Ν. Ηγουμενίδης σε Χ. Θεοχάρη: Ελάχιστα τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Thomas Cook

Δημοσιεύτηκε στις 14/10/2019 12:17

Ν. Ηγουμενίδης σε Χ. Θεοχάρη: Ελάχιστα τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Thomas Cook

«Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση είναι προφανώς ελάχιστα και δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην ουσιαστική ενίσχυση της θέσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον χώρο του τουρισμού», σημείωσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης κατά την επίσημη ενημέρωση της Βουλής από τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη σχετικά με την υπόθεση της Thomas Cook.

Κατά την κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και της Υποεπιτροπής Περιφερειών της Βουλή, ο Νίκος Ηγουμενίδης -απευθυνόμενος στον Υπουργό Τουρισμού –  επεσήμανε: «Για μένα, είναι μια δυσάρεστη έκπληξη, ότι ένα μήνα σχεδόν μετά στα μάτια των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του τουρισμού, η Κυβέρνηση είναι απροετοίμαστη».

«Ο κόσμος της εργασίας και όλοι οι άνθρωποι του ελληνικού τουρισμού περιμένουν να ακούσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ένα σχέδιο, με την ενεργητική παρουσία και την ενεργητική συμβολή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων και πρωτίστως των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας», ανέφερε ο ίδιος.

Σχετικά με την πολιτική του Υπουργείου απέναντι στην άμβλυνση των συνεπειών από την κατάρρευση του ομίλου σημείωσε: «Οφείλω να ομολογήσω, ότι με την ανακοίνωση τις κατάρρευσης, επικοινώνησα με τον κ. Κόνσολα, τον Υφυπουργό στο Υπουργείο και είδα έναν άνθρωπο γνώστη του αντικειμένου, που πραγματικά με αγωνία προσπάθησε ή εξέφρασε τουλάχιστον σε μένα την προσπάθειά του για να βρει λύσεις σε διάφορα θέματα που προέκυπταν, ωστόσο – κακά τα ψέματα – δεν είδα αυτό το πράγμα να εκφράζεται συνολικά στην πολιτική του Υπουργείου».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης έδωσε έμφαση στη διασύνδεση της κρίσης με μέτρα που αφορούν την άμβλυνση της εποχικότητας. «Θα ήταν ενδιαφέρον και εξαιρετικά σημαντικό σήμερα που γίνεται αυτή η συζήτηση, να ακουστεί ένα εθνικό σχέδιο για την άμβλυνση της εποχικότητας και του λεγόμενου «τουρισμού όλο τον χρόνο». Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την «ομπρέλα» αντιμετώπισης των συνεπειών της κατάρρευσης της Thomas Cook, αλλά και κάθε Thomas Cook».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η πολιτική για τουρισμό όλο το χρόνο είναι πυρήνας της αριστερής πολιτικής απέναντι στον τουρισμό. «Η άμβλυνση της εποχικότητας δεν είναι παρωνυχίδες, δεν είναι σημειώσεις πανηγυρίζοντας για τις επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού – όπως ανέφερε κάποιος συνάδελφος προηγουμένως. Είναι η καρδιά της πρότασης της Αριστεράς, η οποία μιλάει για την προβολή όλων των προϊόντων του τουρισμού και ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, την προβολή του ελληνικού Πολιτισμού, που εξασφαλίζει τη μοναδικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες. Προς αυτή την κατεύθυνση, αν το θέλετε, ήταν και το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, που είχε κατατεθεί επί κυβέρνησής μας», σημείωσε ο ίδιος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μέτρα της Ισπανίας που σχετίζονται άμεσα με την άμβλυνση της εποχικότητας.

Σχετικά με τον ΕΟΤ, ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στην φράση του κ. Υπουργού «για έναν ΕΟΤ που πρέπει σε νέες βάσεις να συνεργασθεί και με τον ιδιωτικό τομέα», εκφράζοντας την ανησυχία του για τις προθέσεις της Κυβέρνησης απέναντι στον ΕΟΤ και ζητώντας να ξεκαθαριστεί ως θέμα:

«Θα ήθελα να εκφράσω και την ανησυχία μου σε ότι έχει να κάνει με τον ίδιο τον ΕΟΤ και την αναφορά του Υπουργού Τουρισμού στην πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, στο Υπουργείο Τουρισμού. Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε από πολλούς προάγγελος εμπλοκής των ιδιωτών στον ΕΟΤ. Νομίζω ότι σήμερα είναι μια αφορμή να ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα».

Αναφορικά με τον ρόλο του ΕΟΤ ο Νίκος Ηγουμενίδης προσέθεσε: «Ο ιστορικός ρόλος του ΕΟΤ στον τομέα της προβολής αλλά και των ελέγχων – να μην ξεχνιόμαστε –  δεν χωρά ούτε παρερμηνείες ούτε σκοπιμότητες. Με αφορμή, λοιπόν, την THOMAS COOK και την ενδεχόμενη εμπλοκή του ΕΟΤ στην αντιμετώπιση αυτών των συνεπειών, θα πρέπει να είναι καθαρό ποιες ενέργειες είναι θεμιτές και ποιες όχι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Ο ΕΟΤ δε μπορεί να είναι μηχανισμός εξυπηρέτησης ιδιωτών, αλλά πρέπει να είναι οργανισμός στην κατεύθυνση της προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος, εν προκειμένω, στον τομέα του τουρισμού», ανέφερε ο Νίκος Ηγουμενίδης.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook