Ν. Σερντεδάκις (Πανεπιστήμιο Κρήτης): “Η χώρα είναι διαφορετική μετά τα Τέμπη” – Γιατί τα κόμματα φοβούνται τις πλατείες
Για τις κοινωνικές διαστάσεις του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, τις αλλαγές στη ζωή μας και το ηχηρό μήνυμα που στέλνουν οι γεμάτες πλατείες μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας της Συλλογικής Δράσης και Κοινωνικών Κινημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Σερντεδάκις.
Όπως σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη ο κ.Σερντεδάκις για τις διαμαρτυρίες που γίνονται πιο έντονες και πολλαπλασιάζονται καθημερινά “αυτό που παρατηρούμε είναι πως υπάρχει μια τεράστια διαμαρτυρία που απλώνεται σε όλη την ελληνική επιρκάτεια από τις μεγάλες επαρχειακές πόλεις μέχρι τις τελευταίες κοινότητες μικρής πυκνότητας και άρα υπό αυτή την έννοια μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα κύμα διαμαρτυρίας το οποίο στρέφεται ενάντια στις πολιτικές, έχω την αίσθηση που κάνουν τη ζωή μας αβέβαιη, που θέτουν ξανά το ερώτημα για την ασφάλειά μας, την ασφάλεια στην καθημερινότητα των ανθρώπων”.
“Είναι διαφορετική η χώρα μετά το δυστύχημα”
Όπως τόνισε ο κ. Σερντεδάκις για τις βαθιές κοινωνικές προεκτάσεις του δυστυχήματος με τους 57 νεκρούς και τις αλλαγές που επιδιώκουν οι πολίτες μετά την ανάδειξη των τραγικών παραλείψεων και τα μεγάλα κενά στην ασφάλεια των μεταφορών ” τέτοιου είδους γεγονότα ξεσηκώνουν τους ανθρώπους, τους βγάζουν έξω από την καθημερινότητά τους, αυτά τα γεγονότα έχουν έναν κοινωνικό μετασχηματισμό. Μετά από τέτοιου τύπου γεγονότα -το καθ’αυτό γεγονός του θανάτου των συνανθρώπων μας αλλά και τα γεγονότα της κοινωνικής δράσης-εφόσον συμβαίνουν την επόμενη στιγμή, την επόμενη περίοδο αλλάζουν τα πράγματα… οι άνθρωποι τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και βεβαίως αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο πράττουν και δρουν. Υπό αυτή την έννοια σίγουρα είναι διαφορετική η χώρα μετά το ατύχημα και τις κινητοποιήσεις των ανθρώπων και αυτό το αίτημα να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη και να υπάρξει μια πολιτεία η οποία να φροντίζει τα στοιχειώδη: την ασφάλεια στην καθημερινή ζωή“.
“Αλλαγές στον τρόπο που οι νέοι στέκονται απέναντι στα πράγματα”
Ο γνωστός ακαδημαϊκός υπογράμμισε την δυναμική παρουσία των νέων στις διαμαρτυρίες τονίζοντας ότι η αλλαγή στην αίσθηση ότι η νεολαία δεν ασχολείται με την πολιτική παρατηρήθηκε και πριν τον γαλλικό Μάη αλλά και στα γεγονότα με την δολοφονία Γρηγορόπουλου. Συμπλήρωσε δε πως ” έχω την αίσθηση ότι εφεξής, στην πορεία των επόμενων ετών, θα δούμε νέα χαρακτηριστικά όσον αφορά στον τρόπο που οι νέοι στέκονται απέναντι στα πράγματα, στον τρόπο με τον οποίο αποφασίζουν να συμμετέχουν στα κοινά”.
Γιατί τα κόμμα “φοβούνται” τις πλατείες
Στο ερώτημα αν το Μαξίμου αλλά και τα πολιτικά κόμματα έχουν λόγο να “φοβούνται” τις γεμάτες από διαδηλωτές πλατείες ο κ. Σερντεδάκις απάντησε ότι “κακώς οι εκάστοτε κρατούντες φοβούνται τη συλλογική δράση .Η συλλογική δράση είναι εδώ, είναι μια διαθέσιμη δυνατότητα στις δημοκρατικές κοινωνίες με αντιπροσωπευτικά πολιτικά συστήματα, ούτως ώστε να εκφραστεί η δυσαρέσκεια και η διαμαρτυρία, να διατυπωθούν τα αιτήματα από εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού οι οποίες δεν έχουν ιδιαίτερο βάρος στα κέντρα λήψης αποφάσεων . Άρα υπό αυτή την έννοια είναι ένα κομμάτι της δημοκρατίας σε συλλογική δράση και ο φόβος προφανώς της κυβέρνησης έχει να κάνει με το πως όλη αυτή η διαμαρτυρία θα αποτυπωθεί στις επερχόμενες εκλογές, καλώς φοβάται…”.