Ν. Μαριάς: “H χώρα μας μπορεί να εξασφαλίσει την ΑΟΖ με διμερή συμφωνία με χώρες από εταιρείες κολοσσούς”

Δημοσιεύτηκε στις 01/08/2019 17:27

Ν. Μαριάς: “H χώρα μας μπορεί να εξασφαλίσει την ΑΟΖ με διμερή συμφωνία με χώρες από εταιρείες κολοσσούς”

Απάντηση στην Τουρκική προκλητικότητα μπορεί να δοθεί με την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με τι χώρες από τις εταιρίες κολοσσούς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων αυτό υποστήριξες ο Πρώην Ευρωβουλευτής και καθηγητής θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νότης Μαριάς μέσα από τον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.

Εξηγώντας ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να συγκρουστούν μετωπικά με την Τουρκία . Μάλιστα ο κ. Μαριάς έδωσε το παράδειγμα της Κύπρου ‘όπου η Γαλλική total έχει εμπλακεί στην εξόρυξη υδρογοναθράκων με αποτέλεσμα η γαλλική κυβέρνηση να έχει βγει μπροστά ενισχύοντας την στρατιωτική της πλευρά με την Κύπρο. Γι αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

“Η Τουρκία θέλει να αρπάξει υποθαλάσσιο πλούτο από Ελλάδα και Κύπρο, προσπαθεί να γκριζάρει περιοχές, έχει μια αναθεωρητική στρατηγική και να κάνει κατάληψη σε Ελληνική ή Κυπριακή ΑΟΖ. Εμείς ως χώρα πρέπει να συνάψουμε μία συμφωνία με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής με κάποιο κράτος, το είχα ζητήσει από τον κ. Μακρόν, στην πράξη κάτι τέτοιο γίνεται στην Κύπρο, πρέπει να κάνουμε κι μεις παρόμοια κίνηση για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια μας”. 

“Η Έξοδος της χώρας χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πιο πιθανό σενάριο για την Μεγάλη Βρετανία αυτή την στιγμή στο Brexit σύμφωνα με τον κ. Μαρία με το σενάριο της μη αποχώρησης της από την Ευρώπη να παραμένει ανοικτό χωρίς να συγκεντρώνει όμως πολλές ελπίδες”.

“Το Brexit δεν θα επηρεάσει τον τουρισμό της χώρας μας, πιθανόν λόγω διαφοράς νομίσματος να υπάρξει μια παραπάνω ακρίβεια στην Μεγάλη Βρετανία. Οι φοιτητές μας θα δουν τα δίδακτρα τους να ανεβαίνουν, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει σε συνδυασμό με τους δασμούς που θα επιβάλλει στο εξωτερικό της εμπόριο η Μεγάλη Βρετανία αποχωρώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση .Θα αυξηθεί η δύναμη της Γερμανίας, δεν βλέπω να ακολουθούν το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας άλλα κράτη, η Πολωνία το επιθυμούσε αλλά όχι σε αυτή την φάση. Δεν θα χάσει πολλά ως κράτος, θα υπάρξουν κάποιες αρρυθμίες, θα θέλει να ενισχύσει τις οικονομικές της σχέσεις με την Ινδία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ”.

Ακούστε εδώ την συνέντευξη του Νότη Μαριά στον Politica89.8