N.Mπουνάκης: «Με ρουσφέτια μετακίνησαν τις επιδοτήσεις από τις δενδρώδεις εκτάσεις στους μεγαλοτσιφλικάδες των σιτηρών και του Βαμβακιού – Η Κρήτη ο μεγάλος χαμένος»
Τους λόγους για τους οποίους είδαν τεράστια μείωση στο ποσό της επιδότησης τους, οι Κρητικοί παραγωγοί, εξήγησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο διευθύνων σύμβουλος της proactive της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον αγροτικό κόσμο Νίκος Μπουνάκης.
Όπως είπε ο κ. Μπουνάκης: «Η χώρα πήρε την προηγούμενη πενταετία περίπου 20 δισεκατομμύρια και τώρα θα πάρει σχεδόν ίδιο ποσό. Οι περικοπές δεν είναι αρκετά σημαντικές, απλά υπάρχει μια απόφαση από την πολιτική ηγεσία να μετακινηθούν πόροι από τις δενδρώδεις καλλιέργειες στις μονοετείς καλλιέργειες, όπως σιτάρι κριθάρι βαμβάκι, καλλιέργειες που μέσα σε ένα χρόνο από τη στιγμή που θα φυτέψουμε παίρνουμε κατευθείαν την παραγωγή. Η κυβέρνηση παρά τις μεγάλες πιέσεις από τις χώρες της Ε.Ε. κατάφερε, να πάρει περισσότερα χρήματα από ότι παίρνουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης . Υπάρχει όμως ένα στρατηγικό λάθος από το ΥΠΑΑΤ, εδώ και 15 χρόνια που έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει μια στρατηγική για το τι θέλουμε να κάνουμε στον αγροτικό τομέα με αποτέλεσμα πέρυσι, να δώσουμε 10 δις για να εισάγουμε τρόφιμα στην χώρα μας. Οι μονοετείς καλλιέργειες αντιστοιχούν στο 50% των εκτάσεων της χώρας. Θα πρέπει, όμως να ληφθεί και υπόψιν, πως η Κρήτη, δεν καλλιεργεί το ίδιο εύκολα, είμαστε σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κι αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Εμείς δεν ζητάμε, περισσότερα χρήματα για να αδικήσουμε κι άλλες περιοχές, όμως αντικειμενικά, αν συνεχίσουν να μοιράζονται τα χρήματα με όρους όχι αγρονομικούς, θα καταλήξουμε να εγκαταλειφθεί περίπου με γρηγορότερο ρυθμό απ ότι σήμερα η αγροτική μας οικονομία. Κι αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει κι ο καθηγητής Του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κλωνάρης. Υπήρξαν ρουσφέτια, που οδήγησαν τα χρήματα σε συγκεκριμένες περιοχές με αποτέλεσμα ο μεγάλος χαμένος να βγει η Κρήτη. Η Κρήτη δέχθηκε το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα που θα μπορούσε να δεχτεί γιατί, δεν συμμετέχει στα οικολογικά σχήματα, στις δενδρώδεις ενισχύσεις. Το αίτημα το δικό μας είναι, να γίνει η πληρωμή, όπως έχει οριστεί να γίνει και μετά να πάμε το 24 σε μια αναθεώρηση, της κοινής αγροτικής πολιτική, ώστε να αλλάξει η κατανομή των πόρων. Είμαι όμως απαισιόδοξος για κάτι τέτοιο, καθώς είναι τεράστια τα συμφέροντα κι οι πιέσεις προς την Πολιτική ηγεσία.»
Σε ότι αφορά τις επόμενες ενέργειες των Κρητικών παραγωγών, ο κ. Μπουνάκης επεσήμανε πως: «Θα δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα ενημερώσει τους φορείς του νησιού, θα φτιαχτεί μια επιστημονική ομάδα εργασίας από την Κρήτη, για να γίνει μια πρόταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, στον Υπουργό για να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση. Πρέπει η Κρήτη να χαρακτηριστεί στα αναπτυξιακά προγράμματα ως νησί και να παίρνει την βαθμολογία που παίρνουν τα υπόλοιπα νησιά της χώρας. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και η ιδιαίτερη γεωγραφία της Κρήτης, που έχει πολλές ορεινές και ημιορεινές περιοχές που είναι δύσκολο να καλλιεργηθούν.»