Ν. Παπαδάκης: Η πανδημία διαμορφώνει νέο πεδίο στην οικονομία της Κρήτης-Τρομάζει η αύξηση της ανεργίας

Δημοσιεύτηκε στις 08/04/2021 08:31

Ν. Παπαδάκης: Η πανδημία διαμορφώνει νέο πεδίο στην οικονομία της Κρήτης-Τρομάζει η αύξηση της ανεργίας

Η πανδημία διαμορφώνει νέο πεδίο στην οικονομία της Κρήτης, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, ο καθηγητής Πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης,  Νίκος Παπαδάκης, συμπληρώνοντας πως η αύξηση της ανεργίας αποτελεί ένα στοιχείο που τρομάζει για την επόμενης μέρα.

Ο κ. Παπαδάκης, αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση που ήταν στην αρχή της πριν από ένα χρόνο, ακριβώς όπως ο ίδιος είχε προβλέψει, υποστηρίζοντας ένα χρόνο μετά πως έχουν δημιουργηθεί νέες συνθήκες κι επιπτώσεις.

Θεωρεί μάλιστα αρκετά δύσκολη την επιστροφή στην κανονικότητα, γεγονός που αποδεικνύεται κι από τα στοιχεία που κάνουν λόγο πως 9 στους 10 θεωρούν ότι η προοπτική εύρεση εργασίας έχει δυσκολέψει ή έχει γίνει ακατόρθωτη.

Ο κ. Παπαδάκης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αναλυτική Έκθεση για την κατάσταση της Αγοράς Εργασίας το 2020, που παρουσιάστηκε στην Περιφέρεια, επισημαίνοντας πως:  Για το εργατικό δυναμικό καταγράφεται μια νέα εργασιακή κατάσταση, εκείνη της προσωρινής αναστολής εργασίας λόγω πανδημίας, επιτείνοντας την ευαλωτότητα στην οποία είχε περιέλθει λόγω της οικονομικής κρίσης. Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι (47%) στην Κρήτη διέκοψαν (κυρίως προσωρινά) την εργασία τους κατά την πρώτη εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ παράλληλα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού υποστηρίζει ότι η θέση του ως προς την αναζήτηση εργασίας ή την διατήρηση της υπάρχουσας θέσης του έχει πληγεί. Ως προς τη σύνθεση του εργατικού δυναμικού, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αποτελούν το 45% των εργαζομένων, ενώ το 55% του δείγματος εργάζονται ως υπάλληλοι – εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων στην Κρήτη, βρέθηκαν αντιμέτωπες με μειώσεις στο ωράριο λειτουργίας τους και κατά συνέπεια μείωση του τζίρου τους σε σχέση με το 2019. Ιδιαίτερα, επλήγησαν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στους τομείς του τουρισμού, της εστίασης και του λιανεμπορίου.