Ν.Ξυλούρης: «Διάλογος με προβοκάτσιες και συκοφαντίες για τα περιβαλλοντικά δεν μπορεί να γίνει – Θα παλέψουμε μέχρι τέλος για το καλώδιο υψηλής τάσης»

Δημοσιεύτηκε στις 21/10/2024 20:42

Ν.Ξυλούρης: «Διάλογος με προβοκάτσιες και συκοφαντίες για τα περιβαλλοντικά δεν μπορεί να γίνει – Θα παλέψουμε μέχρι τέλος για το καλώδιο υψηλής τάσης»

Για την διασύνδεση της Κρήτης την ηλεκτρική, την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV Χανιά – Δαμάστα κι αν αυτό θα γίνει με τρόπο, υπέργειο, υπόγειο η υποθαλάσσιο μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Νίκος Ξυλούρης.

Ο κ. Ξυλούρης αναφέρθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και στα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της, σημειώνοντας πως: «Εγώ παλεύω και προσπαθώ ως Επιτροπή Περιβάλλοντος και ως περιφέρεια να βρούμε την καλύτερη λύση. Μπορούμε να συζητήσουμε οποιαδήποτε λύση μπορεί να γίνει. Ωστόσο δεχόμαστε επιθέσεις και είδα ανακοίνωση που κάνει λόγο για προβοκάτσια. Πρέπει να κάνουμε διάλογο. Χρειάζεται σεβασμός στην αντίθετη άποψη. Αν έρθει μία πρόταση τώρα που λέει για  υπόγειο ή υποθαλάσσιο καλώδιο, η πρώτη ψήφος θα είναι δική μου. Λέμε ναι στο έργο αλλά με την καλύτερη λύση. Διάλογος με προβοκάτσιες και συκοφαντίες για τα περιβαλλοντικά δεν μπορεί να γίνει. Οφείλουμε να παλέψουμε και θα παλέψουμε μέχρι τέλος για το καλώδιο υψηλής τάσης.»

Για το ζήτημα της υπογειοποίησης του καλωδίου, ο κ. Ξυλούρης αναφέρει: «Επειδή έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις πάνω στο ζήτημα για το αν το καλώδιο θα είναι υπέργειο ή υπόγειο, είπαμε, να γίνει μια μελέτη που θα περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των τμημάτων στα οποία πρέπει να γίνει υπογειοποίηση της γραμμής πλησίον δομημένων περιοχών, καθώς επίσης και αναλυτική καταγραφή των εναλλακτικών λύσεων, εξολοκλήρου υπόγεια ή υποθαλάσσια,  με τεκμηρίωση και ερμηνεία για τους λόγους επιλογής της βέλτιστης λύσης.»

Για την αρχική μελέτη και τι πρόβλεπε ο κ. Ξυλούρης απαντά: «Ουσιαστικά η αρχική μελέτη προέβλεπε ανά 300 Mέτρα ένας πυλώνας, δηλαδή  297 πυλώνες. Αυτό προσπαθούμε να διορθώσουμε, να το βελτιώσουμε και να το κάνουμε όσο γίνεται πιο φιλοπεριβαλλοντικό.»

Για το αν εξετάστηκε η λύση του υποθαλάσσιου καλωδίου, ο κ. Ξυλούρης σημειώνει: «Βεβαίως εξετάστηκε και εξακολουθεί να εξετάζεται. Σε μια προηγούμενη λοιπόν συνεδρίαση είχαμε συζητήσει και είχαμε πει ότι θα στείλουμε ερωτήματα όπως διατυπώσαμε και στείλαμε στον ΑΔΜΗΕ, ζητώντας του να απαντήσει. Τις ερωτήσεις αυτές, όπως και κάναμε τις δώσαμε σε τεχνικό σύμβουλο που είναι στο ΕΛΜΕΠΑ για να μας πει αν είναι η σύμφωνη γνώμη, αν αυτό που λέει είναι σωστό κι αν μπορεί να βελτιωθεί. Ρωτήσαμε αν χρειάζεται αυτή η γραμμή, αν οι γραμμές που υπάρχουν κι είναι υπέργειες μπορούν να αναβαθμιστούν χωρίς να γίνουν νέα γραμμή, αν μπορεί να γίνει υπόγειο το καλώδιο κι αν ναι γιατί δεν γίνεται όπως κι αν μπορεί να γίνει υποθαλάσσιο το καλώδιο κι αν ναι γιατί δεν γίνεται. Ο ΑΔΜΗΕ απάντησε, όπως απάντησε. Πήραμε την απάντηση από τον ΑΔΜΗΕ και την πήγαμε στο ΕΛΜΕΠΑ όπου πήραμε απαντήσεις που λένε: Η γραμμή χρειάζεται, δεύτερο οι γραμμές οι υφιστάμενες μπορούν να αναβαθμιστούν αλλά απαιτούν 1-2 χρόνια κι υπάρχει το ρίσκο να υπάρχει ατύχημα και να υπάρξει γενικό μπλακ αούτ στην Κρήτη σε περίπτωση που δεν αντέξουν οι γραμμές. Μπορεί να γίνει υπόγειο, η απάντηση είναι όχι και μάλιστα όχι για οικονομικούς λόγους αλλά για τεχνικούς. Υποθαλάσσιο τεχνικά δεν μπορεί να γίνει επίσης.»

Για το πως μπορεί να γίνει το έργο μισό υπόγειο μισό υπέργειο χωρίς να υπάρχει πρόβλημα, ο κ. Ξυλούρης απαντά: «Θα σας απαντήσω, όπως με ενημερώσανε κι εμένα. Μία γραμμή, θα μπορούσε να συνδέσει, τα Χανιά με τη Δαμάστα, με τρόπο είτε υπόγειο, είτε υπέργειο, είτε υποθαλάσσιο. Αν θέλουμε να βάλουμε 2 γραμμές, θα έπρεπε να είναι η μία υπόγειο κι η δεύτερη υπόγεια ή υποθαλάσσια. Αν είναι υπέργεια η μία θα είναι κι η άλλη υπεργεια. Μπορεί να γίνει μερική υπογειοποίηση, γιατί μετά από 3-5χλμ, υπόγεια, γίνεται, αναβάθμιση στον πυλώνα που θα ανεβεί, όπου μπαίνουν πυκνωτές, που ανεβάζουν την τάση, αλλάζουν τη συμπεριφορά. Άρα θα μπορεί να γίνει σε τμήματα, για αυτό δέχονται και ότι μπορεί να γίνει υπογειοποίηση σε τμήματα που είναι στους οικισμούς. Αν ήτανε ένα καλώδιο θα μπορούσε άνετα να γίνει υπέργειο υπόγειο, υποθαλάσσιο ή αν ήταν 2 καλώδια τα ίδια.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook