ευθύνη για την εκτέλεση επιπλέον νοσηλευτικών πράξεων από βοηθό νοσηλευτή στον υπεύθυνο νοσηλευτή, ο οποίος φέρει την ευθύνη να κρίνει εάν ο Βοηθός Νοσηλευτής δύναται να εκτελέσει”.
οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας εκατοντάδων νοσηλευτικών τμημάτων σε δεκάδες νοσοκομεία πανελλαδικά, ειδικά στις σημερινές συνθήκες μεγάλης υποστελέχωσης – που επιδεινώνεται από τις αναστολές εργασίας χιλιάδων συναδέλφων – και σε συνδυασμό με την αύξηση του φόρτου εργασίας των νοσηλευτών από την εισαγωγή των εντύπων του ΟΔΙΠΥ Α.Ε.
Συνεχίζοντας η ΑΣΥ τονίζει ότι «με το κόλπο της ανάθεσης-εκχώρησης αρμοδιότητας:

Παγιώνεται η στρεβλή κατάσταση να εργάζεται ένας βοηθός νοσηλευτή εκτελώντας πλήρη καθήκοντα νοσηλευτή και να πληρώνεται πολύ λιγότερα από ένα νοσηλευτή, εξασφαλίζοντας έτσι φθηνότερο εργατικό δυναμικό για κράτος και εργοδότες.

Αυξάνεται η κλινική και νομική ευθύνη αλλά και η εντατικοποίηση του “αναθέτοντα” νοσηλευτή, ο οποίος χρεώνεται τον έλεγχο και την ευθύνη για πράξεις άλλων, τους οποίους οφείλει να αξιολογεί καθημερινά».

Όπως υπογραμμίζει, «είναι φανερό ότι η πρόσφατη υπουργική απόφαση για το καθηκοντολόγιο εντάσσεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ένταση της εκμετάλλευσης και των διαχωρισμών σε βάρος όλου του νοσηλευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα σε βάρος των ΔΕ συναδέλφων, στα πλαίσια της επέκτασης λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που “ανοίγει η συζήτηση” για τη νοσηλευτική εκπαίδευση, τα καθηκοντολόγια των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών και τη θεσμοθέτηση ενιαίου ή ξεχωριστών νοσηλευτικών κλάδων. Είναι σταθερή η επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων (2014 κυβέρνηση ΝΔ, 2017-2018 κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, 2020 ξανά κυβέρνηση ΝΔ) να καλλιεργήσουν ένα συνδυασμό αυταπάτης στους ΠΕ και ΤΕ νοσηλευτές και αντιπαράθεσης με τους ΔΕ νοσηλευτές, επομένως να είναι καλύτερα ελεγχόμενοι προκειμένου να υλοποιείται όλο το αντεργατικό σχέδιό τους χωρίς ουσιαστική αντίσταση.

Για αυτό καμία κυβέρνηση δεν κατήργησε τους νοσηλευτές πολλών ταχυτήτων, αλλά αντίθετα θεσμοθέτησε την κατηγοριοποίηση που υπάρχει στο επάγγελμα και κατ’ επέκταση την κατηγοριοποίηση των παρεχόμενων νοσηλευτικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης η ΑΣΥ επισημαίνει ότι, «οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, οι άθλιες συνθήκες εργασίας, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τα προβλήματα των νέων μητέρων ή των μονογονεϊκών οικογενειών δεν θα λυθούν από κανένα καθηκοντολόγιο αλλά απαιτεί αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, ανάκληση των αναστολών εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά».

Καταλήγει σημειώνοντας ότι, «η μόνη πρόταση που συμβάλλει στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλου του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των αναγκών των ασθενών είναι η κατάργηση της πολυδιάσπασης και η δημιουργία μίας, ενιαίας κατηγορίας, με Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Παιδείας και Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Διεκδικούμε: Να ενταχθούν άμεσα οι ΤΕ νοσηλευτές στην ΠΕ κατηγορία (δεδομένου ότι οι σχολές τους έχουν μετατραπεί σε ΑΕΙ). Να αναγνωριστεί η προσφορά των ΔΕ βοηθών νοσηλευτών (που χρόνια εκτελούν καθήκοντα νοσηλευτών) με αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας σε βάρος τους και να τους δοθεί η δυνατότητα ένταξης στην ΠΕ κατηγορία αφού φοιτήσουν στις δημόσιες ανώτατες σχολές με διευκολύνσεις και εκπαιδευτικές άδειες».


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook