Ν. Χαλκιαδάκης: “Ανάμεικτα τα συναισθήματα για την επανεκκίνηση του τουρισμού”
“Παρά το θετικό πρώτο βήμα που σημειώθηκε, συνεχίζει να είναι αμφίβολη η δυνατότητα των ξενοδόχων να λειτουργήσουν όπως και στο παρελθόν ως μοχλός οικονομικής ευρωστίας και στήριξης των εργαζομένων και της τοπικής οικονομίας” τονίζει σε δήλωση του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, σχολιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Χαλκιαδάκη:
“Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκε ο κλάδος του τουρισμού του Ηρακλείου τις εξαγγελίες των μέτρων για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα. Ορθώς η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στην απασχόληση, αφού ο κλάδος της φιλοξενίας απασχολεί τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στη χώρα. Σε συνέχεια της, πράγματι, εξαιρετικής διαχείρισης της οικονομικής κρίσης καλούμαστε να ανεβάσουμε ταχύτητα για να σώσουμε ότι σώζεται από τον ελληνικό τουρισμό. Αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς το ελληνικό χαμόγελο που έχει παγώσει με την κρίση του κοροναϊού. Απαιτούνται βέβαια πολλές διευκρινιστικές απαντήσεις αφού κάποιες από τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις δεν είναι αρκετά σαφείς.
Υπάρχουν όμως και μία σειρά θέματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα και στα οποία απαιτείται άμεση τοποθέτηση των αρμόδιων, αφού δεν μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός για τη λειτουργία των ξενοδοχείων χωρίς αυτά.
Τα υγειονομικά μέτρα, η ενίσχυση της ρευστότητας των ξενοδοχείων, αλλά και ζητήματα όπως η διασφάλιση των ξενοδοχείων από τις γκρίζες ζώνες μεταξύ των διαφόρων πολιτικών που υιοθετούνται μεταξύ αεροπορικών εταιρειών, οδικών μεταφορών και ξενοδοχείων, συνεχίζουν να προβληματίζουν και να αποθαρρύνουν. Σημειώνω ότι η μέχρι τώρα προβλεπόμενη κίνηση στη χώρα μας κινείται σε μονοψήφιο αριθμό σε σχέση με την περασμένη χρονιά και είναι ορατός ο κίνδυνος η προσφορά κλινών να υπερβαίνει κατά πολύ τη ζήτηση με συνέπεια την οικονομική καταστροφή των ξενοδόχων.
Τέλος, αν και δεν είναι ζήτημα που αφορά άμεσα την κυβέρνηση, οφείλουμε να μεταφέρουμε το κλίμα που έρχεται από τους ξένους tour operators πού ασκούν ακραίες πιέσεις σε τιμές και όρους πληρωμής τους οποίους δεν αντέχει ο ξενοδοχειακός κλάδος.
Τούτων δεδομένων, και παρά το θετικό πρώτο βήμα που σημειώθηκε, συνεχίζει να είναι αμφίβολη η δυνατότητα των ξενοδόχων να λειτουργήσουν όπως και στο παρελθόν ως μοχλός οικονομικής ευρωστίας και στήριξης των εργαζομένων και της τοπικής οικονομίας”.