N.Λαθουράκης: «H επικοινωνιακή διαχείριση για το ΑstraZeneca είναι πιο επικίνδυνη από την όποια επικινδυνότητα του εμβολίου»
«H επικοινωνιακή διαχείριση για το ΑstraZeneca είναι πιο επικίνδυνη από την όποια επικινδυνότητα του εμβολίου», σύμφωνα με τον Παθολόγο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκο Λαθουράκη που μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα για τον εμβολιασμό, τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους εργασίας αλλά και την επέλαση της πανδημίας που συνεχίζεται στην Κρήτη.
Ο κ. Λαθουράκης αναφέρθηκε στα υγειονομικά πρωτόκολλα των επιχειρήσεων και στα μέτρα που πρέπει να λάβει ο επιχειρηματίας προκειμένου να ανακοπεί μια πιθανή διασπορά στον εργασιακό χώρο.
Όπως εξηγεί ο κ. Λαθουράκης, ο επιχειρηματίας εφόσον εντοπίσει πως στην επιχείρηση του υπάρξει θετικό κρούσμα θα πρέπει να ειδοποιήσει τον ΕΟΔΥ προκειμένου να λάβει περαιτέρω πληροφορίες και να ξεκινήσει ιχνηλάτηση των επαφών. Μετά την αποχώρηση του ύποπτου κρούσματος από τον οργανισμό, ακολουθείται επιμελής καθαρισμός, εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες του χώρου όπου κινήθηκε ο εργαζόμενος με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.Ε ν αναμονή του αποτελέσματος, ο εργαζόμενος παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο. Ο εργαζόμενος με θετικό μοριακό τεστ μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και ύφεση των συμπτωμάτων του. Για την επάνοδο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ.
Σημαντικό όμως, σύμφωνα με τον κ. Λαθουράκη, είναι οι επαφές υψηλού κινδύνου του επιβεβαιωμένου κρούσματος θα απομακρυνθούν από τον χώρο εργασίας τους και να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας, ασυμπτωματικό άτομο που έχει θεωρηθεί στενή επαφή, κάνει με δική του πρωτοβουλία ή για εξατομικευμένους λόγους εργαστηριακό έλεγχο, τότε, εάν το μοριακό τεστ είναι θετικό: παραμένει σε κατ’ οίκον απομόνωση για 10 ημέρες από την ημέρα διενέργειας του τεστ (εφόσον παραμένει ασυμπτωματικό) και εάν το μοριακό τεστ είναι αρνητικό: παραμένει σε καραντίνα έως την ολοκλήρωση του 14ημέρου.
Μόνο οι επαφές χαμηλού κινδύνου αυτές συνεχίζουν την εργασία τους με οδηγίες για αυτοπαρακολούθηση της υγείας τους για 14 ημέρες, τονίζει ο κ. Λαθουράκης που εξηγεί ποιες είναι οι στενές επαφές: Ως στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 ορίζεται, ένα άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση < 1,5 μέτρου και για ≥ 15 λεπτά και χωρίς χρήση μάσκας και από τους δύο.άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 χωρίς εφαρμογή μέτρων προφύλαξης, ένα άτομο με επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19 χωρίς εφαρμογή μέτρων προφύλαξης, ένα άτομο που παρέμεινε σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα συσκέψεων, χώρο αναμονής κλπ.) με ασθενή με COVID-19 για περισσότερο από 15 λεπτά και χωρίς χρήση μάσκας και από τους δύο κι ένα άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με COVID-19 χωρίς λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας.
Μεταξύ άλλων ο κ. Λαθουράκης, αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων και τα self tests, επισημαίνοντας πως αυτό που ενδεχομένως θα έπρεπε να γίνει, είναι να πειραματιστούμε πρώτα στο πως δουλεύουν σε ευρύ πληθυσμό τα self test κι έπειτα να αποφασίσουμε ένα σταδιακό άνοιγμα των βαθμίδων εκπαίδευση.
Για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Λαθουράκης αναφέρει πως: « Υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση του εμβολίου της AstraZeneca με συγκεκριμένα θρομβικά επεισόδια κι έγιναν λάθη επικοινωνιακά, με αποτέλεσμα ακόμα κι οι πρόθυμοι πολίτες να εμβολιαστούν πλέον να το σκέφτονται, επιβραδύνοντας κατ αυτόν τον τρόπο την εμβολιαστική διαδικασία. Η λανθασμένη επικοινωνιακή διαχείριση αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα που θα επιβραδύνει την διαδικασία παρά τόσο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο προκαλεί συγκεκριμένου τύπου επεισόδια θρομβώσεων. »
Σε ότι αφορά την πανδημίας γενικότερα, ο κ. Λαθουράκης, επισημαίνει πως:« Δεν θεωρώ πως υπάρχει ύφεση της πανδημίας στην Κρήτη, δεν χρειάζεται χαλάρωση, αλλά προσοχή στις επαφές μας σε ενδοικογενειακό κι εργασιακό επίπεδο. Πιστεύω πως η μόνη λύση στην πανδημία είναι το τείχος ανοσίας μέσω της διαδικασίας του εμβολιασμού.»