Ν. Τζανάκης: “Γλυτώσαμε θανάτους λόγω των μέτρων που πάρθηκαν”

Δημοσιεύτηκε στις 07/04/2020 12:34

Ν. Τζανάκης: “Γλυτώσαμε θανάτους λόγω των μέτρων που πάρθηκαν”

Για το αν θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία αλλά και για το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες όσον αφορά τον κορωνοϊό, μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης, αναφέρθηκε στην άποψη του παθολόγου – λοιμωξιολόγου  και μέλος της Επιτροπής Ειδικών του Υπ. Υγείας Μάριου Λαζανά, ότι τα σχολεία δεν θα πρέπει να ανοίξουν.  «Δεν είναι θέμα να ενστερνηθεί κανείς μία τέτοια άποψη. Η διαπίστωση ότι τα παιδιά δεν έχουν αντισώματα ενδεχομένως δεν έχουν νοσήσει είναι μια θα έλεγα πιθανολογική άποψη, η οποία βασίζεται σε εμπειρικές παρατηρήσεις από τις άλλες χώρες και κατά πάσα πιθανότητα είναι αληθινή. Καλό θα είναι να επιβεβαιωθεί με μετρήσεις. Ο σκοπός είναι ότι το μοντέλο ζωής και κοινωνικών επαφών που έχουμε υιοθετήσει  στην Ελλάδα εδώ και χρόνια είναι ότι συνήθως μια οικογένεια ζει όλη μαζί, τα παιδιά έχουν μεγάλη επαφή και με γονείς αλλά έχουν και μεγάλη επαφή με ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι παππούδες τους, οι γιαγιάδες και άλλοι συγγενείς ηλικιωμένοι. Είναι δυνητικά ένας φορέας, ένας πυροκροτητής μιας πιθανούς νέας επιδημίας ή αναζωπύρωσης μιας επιδημίας. Επομένως υπάρχει αυτή η διαπίστωση. Υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να δούμε σαν χώρα τι αναζητούμε. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν τα αρνητικά, ότι τα σχολεία κλείνουν, τα μαθήματα χάνονται, δεν ξέρουμε πόσο θα ολοκληρωθούν όλα αυτά τα πράγματα και αν το μεταφέρει κανείς σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής αυτό έχει επιπτώσεις στην οικονομία. Επομένως θα πρέπει να δούμε τι μας συμφέρει να κάνουμε αυτή τη στιγμή, και να το κάνουμε».

Στην ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος από ένα κρούσμα να υπάρχει μια αναζωπύρωση της μετάδοσης, ο  κ. Τζανάκης απάντησε: «Αυτό υποθέτω ότι επιχειρεί να μας πει ο συνάδελφος, ότι αν υπάρχουν εστιακά κρούσματα που εμείς τα λέμε «σποραδικά» μπορείς να πεις ότι με λίγη προσοχή και απομονώνοντας τα και θεραπεύοντας τους θυλάκους που αυτά μολύνουν, δηλαδή τρία – τέσσερα περιστατικά που θα συνδέονται με αυτό ενδεχομένως να μην επιτρέψουμε να γίνει επιδημία. Όμως στα σχολεία, γίνεται ένα είδος αναζωπύρωσης μια πυρκαγιάς ενός δάσους που μόλις το κατασβέσαμε και αυτό ξαναπήρε φωτιά. Τα σχολεία λειτουργούν σαν ένα είδος πυροκροτητών. Όταν μια τάξη 30 παιδιών μολυνθεί και πάνε 10 – 20 παιδάκια στο σπίτι τους, και αυτά πάνε στο σπίτι τους θα μολύνουν πιθανώς δυνητικά 40 παππούδες και γιαγιάδες το λιγότερο, συν δασκάλους και γονείς. Λειτουργεί σαν ένας πολλαπλασιαστής μιας επιδημίας ο παιδικός πληθυσμός. Υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να δούμε ποια μέτρα είναι εκείνα που πρέπει να άρουμε και ποια θα πρέπει να αφήσουμε».

«Αυτή την αρρώστια το λέμε στην επιστήμη αυτό σαν κυκλική αρρώστια. Ήρθε για να κάνει κύκλους, δηλαδή τώρα θα σταματήσει για ένα διάστημα και εν συνεχεία θα επανεμφανιστεί, θα σταματήσει, θα επανεμφανιστεί έως ότου την θέσουμε υπό έλεγχο ή από μόνη της τεθεί υπό έλεγχο με κάποιες μεταλλάξεις, που θα κάνουν τον ιό πιο ήπιο οπότε θα είναι τόσο μαλακά τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις που δεν θα τους δίνουμε σημασία, που αυτό χρειάζεται χρόνια και δεν ξέρουμε αν θα επιτευχθεί. Το δεύτερο είναι να παίρνουμε μέτρα για να την ελέγχουμε όποτε θα αναζωπυρώνεται, και το τρίτο είναι να αποκτηθεί τεχνητή ανοσία μέσω εμβολιασμών, αλλά θα πρέπει να έχουμε εμβόλιο» τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Όσον αφορά το Πάσχα, ο κ. Τζανάκης σχολίασε: «Είμαι σίγουρος ότι αν το Πάσχα αφεθούμε ελεύθεροι να τρέξουμε σε χωριά, 30 – 40 άτομα μαζί, είμαι σίγουρος ότι 15 μέρες μετά το Πάσχα θα έχουμε τα κρούσματα που είχαμε στις 25 του Μάρτη και μετά. Τα πολλά κρούσματα».

Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες

Το ζήτημα της Γερμανίας, που δεν έχει μεγάλο αριθμό θανάτων σχολίασε ο κ. Τζανάκης λέγοντας: «Έχει θανάτους περίπου 1.5 φορά τιμής σταθμευμένα. Εμείς τρέχουμε αυτή τη στιγμή με 0.80 θανάτους ανά 100 χιλιάδες, δηλαδή δεν έχουμε φτάσει ακόμη τον ένα θάνατο ανά 100 χιλιάδες ασθενείς, μόλις πάμε 100 θανάτους και κάτι, θα έχουμε ένα θάνατο ανά 100 χιλιάδες. Για να μπορεί να γίνει σύγκριση. Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση του Λιχτενστάιν ή του Λουξεμβούργου που έχει 600 χιλιάδες με τα 80 εκ. της Γερμανίας, με απόλυτους αριθμούς θανάτων» ενώ ο κ. Τζανάκης όσον αφορά τα κρούσματα της Γερμανίας σχολίασε: «Κρούσματα έχει πολλά διότι μετράει και πολλά τεστ. Αλλά από θνησιμότητα ανά εκατομμύριο ή ανά 100 χιλ. πάει χειρότερα από την Ελλάδα, πάει περίπου 50% επάνω».

«Η Σουηδία, πάει με 4.5 θανάτους ανά 100 χιλιάδες, είναι 4 φορές χειρότερη από τη Γερμανία και είναι 6 με 7 φορές χειρότερη από εμάς» σχολίασε ο κ. Τζανάκης για την Σουηδία, η οποία είναι μια χώρα που δεν έχει πάρει μέτρα. «Εκεί μπορείς να πεις ότι αν είχαμε εμείς τους θανάτους της Σουηδίας, θα έπρεπε να μετράμε περίπου 300 με 320 θανάτους και έχουμε μόνο 81. Τους θανάτους που γλυτώσαμε τους γλυτώσαμε λόγω μέτρων. Αν ακολουθούσαμε το παράδειγμα της Ιταλίας θα έπρεπε να  έχουμε κοντά στους 2. 800 θανάτους».

Aκούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκου Τζανάκη στον Politica 89.8:

Aκούστε εδώ τη συνέχεια: