Ν. Τζανάκης: “Η μάσκα προστατεύει όταν χρησιμοποιείται υπό ιδανικές συνθήκες”

Δημοσιεύτηκε στις 07/04/2020 13:01

Ν. Τζανάκης: “Η μάσκα προστατεύει όταν χρησιμοποιείται υπό ιδανικές συνθήκες”

Για το αν τελικά πρέπει ή όχι να φοράμε μάσκα, προκειμένου να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό, μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο  Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.

«Με τη μάσκα, υπάρχει μια μεγάλη παραπληροφόρηση την οποία δυστυχώς συμβάλλαμε  κι εμείς οι γιατροί. Η μάσκα, όταν χρησιμοποιείται ιδανικά και χρησιμοποιείται για μια χρήση προστατεύει κατά 80% με 90%. Το πρόβλημα ξεκινάει από δύο πράγματα. Πρώτον, εμπλέκει το πρόβλημα της χρήσης της μάσκας με τους ανθρώπους και αυτή τη στιγμή έχουν επικρατήσει δύο πράγματα. Το ένα είναι η έλλειψη τους που ωθεί τους οργανισμούς και τα κράτη να λένε φυλάξτε τις μάσκες για τους υγειονομικούς και το δεύτερο που έχει στοιχίσει στον κόσμο και έχει δημιουργήσει το πρόβλημα είναι το πώς τη μεταχειριζόμαστε» σχολίασε ο κ. Τζανάκης.

«Η μάσκα είναι σαν ένα περίστροφο, στα χέρια ενός ανθρώπου που ξέρει να το χειρίζεται δεν θα κάνει κακό. Στα χέρια ενός παιδιού, που δεν ξέρει να το χειρίζεται μπορεί να το σκοτώσει. Γιατί το λέω; Χθες για παράδειγμα, είχα πάει σε ένα σούπερ μάρκετ. Κάποιος κύριος λοιπόν, φόραγε μια μάσκα, την έπιανε με το χέρι του την ανασήκωνε λίγο και δοκίμασε περίπου 6-7 αλλαντικά και 3-4 τυριά για να αγοράσει και εν συνεχεία κατέβαζε τη μάσκα. Αυτός ο κύριος, ακόμη και αν δεν είχε μολυνθεί θα αυτομολύνθηκε με την κίνηση που έκανε. Του έκανα ένα πεντάλεπτο μια εκπαίδευση το πόσο κακό κάνει αυτή τη στιγμή στον εαυτό του» τόνισε ο κ. Τζανάκης στον Politica 89.8.

Όσον αφορά το τι πρέπει να κάνει ο κόσμος, ο κ. Τζανάκης ανέφερε: «Να φοράει τη μάσκα του να πηγαίνει στα σούπερ μάρκετ, δημόσιες υπηρεσίες κλπ, την οποία μπορεί να φτιάξει και από λίγο ύφασμα μόνος του και αν βάλει και μια δεύτερη θήκη από μέσα μπορεί να βάζει και ένα φίλτρο του καφέ, να το βγάζει όταν επιστρέφει και να την πλύνει με καυτό νερό και αρκετό απορρυπαντικό, να την αφήνει μισή ώρα, να την ξεπλένει και μετά να την χρησιμοποιεί ξανά. Αλλά η χειρουργική μάσκα, αν τη φοράει και πηγαίνει κάπου, να τη βγάζει προσεκτικά χωρίς να ακουμπάει το εξωτερικό μέρος, να την πετάει και αμέσως μετά να απολυμαίνει τα χέρια του είτε με σαπούνι είτε με αλκοολούχο υγρό. Υπό αυτή την έννοια και εν συνεχεία θα πιάνει το πρόσωπο του ή άλλα αντικείμενα. Διότι αν βγάλει τη μάσκα και την πιάσει από το εξωτερικό μέρος και μετά πιάσει τα κλειδιά του, το κινητό του και έχουν μολυνθεί τα χέρια του, τότε έχει μολύνει όλα αυτά τα αντικείμενα. Αυτά θα τα πάρει σπίτι του. Μπορεί να τα πιάσει κάποιος άλλος και πάει αλυσίδα».

«Η μάσκα προστατεύει όταν χρησιμοποιείται υπό ιδανικές συνθήκες. Ποιες είναι αυτές; Τη φοράμε, κυρίως την φοράμε μια φορά αν είναι χειρουργική, και την πετάμε μετά τη χρήση της. Επισκεφθήκαμε το σούπερ μάρκετ; Στην έξοδο την πετάμε και αποστειρώνουμε τα χέρια μας. Όσο τη φοράμε, ούτε τη βγάζουμε ούτε ακουμπάμε με τα χέρια μας ακόμη και αν φοράμε γάντια το πρόσωπο μας ή οτιδήποτε άλλο, διότι το γάντι μολύνεται. Επομένως χρειάζεται σχολαστική τήρηση των διαδικασιών ατομικής υγιεινής».

Aκούστε εδώ τις δηλώσεις του Καθηγητή Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκου Τζανάκη, για την ορθή χρήση μάσκας και γαντιών: