N. Μαρούδα: «Η Ελλάδα οφείλει -μετά τις εκλογές- να αναλάβει πρωτοβουλία για το μεταναστευτικό και να ανατρέψει τις αποφάσεις χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά»

Δημοσιεύτηκε στις 15/06/2023 15:43

N. Μαρούδα: «Η Ελλάδα οφείλει -μετά τις εκλογές- να αναλάβει πρωτοβουλία για το μεταναστευτικό και να ανατρέψει τις αποφάσεις χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά»

Πρωτοβουλίες για την διαχείριση του μεταναστευτικού πρέπει για την καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ντανιέλα Μαρούδα που μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, να λάβει η Ελλάδα μετά τις εκλογές, ώστε να ανατρέψει τις αποφάσεις που έχουν καθοδηγήσει οι χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά.

H κ. Μαρούδα έκανε λόγο για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για λόγους ψήφων κι εξέφρασε την ανάγκη υποστήριξης των κρατών του Νότου της Ε.Ε. που δέχεται μεγάλες μεταναστευτικές ροές σημειώνοντας πως:  «Η Ε.Ε. πρέπει να υποστηρίξει τις χώρες που έχουν επωμισθεί το βάρος και τις ευθύνες, υποδοχής προσφύγων, μεταναστών και αναφέρομαι στις χώρες του Νότου. Πρέπει να αποφασίσουμε ποια θα είναι η στάση μας, απέναντι σε ανθρώπους που το μόνο διαφορετικό που έχουν από εμάς είναι ότι γεννήθηκαν στην Αφρική, γεννήθηκαν στην Ασία, σε χώρες δηλαδή που δεν μπορούν να τους υποστηρίξουν αυτή τη στιγμή  και που έχουν συρράξεις καθιστώντας δύσκολη την επιβίωση.  Κάποιοι, εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό και βγάζουν ψήφους σε βάρος τους είτε στηρίζοντας τους είτε αποκλείοντας τους. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής επιλογής το μεταναστευτικό, όταν στην περίπτωση της Ουκρανίας, σωστά μέσα σε 3 βδομάδες είχαμε φτιάξει όλο το νομοθετικό πλαίσιο για αυτούς που έφευγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα το ίδιο για  ένα εκατομμύριο ανθρώπων που που ζουν στο Σουδάν που βρίσκεται σε σύρραξη. Κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι θέμα θρησκείας,  δηλαδή δίνουν εύκολες ερμηνείες, ότι είναι μουσουλμάνοι και δε χωράνε στις κοινωνίες μας, γιατί δεν συμφωνούμε με την πολιτική που ακολουθούν με τη μαντίλα και τις γυναίκες. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό που ισχύει είναι πως το μεταναστευτικό είναι ένας εύκολος τρόπος να κερδίσουν ψήφους πάνω στην ανασφάλεια των ανθρώπων οι διάφορες κυβερνήσεις των κρατών της Ε.Ε.»

Ανάλογα ναυάγια έχουν γίνει και κατά το παρελθόν σύμφωνα με την κ. Μαρούδα, που υποστήριξε πως:  «Το ναυάγιο που συνέβη στην Πύλο, είναι σαν εκείνο που αρκετές φορές έχει συμβεί, στα σύνορα τα θαλάσσια κοντά στη Μάλτα και την Ιταλία, στην οποία Ιταλία με το που βγήκε η Μελόνι, διέταξε πως όταν κάποιος πάει να σώσει από ναυάγιο μετανάστες δεν μπορεί να τους πάει στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι, που είναι αυτό που επιτάσσει το διεθνές δίκαιο, αλλά πρέπει να τους πάει στα συγκεκριμένα λιμάνια που υπέδειξε η ιταλική κυβέρνηση, τα οποία είναι πολύ απομακρυσμένα, κάνοντας αβάσταχτο το κόστος αποβίβασης, κι όλα αυτά όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να μπορέσει να φτιάξει ένα ενιαίο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης.  Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Μάλτα και η Κύπρος πρέπει να βρούμε συμμαχίες χωρών που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες και τα προβλήματα που προκύπτουν από το μεταναστευτικό.»

Μεταξύ άλλων η κ. Μαρούδα, προτείνει η χώρα μας και γενικότερα τα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου να λάβουν πρωτοβουλίες για την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος:  «Αυτό που πρέπει να κάνει άμεσα λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση, είναι να βγει μπροστά, εάν όχι αυτή τη στιγμή, αμέσως μετά τις εκλογές και να ηγηθεί της προσπάθειας μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία, την Κύπρο και ενδεχομένως και την Ιταλία για να βρεθεί μια λύση. Έχω την αίσθηση δηλαδή, ότι στο προηγούμενο Συμβούλιο πέρασαν 100% ή 80% οι θέσεις χωρών που δεν συμφωνούν με τα δικά μας συμφέροντα. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία πολύ σοβαρή του Νότου που θα πρέπει να αποκτήσει δράσεις στα θέματα έρευνας και διάσωσης των προσφύγων, έχοντας την στήριξη των κρατών μελών της Ε.Ε. και που θα διαχειρίζεται το ζήτημα.»