Ν. Κατσαράκης – ΕΛΜΕΠΑ: Θύελλα για τις διαρροές περί κατάργησης 6 τμημάτων – Γιατί δεν είχαν φοιτητές
Aντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση κατάργησης έξι τμημάτων που ανήκουν στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στην Κρήτη- μαζί με συνολικά 36 σε πανελλαδικό επίπεδο- καθώς τις τελευταίες ώρες υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγω για ειλημμένες αποφάσεις από το υπουργείο Παιδείας, χωρίς όμως οι πρυτάνεις να έχουν επισήμως καμία απολύτως ενημέρωση.
”Το μάθαμε από τις διαρροές στον τύπο”
Όπως ανέφερε ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ κ.Κατσαράκης μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη και ο ίδιος μαζί με άλλους πρυτάνεις ενημερώθηκε μέσω των διαρροών στον Τύπο για την φημολογούμενη απόφαση, κάνοντας λόγω για αντιδεοντολογικό τρόπο ενημέρωσης για την πρόθεση αυτή.
Σε ότι αφορά στην ουσία της υπόθεσης ο κ. Νίκος Κατσαράκης δήλωσε αντίθετος στην πρόθεση κατάργησης των τμημάτων λέγοντας ότι θα υπάρξει και σχετικό ψήφισμα και αναφέροντας χαρακτηριστικά “το ΕΛΜΠΕ έχει εκπονήσει από το 2020 μελέτες. Η ανάπτυξή του περιγράφεται εκτενώς στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που μας ζητήθηκε από το υπουργείο να υποβάλλουμε στις υπηρεσίες του, υπάρχει πολυκριτηριακή μέθοδος η οποία κατατάσσει τα έξι αυτά τμήματα και τη δυνατότητα λειτουργίας τους από το 2019-2025, έχουν γίνει πολλές μελέτες και προφανώς δεν είναι σωστό , δεν είναι δόκιμο, δεοντολογικό έτσι με μια απόφαση χωρίς να έχουν καν κοινοποιηθεί οι αποφάσεις, χωρίς να έχουν λάβει γνώση τα Πανεπιστήμια μέσω μιας διαρροής ,να καταργούνται“.
“Ενστάσεις” για τη λειτουργία μόνο ενός τμήματος
Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ για το μόνο τμήμα που εκφράστηκαν μέσω της μελέτης αδυναμίες είναι το τμήμα Χημικών Μηχανικών στα Χανιά , καθώς λειτουργεί ήδη τμήμα στο Πολυτεχνείο οπότε δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει και δεύτερο στην ίδια πόλη. Τα υπόλοιπα όμως τμήματα είχαν κάθε δυνατότητα για να λειτουργήσουν σταδιακά και να δεχτούν φοιτητές.
Γιατί τα τμήματα δεν είχαν φοιτητές
Πάντως όπως ανέφερε ο κ.Κατσαράκης δεν μπορεί να προβλέπεται ανέγερση κτιρίων, οικόπεδα να έχουν παραχωρηθεί στο Γάλο για ένα δεύτερο τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Ρέθυμνο και την ίδια στιγμή να προωθείται η κατάργηση των τμημάτων. Απαντώντας δε στο ερώτημα γιατί τα τμήματα δεν είχαμε φοιτητές ο κ.Κατσαράκης απάντησε ότι από το 2019 ιδρύθηκα,ν αλλά ποτέ δεν ξεκίνησε η λειτουργία τους, καθώς διαφορετικά όπως είπε θα υπήρχε ζήτηση αφού πρόκειται για τμήματα τα οποία “έχουν αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και λείπουν από το ακαδημαϊκό οικοσύστημα της Κρήτης”.
Ο κ.Κατσαράκης συνέδεσε την απόφαση κατάργηση τμημάτων με την τάση συρρίκνωσης στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα και τις συζητήσεις για ιδιωτική εκπαίδευση και προανήγγειλε σειρά επαφών με τις τοπικές αρχές για το θέμα.
Τα τμήματα που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα καταργούνται είναι:
Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο)
Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Άγιος Νικόλαος)
Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο)
Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο)
Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα)
Χημικών Μηχανικών (Χανιά)